Diş ve diş eti problemleri estetik kaygıyı ortaya çıkarırken, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Birçok etken ile ortaya çıkabilen diş eti çekilmesi önlem alınmazsa daha da artar. Peki diş eti çekilmesi nasıl ortaya çıkar? Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir? Tüm bunları Diş Hekimi Tuba Atamözlü yanıtladı...
#Diş Eti ÇekilmesiBirçok insan gün içerisinde ya da gece uyurken istemsizce gerek iş yoğunluğu, gerekse günlük yoğunluk gibi nedenlerle ciddi bir stres dalgası yaşayabiliyor. Bu stres, zaman zaman fizyolojiye yansıyor ve kişilerin istem dışı davranışlarında da belirgin bir artışa yol açabiliyor. Diş sıkma alışkanlığı da bu davranışlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Geçkili, diş sıkma ve gıcırdatma ile ilgili bilgi verdi.
#Ağız SağlığıSabah kalktığınızda çeneniz ağrıyorsa dikkat! Gece bilinç dışı dişlerinizi sıkmış ya da gıcırdatmış olabilirsiniz! Üstelik bu sorununuzun nedeni de stres olabilir! Özellikle daha çok stres hisseden agresif, aceleci ya da titiz kişilik yapınız varsa… Her yüz yetişkinden 8 ile 10 kişinin bu sorunu yaşadığını söyleyen Endodonti Uzmanı Dr. Tubahan Kaya, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda da sık görüldüğünü belirtiyor.
#Diş SıkmaGün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, uyku sırasında diş sıkmaya neden olabilir. Hastalar genellikle dişlerini sıktığının farkında bile olmuyor. En sık görülen uyku bozukluklarından biri olan diş sıkma, uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Peki, Uykuda diş sıkma neden olur? Uykuda diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
#Uykuda Diş SıkmaDişler, bir insanda en dikkat çeken detaylardan biri. İnsanların diş yapısı, yaşına ve cinsiyetine göre şeklide ve boyutlarında değişiklik gösteriyor. Bilim insanları bu faktörlere ek olarak kişiliğin de dişlerin nasıl göründüğünde rol oynadığını söylüyor. Endişeli misiniz, agresif mi yoksa sakin mi? Dişleriniz kişiliğiniz hakkında neler söylüyor neler…
#Diş SağlığıOrdu’da yaşayan Muhammet Dikici’nin göbeğinde çıkan sivilceyi sıkması sonucu omurilik felci geçirdiği haberleri hepimizi çok korkuttu. Korktuk çünkü birçoğumuz sivilcelerimizle oynamayı, onları sıkmayı alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Peki nasıl oluyor da sivilce sıkmak felç gibi çok ciddi bir komplikasyona sebep olabiliyor? Konunun uzmanı anlatıyor...
#DermatolojiMaden suyu, içerdiği zengin mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Bu nedenle vücuda sayısız faydası vardır. Genellikle soda ile karıştırılan maden suyunun farklarına ve faydalarına gelin birlikte bakalım.
#Maden SuyuÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene EklemiAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#Diş