James Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay ZekaTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cenevre'de “Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu”nda konuştu. TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldıırlarına tepki gösterirken, 'Gazze’de yapay zeka destekli soykırım karşısında dehşete düşüyoruz. İsrail’in soykırım savaşı sona erdirilmelidir' dedi.
#TBMMFrancis Ford Coppola’nın 40 yıllık hayalinin ifadesi olan ‘Megalopolis’ iktidar tutkusu, ihtiraslar, yozlaşma, halktan kopma, her tarafı saran bir çürüme gibi unsurlar eşliğinde eski Roma göndermeleri üzerinden insanlığın şimdiki zamandaki çıkışsızlığına ve aynı zamanda geçmişten alınamayan derslere vurgu yapıyor. Film etkileyici görselliğine rağmen öykü bazında didaktik olmanın ötesine geçemiyor.
#Megalopolis‘Sizi Dinliyor’, evlerine test etmek üzere aldıkları dijital asistanın önce kendilerini mest eden uygulamalar sunması, daha sonra da ‘gerçek’ yüzünü göstermesi suretiyle hayatları sekteye uğrayan bir ailenin yaşadıklarına odaklanıyor. Chris Weitz imzalı yapım George Orwell’in ‘Big Brother’ını yapay zekâ meselesi üzerinden tartışmaya açmaya çalışan bir gerilim filmi.
#Sizi DinliyorBaşrollerinde Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q ve Kate Winslet gibi isimlerin yer aldığı Uyumsuz filmi konusu ve oyuncuları ile dikkat çekiyor. Hikâye distopik ve kıyamet sonrası Chicago'da, insanların meziyetlerine göre 5 gruba ayrıldığı bir toplumda geçer. Peki, Uyumsuz filminin konusu nedir, oyuncuları kimler, ne anlatıyor?
#UyumsuzHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluDİZİ 2016’da yayınlandı galiba... Gerard Depardieu’nün başrolde olduğu “Marseille” dizisi, Netflix ekranlarına düştüğünde Fransa’nın en eski ve en büyük liman kentinin sokaklarına gözlerimizi çevirdi. Ancak bu diziyi sadece bir siyasi drama olarak görürsek yanılırız. “Marseille” aslında Fransa’daki derin sosyo-politik yaraların ve göçmen krizinin sinematik bir habercisiydi.
#1Yıldızlararası (Interstellar) filmi yeniden ekranlarda. 2014 yılında vizyona giren yapım yayınlandığı dönemde oldukça dikkat çekti. Birden fazla ödül alan yapımın yönetmen koltuğunda Christopher Nolan otururken, senaryosu ise Jonathan Nolan ve Christopher Nolan tarafından kaleme alındı. Filmin başrollerinde ise Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Matt Damon ve Michael Caine yer alıyor. Peki Yıldızlararası oyuncuları konusu nedir, oyuncuları kimler? İşte ayrıntılar...
#Yıldızlararası (Interstellar)Sadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanHande Doğandemir ve Yağız Can Konyalı, “Daha İyi Bir Yarın” filmi için birlikte kamera karşısına geçti. İkili, 14 Haziran’da vizyona girecek filmle ilgili merak edilenleri yanıtladı. İkili, filmin adına göndermede bulunarak “Umut etmeden yaşayamayız. Daha iyi bir yarın hep var” dedi.
#Hande DoğandemirAKDENİZ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından Yapay Zeka Destekli Turizmde Sürdürülemezlik Atölyesi düzenlendi. Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği (AkdenizSMD) tarafından düzenlenen "STARC Akdeniz Mimarlığı ve Sürdürülebilir Turizm" başlıklı etkinlik, Antalya'nın ileri gelen turizmcileri, mimarları ve mimarlık fakültesi dekanlarının katılımıyla HillsideSu Otel'de gerçekleşti.
#AtölyeGeorge Miller sinema tarihine geçen distopik serisinin son halkası ‘Furiosa: Bir Mad Max Destanı’nda bir önceki filmi ‘Fury Road’un ana karakteri Furiosa’nın çocukluk ve gençlik dönemine uzanıyor. ‘Püraksiyon’un hâkim olduğu yapımı Anya Taylor-Joy sürüklüyor. ‘Thor’dan hatırladığımz Chris Hemsworth de öykünün kötü adamlarından Dementus’u canlandırıyor.
#Furiosa: Bir Mad Max DestanıÜlkeyi harap eden bir iç savaştan sonra hâkimiyeti ele geçiren güçler Başkan’ı öldürmek ve son noktayı koymak ister. Bu ana tanıklık etme çabasındaki farklı kuşaktan dört gazeteci de New York’tan Washington’a yola çıkar. Garland’ın distopik filmi ‘İç Savaş’ Trump dönemiyle su yüzüne çıkan politik meselelere ama asıl olarak zor zamanlarda gazetecilik ve meslek etiğine odaklanıyor.
#Uğur Vardan140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiKadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMYorgos Lanthimos 2000’lerin sonunda ortaya çıkan ve ‘Yunan Tuhaf Dalgası’ olarak adlandırılan ekolün önde gelen yönetmeni. ‘Köpek Dişi’, ‘Alpler’, ‘Lobster’, ‘Kutsal Geyiğin Ölümü’ ve ‘Sarayın Gözdesi’ gibi yapıtlarıyla tanınan sanatçı, son filmi ‘Zavallılar’la yeniden gündemde.
#Uğur VardanEkmekten deterjana bebek bezinden oyuncağa, marketlerden aldığımız neredeyse tüm paketli ürünlerin üzerinde barkodlar var. Üstelik dünyanın neresine gidersek gidelim, barkodlar aynı şekilde çalışıyor, aynı şeyi anlatıyor. Peki bu siyah beyaz çizgilerin nereden çıktığını biliyor muydunuz? İşte barkodların sizi şaşırtacak ilginç tarihi...
#Barkod2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıEserlerinde insan-doğa ilişkisine odaklanan İsmet Değirmenci’nin 'Bul Beni' başlıklı yeni kişisel sergisi 10 Aralık'a kadar Gümüşsuyu'ndaki Brieflyart Galeri’de. Sanatçı eserlerinde, ada metaforlarıyla sorguladığı yaşamı, içinde bulunduğumuz distopik düzene karşı bir ütopya olarak adeta yeniden oluşturuyor. 'Bul Beni'de, Değirmenci’nin kitap sayfalarına çizdiği ada resimleri, kağıt üzerine çini mürekkebiyle yaptığı 'yalnızlık haritaları' resimleri ve pişmiş topraktan oluşan 'Göç Portreleri' başlıklı büst serisi sanatseverlerle buluşuyor. Değirmenci'yle sergisini konuştuk.
# İsmet DeğirmenciÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) her yıl Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım’da çocukların içerik tüketim dünyası ile ilgili bir ihtiyaca ya da hassas bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir çalıştay gerçekleştiriyor. Dernek bu yıl gerçekleştirdiği çalıştayla, çocukları içerik üretmeye teşvik ederek çocukların bu alandaki becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçladı. Bu çalışmayla aynı zamanda çocukların içeriklerde nelere ihtiyaç duyduklarını ve nelerden hoşlandıklarını öğrenerek beklentilerine uygun, onlar için faydalı olabilecek içeriklerin üretilmesi için içerik üreticilerinin dikkatini çekmeyi hedefledi.
#ÇİÇEK