Diyabete bağlı gelişen diyabetik ayak sorununa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Uncu, hastalara yanlarında ayna taşıması önerisinde bulundu ve “Kişi, bu aynayı her defasında ayağının tabanını kontrol etmek için kullanmalı. Ayağına bir şey batıp batmadığına bakmalı” dedi.
#Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’Nden Prof. Dr. Hakan UncuSon dönemde diyabet hastalarının kritik ayak ile başvuru sıklığında artış olduğunu söyleyen Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Diyabetik Ayak Kliniği sorumlusu Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, ‘Ayağına İyi Bak’ kampanyası ile farkındalığı artırmaya çalıştıklarını kaydetti.
#Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerik'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon Serum‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırma Raporu' yayımlandı. Bireylerin sağlık algısı, alışkanlıkları ve farkındalıklarını ortaya koyan rapora göre Türkiye’de insanların yüzde 71’i sağlıklı olduğunu düşünüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalık farkındalığının oldukça düşük seviyede olduğunu ortaya koyan araştırma, halkın tercih ettiği ilk sağlık kurumunun devlet hastaneleri olduğunu gösteriyor.
#Sağlık Okuryazarlığı Araştırma RaporuFİZİKSEL tıp ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, hücre ve doku yenileyici tıbbi tedaviler hakkında bilgi verdi. Dr. Meryem Özbaş Günay, kişinin kendi hücresel ürünlerinin alınıp işlemden geçirilerek kendine geri verilmesi yoluyla ya da hücrelerin kullanabileceği organik bileşiklerin verilmesiyle hücre düzeyinde tamir ve iyileşme sağlanan tedavilere hücre ve doku yenileyici(rejeneratif) tıbbi tedaviler adı verildiğini belirterek, bu tedavilerin uygun hastalara uygulandığında cerrahi girişime gerek kalmadan yaşam kalitesinin yükseltilebildiğini söyledi.
#1OZONUN yeryüzünde yaşamın devam etmesi için olmazsa olmaz bir molekül olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, gökyüzüne mavi rengini veren ve bizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasının canlılık için öneminin iyi bilindiğini söyledi. Ozon (O3) gazının üç atomlu oksijen (O) molekülü olduğunu kaydeden Günay, “Oksijen gazı ile akrabadır diyebiliriz. Doğada güneş etkisi veya bulutların elektriksel deşarjlarıyla kendiliğinden oluşan ozon, ayrıca insan eli ile üretilmiş ozon jeneratörleri yardımıyla da elde edilmektedir” dedi.
#1Geçtiğimiz günlerde Batman'da bir hasta yakınının “Çocuğumun cinsiyetini söyledi, heyecanıma engel oldu” diyerek doktoru CİMER’e şikâyet etmesi gündeme gelmişti. Hekimlerle konuştuk ve bunun gibi sayısız şikâyetle uğraşmak zorunda kaldıklarını öğrendik
#CİMERSosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2020'de diyabet hastalarına 6,9 milyar liralık sağlık hizmeti desteğinde bulundu. Kurum, yaklaşık 8,6 milyon diyabet hastasının insülin pompası, diyabetik ayak yarası bakım ürünleri, kan şekeri ölçüm çubukları ile görme bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçların bedellerini karşılıyor. SGK ayrıca şeker hastalarının kullandığı 171 diyabet ilacının ücretini de vatandaşa yansıtmıyor.
#SGKANESTEZİ ve reanimasyon uzmanı Dr. Özgür Ozan Karabağ, ozon tedavisinin diyabet hastalarında yoğun şekilde yaşanan ve kapanmayan ayak yaralarının tedavisinde kullanılan en etkili tedavi yöntemleri arasında olduğunu dile getirdi. “Diyabetik yara, dolaşım bozukluğu ve bağışıklık sisteminin çökmesiyle beraber ortaya çıkan ülseröz, kronik ve ilerleyici bir hastalıktır” diyen Dr. Özgür Ozan Karabağ, şöyle devam etti:
#1Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Arı sütü, bileşiminde doğal olarak B grubu vitaminlerini; çinko, magnezyum, demir gibi önemli mineralleri ve kendine özgü biyoaktif bileşenleri barındırır.
#Arı SütüProf. Dr. Bülent Ertuğrul, Türkiye'de yaklaşık 400 bin civarında ayağında yara olan şeker hastası bulunduğunu belirterek hastalık hakkında detayları paylaştı. Ertuğrul hastaların pandemi nedeniyle hastanelere gitmeye korktuklarını söylerken, ''Her yıl yaklaşık 20 ile 30 bin şeker hastası bu nedendenle ayağını kaybediyor, yani bir uzuv kaybı yaşanıyor." ifadelerini kullandı. Ertuğrul öte yandan hastalığın önlenmesi için düzenli ayak bakımının önemine dikkat çekti.
#Şeker HastalığıProf. Dr. Bülent Ertuğrul, Türkiye'de yaklaşık 400 bin civarında ayağında yara olan şeker hastası bulunduğunu belirterek hastalık hakkında detayları paylaştı. Ertuğrul hastaların pandemi nedeniyle hastanelere gitmeye korktuklarını söylerken, ''Her yıl yaklaşık 20 ile 30 bin şeker hastası bu nedendenle ayağını kaybediyor, yani bir uzuv kaybı yaşanıyor." ifadelerini kullandı. Ertuğrul öte yandan hastalığın önlenmesi için düzenli ayak bakımının önemine dikkat çekti.
#HabeerFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eren Yıldırım, Kovid-19’a karşı ozon tedavisinin önemini vurgulayarak, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeden uygulanan ozon terapi, hastalığın daha hafif seyirde geçirilmesini sağlayabilmektedir. Yine hastalık sırasında ve Kovid-19 enfeksiyonu sonrasında uygulanan ozon terapiyle de hastalığın tedavisine ciddi katkı sağlanmaktadır” dedi.
#Ozon TerapiOzon, yaşamamızı sürdürmek için hayatımızın her anında bize gerekli olan oksijen molekülünün üç atomlu halidir. Tıbbi oksijen olarak da bilinir. Tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ozonun tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Medikal Estetik Hekimi Dr. Ufuk Alatekin, ozon terapinin faydalarını ve kullanım alanlarını anlattı.
#Ozon Terapiİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#DiyabetŞeker hastalarının günlük yaşamında 'diyabet' hep ön planda olur. Yemek yerken veya egzersiz yaparken hastalık asla akıldan çıkmaz. Dünya Diyabet günü, insanları diyabet risklerinden daha fazla haberdar etmek ve bu hastalığın ne kadar tehlikeli olabileceğini anlatmak için gündeme gelen bir etkinlik. Sağlık sonuçları yıkıcı olabileceğinden, şeker hastalığında erken teşhis şart. Diyabet günü çerçevesinde hastalık bilinci kazandıran eğitimlerin ve farkındalık yaratmanın önemli olmasının nedeni bu. Özellikle hastalığından habersiz olanlar için!
#DiyabetHasta ve yakınlarının yaşamını ciddi ölçüde etkileyen ve zorunlu yaşam tarzı değişikliklerini gerektiren diyabet tedavisinde, özel bakım önem taşıyor. Hastalığın etkilerini en aza indirmek ve yaşam kalitesini artırmak için diyabet hemşireliğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nermin Olgun, “Diyabet eğitimi alan hastalar diyabeti kontrol altına almakta daha başarılı” dedi.
#DiyabetHasta ve yakınlarının yaşamını ciddi ölçüde etkileyen ve zorunlu yaşam tarzı değişikliklerini gerektiren diyabet tedavisinde, özel bakım önem taşıyor. Hastalığın etkilerini en aza indirmek ve yaşam kalitesini artırmak için diyabet hemşireliğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nermin Olgun, “Diyabet eğitimi alan hastalar diyabeti kontrol altına almakta daha başarılı” dedi.
#Prof. Dr. Nermin OlgunTürkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda diyabet görülme sıklığı yüzde 13.7’ye ulaştığını belirten Öğr. Gör. Özlem Karagöl, "Sonuçlara göre 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az yüzde 10’u diyabetli ve bu veriler Türkiye’de diyabetin 1998 yılına göre yaklaşık olarak 5 yaş daha erken başladığını gösteriyor" dedi.
#Öğr. Gör. Özlem Karagöl