Sekiz yıl aradan sonra gelen yeni romanı ‘Empedokles’in Dostları’nda teknolojik imkânların tümden kesildiği bir dünyada rotasını bulmaya ve neler olup bittiğini anlamaya çalışan insanlığı kahramanları üzerinden anlatan Amin Maalouf, “Bu yeni roman için yıkımın eşiğine gelen insanlığımıza yeni bir yaşam, yeni bir başlangıç şansı sunulan bir tür kıssa denebilir. Kusurlarımızın tam olarak farkına varırsak ve davranışlarımızı buna göre değiştirmeye karar verirsek, dünyamızın hâlâ ‘onarılabileceğine’ inanıyorum. Kimlik anlayışımızı, teknolojiye yaklaşımımızı kökten değiştirmeli ve yepyeni bir insan kaderi anlayışı benimsemeliyiz. Son romanım şu anki ruh halimi, endişelerimi ve kalan umutlarımı açıkça yansıtıyor” diyor.
#Empedokles’İn DostlarıYazdığı kitaplarla çocuk ve gençlerin çok sevdiği Almıla Aydın bu kez bir distopya ile okurlarının karşısına çıkıyor. “Yeryüzünde hiç kitap kalmazsa ne olur?” sorusundan yola çıkılarak yazılmış olan ‘Son Koleksiyoncu’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz yazarla hem kitabını hem de edebiyatı konuştuk…
#Almıla AydınOya Baydar kapıda bekleyen iklim krizini odağa; dünyayı saran siyasi, toplumsal çatışmaları da çepere alarak ‘yok oluşa’ dair bir romanla selamlıyor okurunu. Bir ekolojik distopya olan ‘Köpekli Çocuklar Gecesi’yle çok yakın bir geleceğe gidiyor, bugünün gidişatının izinde başımıza geleceklerle karşılaşıyoruz. Umudu da elden bırakmadan ‘içinden gelen çığlığı’ paylaşan Baydar’dan ‘Köpekli Çocuklar Gecesi’ni dinledik...
#Oya BaydarKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıYılmaz Şener, ‘Elia’da dünya distopya edebiyatının kült eserlerindeki anlatılagelen kurulu sistemin hemen öncesine, distopik evrende ilk anlarda olabileceklerin araştırmasına girişiyor. ‘Cesur Yeni Dünya’da uyuşturucu maddeler, ‘1984’te işkence, ‘Fahrenheit 451’de televizyonla oluşturulan ‘mutlu bireyler’in yanına mutsuz bir ‘ada’ bırakıyor.
#Yılmaz ŞenerSon sayfalarda yaşanan sürprizlerle ‘İnsanlık Deneyi’nin yapay zekânın geleceği kavramına oldukça farklı ve yenilikçi bir bakış açısı getirdiğini görmek benim için heyecan verici oldu. Erbuğ Kaya, bu romanıyla distopya türünü zenginleştirirken, çok boyutlu bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
#İnsanlık DeneyiBiz, bambaşka bir çizgi roman kültürünün parçası olarak büyüyen nesildik. Artık ‘grafik roman’ denilen tür önem kazandı. Biz de işte bu yeni türün sularına daldık ve ‘Yaz okumaları’ adı altında toplanacak bir seçki hazırladık. İşte size bilim kurgulardan siyası ve toplumsal mücadelelere, İkinci Dünya Savaşı ortamından mitolojiye kadar uzanan bir toplam...
#En İyi Çizgi RomanlarYazar Hakan Akdoğan, edebiyatın nitelikli okurlarla belli bir noktaya geleceğine dikkat çekerken, iyi bir okur olmanın kötü bir yazar olmaktan çok daha önemli olduğunu söyledi. Akdoğan, “Nitelikli okur kitlesinin azlığı, nitelikli edebiyat metinlerini raflardan kaldırıp sadece internetten satışa götüren durumdur. O yüzden Türkiye’de iyi okura çok daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
#BursaZımba gibi bir kadın. Tıkır tıkır yazıyor. Anlatıyor. Müdanası yok. İnandığı yolda kararlı bir şekilde yürüyor. İpek Gökdel, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu. İngiltere’de iletişim eğitimi alırken, Saatchi & Saatchi Londra’da çalışmaya başladı. Uzun yıllar reklamcılık yaptıktan sonra yapım şirketini kurdu. Pek çok televizyon projesini hayata geçirdi. Ve sonra, en sevdiği şeyin, hikâye anlatmak olduğunu keşfedip, yazmaya başladı. İlk romanı, ilk Türk Netflix dizisi ‘Hakan: Muhafız’a ilham oldu. Şimdi de ‘Tövbe’yle karşımızda. Bu romanında, kadınların karşı karşıya kaldığı şiddete, tecavüze, enseste dikkat çekiyor. Ve olay, kırsalda değil, İstanbul’da geçiyor! Gökdel’le hayat, kadınlar ve maruz kaldıkları felaketler üzerine konuştuk...
#YazarVenedik Film Festivali’nde Altın Aslan alan ‘Joker’le açılacak 18 Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl TV+ işbirliğiyle 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de de sinemaseverlerle buluşacak 18. Filmekimi’nin biletleri 28 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor. İşte filmlerin açıklamalı tam listesi...
#Filmekimi 2019O, büyük usta Zülfü Livaneli... Şarkıları, filmleri ve kitaplarıyla milyonlarca insanın hayatında önemli yer tutan biri. Hep daha iyi bir dünya ve Türkiye hayalini savunan, demokrasi ve insan haklarından yana tavır alan, ezilenlerin yanında olan bir aydın. Yıllarca şarkılarını dinledik, filmlerini izledik, 34 dile çevrilen romanlarını okuduk, heyecanlandık. Büyük usta, bugünle ve geçmişle hesaplaşan, dünün yardımıyla bugünü anlatan bir kitap yayımladı. Zafer Köse sordu, o yanıtladı ve ortaya bir nehir söyleşi çıktı: ‘Livaneli’nin Penceresinden’. Bugünün Türkiye’sinden anlattıkları hepimize iyi gelecek. Okuyun, pişman olmazsınız.
#YazarSophie Mackintosh, ilk romanı ‘Su Kürü’nde, “Erkeklik gerçekten zehirli mi?” sorusundan yola çıkarak feminist distopya türünün ürkütücü bir örneğini ortaya koymuş. Bu alanın büyük ustası Margaret Atwood’un “sürükleyici, uğursuz bir masal” nitelemesiyle övdüğü ‘Su Kürü’, kadınlara yönelik erkek şiddetinin hüküm sürdüğü bir dünyayı anlatan rahatsız edici bir roman.
#KitapYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo NesboMerakla beklenen kitaplar listelerinin gediklilerinden ‘Dünyanın Sonundayız’, nihayet Türkçede. Üç kitaplık seriyi bu eseriyle başlatan Lidia Yuknavitch ile kitabın çevirmeni Tülin Er konuştu: “Sevgililerimizi, eşlerimizi, çocuklarımızı sevdiğimizi söylediğimiz kadar içten biçimde gezegeni de seversek neler olabilir? Kendimize anlattığımız hikâyeler her şeydir.”
#RomanBaskılara karşı dik duruşuyla ülkesi Mısır’da büyük saygı gören Basma Abdel Aziz, ilk romanı ‘Kuyruk’ta bir Arap ülkesindeki totaliter yönetimin yarattığı çürümeyi distopik bir hikâye eşliğinde anlatıyor. Gerçeküstü bir hikâyeyi, hemen her gün tanıklık ettiğimiz bir gerçeklikte anlatan ‘Kuyruk’, mutlaka okunması gereken bir roman.
#Kitapsanat