Kırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
#GözŞeker hastalığında (diyabet), vücudumuz ya insülin üretemez ya da insüline tepki vermez. İnsülin vücudumuzdaki hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormondur. İnsülin olmadığında glikoz hücrelere alınamaz ve kan damarlarında birikerek vücudumuzun -gözler dahil- her yerindeki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.
#ŞekerOBEZİTE tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artmaya devam eden bir hastalık. Aynı zamanda vücutta pek çok organı etkiliyor. Bunlardan biri de gözlerimiz. Uzmanlar, “Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksek. Göz muayenenizi ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyorlar. Peki, göz sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uzm. Dr. Beyza Tekin Altınbay, obezite ile göz hastalıkları arasındaki ilişki anlattı.
#1Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#Diyabetİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkKırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.
#Göz SağlığıRamazan Bayramı'nda aşırı tatlı tüketiminin göz sağlığını etkileyeceğini söyleyen Doç. Dr. Selim Bölükbaşı, bu dönemde özellikle diyabet hastalarına dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Bölükbaşı, 'Özellikle diyabet hastaları, Ramazan Bayramı'nda fazla şeker tüketimi yüzünden diyabetik retinopati riski taşır. Diyabetik retinopati retinada geri dönüşümü olmayan ve ciddi hasarlar bırakan kronik bir hastalıktır. Bazı diyabet hastalarında körlükle dahi sonuçlanabiliyor' dedi.
#Aşırı Tatlı TüketimiYAŞ ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de bozulmalar meydana gelir. Hatta gözler, yaşlanma sürecinden diğer organlara göre daha erken dönemde etkilenmektedir. Bu göz problemleri, basitten başlayarak görme kayıplarına kadar varan sonuçlar doğurabilir. Kişinin ilerleyen yaşıyla birlikte olağan göz problemleri ortaya çıkabileceği gibi, kişide olan sistemik hastalıklar da, göz sağlığının ciddi bir şekilde bozulmasına neden olabilir. İlerleyen yaş ile birlikte rutin göz kontrollerinin aksatılmaması, göz sağlığını korumada büyük önem arz etmektedir. Çünkü birçok göz hastalığı, belirti vermeden sinsi bir şekilde seyretmektedir.Yaşam süresi arttıkça daha önemli bir sağlık sorunu haline gelen görme kaybı üzerine Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ile konuştuk.
#1Şeker hastalığının (diyabet) tüm organlarda damar yapısını bozduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Erkin Kır, bu durumun gözü de etkilediğini ve ciddi görme kayıplarına neden olan diyabetik retinopatiye yol açabildiğini söyledi. Şeker teşhisi konulan hastaların tanı anından itibaren göz muayenesi olmaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kır, diyabetik retinopatinin tedavi edilmediği takdirde göz içi kanamalarına ve geri dönüşümsüz ciddi görme kayıplarına yol açabildiğini ifade etti.
#1Diyabetin (şeker hastalığı) gözde katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi hastalıklarınyanı sıra retinopati (retina damarlarının ve hücrelerini tahribatı) yaparak, görme bozukluğuve körlüğe yol açabilen bir hastalık olduğunu belirten göz hastalıkları uzmanı Op. Dr.Mehmet Reşit Işık, diyabetik retinopati ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#1D vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.
#D VitaminiEKOL Hastanesi Göz Kliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Emre, diyabetik retinopatinin dünyada çalışan nüfus içinde en önemli körlük nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Dünya genelindeki 37 milyon körlüğün yüzde 5’inin diyabetik retinopatiye bağlı olduğunu ifade eden Emre, diyabet tanısı koyulan kişilerin mutlaka bir göz doktoruna başvurması gerektiğini kaydetti. Özellikle sık karşılaşılan Tip 2 diyabet tanısı alan her kişide hastalığın en az 5 yıldır mevcut olduğunun kabul edildiğini vurgulayan Emre, bu duruma ‘gizli şeker’ dönemi adı verildiğin hatırlattı. Emre, hastaların gözdibi muayenesinden geçirilmesi, gerekli görüldüğünde ‘optik koherens tomografi’ (OCT) ve ‘gözdibi anjiyografisi-floresein anjiyografi’ (FFA) tetkiklerinin yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
#1KAŞKALOĞLU Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan ‘diyabetik retinopati’ hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi. Özellikle Tip 2 şeker hastalığına bağlı olarak genellikle ileri yaşlarda görülen diyabetik retinopatinin sinsi bir şekilde ilerlediğini belirten Prof. Dr. Tansu Erakgün, hastalığın genelde ileri safhalarda fark edildiğini ve görme kayıplarına yol açabildiğini belirtti.
#İzmirİnsülin salınımı veya insülin etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla (hiperglisemi) kendini gösteren bir hastalık olan diyabet, görme kaybına neden olabiliyor. Peki diyabetik retinopati nedir, nasıl oluşur? Diyabetik retinopatiyi önlemek için bunlara dikkat
#Diyabetik Retinopati BelirtileriYüksek tansiyon ve şeker hastalığı çağımızın sık rastlanan ve önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Vücudu birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilen bu rahatsızlıkların, gözlerin ve görme ile ilgili işlevleri nasıl etkilediği konusunda Medicana Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Kenar ayrıntılı bilgi verdi.
#Sağlık