Ekspirasyon nedir? Ne anlama gelir ve ne zaman başlar? Ekspirasyon yedek hacmi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Ekspirasyon nedir Ne anlama gelir ve ne zaman başlar Ekspirasyon yedek hacmi nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 04:36

Canlı vücudunda atmosferde mevcut olan hava ve kan arasında meydana gelen gaz değişimini gerçekleştirmekte olan mekanizmaya solunum sistemi adı verilmektedir. Solunum sisteminin canlı vücudu için en önemli görevi kanda birikmiş olan karbondioksitin dışarı atılmasını ve oksijenin kana karışmasını sağlamaktır. Peki, Ekspirasyon nedir? Ne anlama gelir ve ne zaman başlar? Ekspirasyon yedek hacmi nedir? İşte detaylar.

Haberin Devamı

Canlıların vücutlarında bulunan solunum organları her canlı grubuna göre değişkenlik göstermektedir. Solunum sistemi, canlılar için hayati bir öneme sahip olan organları barındıran önemli bir sistemdir. Bu nedenle solunum sisteminde meydana gelebilecek olan hastalıklar canlının sağlığını ciddi derecede tehdit etmektedir.

Ekspirasyon Nedir?

Solunum sonucunda akciğerlere alınan havanın boşaltılması olayına ekspirasyon yani nefes verme denir. İnsanlarda ekspirasyon süreci şu şekildedir;

Diyafram kası kubbeleşir yani gevşer.

Kaburgalar arasında bulunan kaslar gevşer.

Göğüs boşluğunda daralma meydana gelir ve iç basınç artar.

Akciğerlerde daralma oluşur.

Karın boşluğunun hacmi artar ve karın iç basıncı azalır.

Karbondioksit gazı dışarı atılır.

Diyafram: Karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran, kubbe şeklindeki bir kastır. Solunumun yaklaşık olarak %75'inden diyafram sorumludur.

Haberin Devamı

Ekspirasyon Ne Anlama Gelir ve Ne Zaman Başlar?

İnspirasyon, soluk alma anlamını taşırken, ekspirasyon soluk vermedir. Yani canlılar nefes alırken vücutlarına oksijen molekülünü alır ve kana karışması sağlanır. Ama soluk vermede yani ekspirasyon olayında kanda birikmiş olan karbondioksit gazının dışarı atılmasından bahsedilmektedir.

Bazı rahatsızlıklar gibi özel durumların dışında İnspirasyon sürecinin tamamlanması ile ekspirasyon süreci başlar. Bu sıra birbirini takip eder. Bunun nedeni ise karbondioksit gazı ile kirlenen kanın oksijen gazı ile temizlenmesidir.

Ekspirasyon Yedek Hacmi Nedir?

Normal gerçekleşen bir ekspirasyonun ardından maksimal ekspirasyonla akciğerlerden verilmiş olan havanın hacmidir. Burada akciğerlerden zorla çıkarılan havadan bahsedilmektedir. Yaklaşık olarak 1100 ml hacme sahiptir.

Diyafram Nefesi

Diyaframla nefes alma sırasında kanın basıncının düşmesi sağlanabilir, kalp atış hızının yavaşlaması sağlanabilir, kasların gevşemesi sağlanabilir, stresin ortadan kalkması sağlanabilir, enerji seviyeleri arttırılabilir. Alınan nefes diyafram ile alınmaya başlandığı anda tüm vücutta oksijen miktarında artış gözlemlendi.

Haberin Devamı

Oksijenin getirdiği hücre yenilenmesi, enfeksiyonlara karşı direnç kazanılması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, astım ve reflü gibi yakınmaların kendi kendine azalması, midede yanma gibi rahatsızlıkların azalması söz konusu olabilmektedir.

Oksijen molekülü beynin temel fonksiyon kaynağıdır. İnsanlarda yetersiz nefes alma neticesinde oksijen eksikliğine bağlı olarak gelişen gerginlik, anksiyete, depresyon, endişe hali, panik atak gibi olumsuz durumlarda azalmalar gözlemlenmiştir. Psikolojik durumun bedene yapmış olduğu psiko somatik hastalıklar, astım, reflü, alerji gibi rahatsızlıklar olumlu bir şekilde etkilenir. Diyaframla nefes alma temel olarak derin ve yavaş bir nefes alma şeklinde tanımlanır. Diyafram nefesi almayı alışkanlık haline getirmiş olan kişilerde o bölgede yer alan kasların zaman içerisinde oldukça güçlenmiş olduğu gözlemlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!