‘Ayağına iyi bak’

Güncelleme Tarihi:

‘Ayağına iyi bak’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 21:04

Son dönemde diyabet hastalarının kritik ayak ile başvuru sıklığında artış olduğunu söyleyen Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Diyabetik Ayak Kliniği sorumlusu Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, ‘Ayağına İyi Bak’ kampanyası ile farkındalığı artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Diyabetik Ayak Kliniği sorumlusu Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, son dönemde diyabetik ayak hastası artışına dikkat çekti. Yılmaz, çok sayıda hastanın yeni tanı diyabet olduğunu, hastaların önemli bir kısmının hastalıklarına dair ve ayak bakımı konusunda bilgisiz olduklarını da vurguladı. Merkezlerine tüm Türkiye’den kritik durumdaki diyabetik ayak hastalarının uzuv kurtarma amaçlı yönlendirildiğini belirten Yılmaz kritik ayak ile başvuru sıklığında artış olduğunu söyledi. Şeker hastalarında diyabetik ayak gelişiminin hastalarda ölümcül bir komplikasyon olduğunu ve engellilik riskinin çok arttığını kaydeden Yılmaz şunları söyledi:


ERKEN DÖNEMDE MÜDAHALE GEREKİYOR

Haberin Devamı

“Bilimsel veriler her 30 saniyede bir ayağın diyabet nedeniyle kaybedildiğini gösteriyor. Polikliniklere başvuran kritik durumdaki diyabetik ayak hastası sayımız hızla artıyor. Diyabetli hastalarda koruyucu uygulamalar ile basit bakım ve dikkat ile yara açılmaması sağlanabilirken, yara açıldığında erken dönem müdahaleler ile uzvun korunması sağlanabiliyor. Diyabet hastalarında yara iyileşmesi bozulduğu için açılan yaraların iyileşmesi uzun zaman alabiliyor. Bu yaralara erken dönemde tıbbi müdahale gerekiyor. Hastalar şeker hastası olduklarını bile bilmeden diyabetik ayak tanısı alabilmekteler ki bu çok korkutucu bir durum. Hastaların diyabet hastalığının uzun dönem komplikasyonlarından korunabilmek için diyetlerine ve şeker değerlerinin düzenlenmesine dikkat etmeleri gerekiyor.”

‘Ayağına iyi bak’


FARKINDALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

‘Ayağına iyi bak’

Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz, farkındalık için Türkiye’nin birçok merkezinden deneyimli diyabetik ayak uzmanları ile birlikte ‘Ayağına İyi Bak’ kampanyası yürüttüklerini de söyledi. Bu kampanya kapsamında şeker hastalarına, şeker hastası adayı hastalarına ayak bakımı ve diyet eğitimi verdiklerini belirten Yılmaz, kampanyanın sağlık çalışanlarını eğitmeyi de amaçladığını kaydetti. Yılmaz, “Diyabetik ayak ile spesifik uğraşan akademisyenler olarak sağlık çalışanlarına, birinci basamak başta olmak üzere klinisyenlere ve diyabet ile uğraşan hekimlere özellikle diyabetik ayak tedavisini ve cerrahisini içeren eğitimler düzenliyoruz. Diyabetik ayak hastalarında uzuv kaybını engellemek ve yüz güldürücü sonuçlar alabilmek için bu sağlıkçı eğitimlerinin sayısını da arttırarak devam ettireceğiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!