Güncelleme Tarihi:
Gün içerisinde ağız ve diş sağlığınıza ne kadar özen gösterseniz de sahip olduğumuz bazı alışkanlıkların dişlerinize zarar verme ihtimali çok yüksektir. İşte o alışkanlıklar...
1 - AŞIRI KAHVE VE SİGARA TÜKETİMİ
Çok fazla kahve tüketiyorsanız dişlerinizde zamanla renk değişimi ve sararmalar görülebilir. Eğer dişlerinizdeki renk değişikliği konusunda endişeleriniz varsa diş hekiminizle konuşun. Sigara gibi diğer tütün ürünleri de dişlerinizde lekelenme ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Sigaranın ayrıca dudak, dil ve ağız kanserine yol açabileceğini de unutmamak gerekir.
2 - DİŞLERİ UZUN SÜRE FIRÇALAMAK
Sanılanın aksine çok fazla ve sert diş fırçalamakta daha fazla temizlik sağlamıyor. Tam tersine dişlerde aşınma ve diş etlerinde çekilmeye neden olur. Önemli olan fırçalamanın süresi değil, doğru diş macunu, doğru fırça ve teknikle fırçalamanın gerçekleştirilmesidir. İdeal olan, uygun sertlikte bir fırçayla ile günde 2 -3 kez doğru bir şekilde dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesidir.
3 - DİL PİERCİNGLERİ
Diş piercingleri dişleri çatlatabilir ve kırabilir. Aynı şekilde dudak piercingleri de benzer bir zarara yol açabilir. Metal cismin diş etlerine sürtünmesi diş etlerine zarar vererek zaman içinde diş kayıplarının yaşanmasına yol açabilir. Piercingler ayrıca ağız içinde bakterilerin yuvalanmasına da zemin hazırlar.
4 - DİŞLERİ SIKMAK VE DİŞ GICIRDATMAK
Genellikle strese bağlı olarak meydana gelen diş sıkma alışkanlıkları bazen gün içerisinde de kendisini belli eder. Bu durum dişlerin aşınmasına, çürüklere ve diş eti çekilmelerine neden olur. Gündüzleri sert gıdalar tüketmemeye özen göstermekte yarar vardır. Ayrıca bu tarz kötü alışkanlığı olan hastaların diş hekimlerine başvurup tedavi için kendilerine özel hazırlanan apareyleri edinmesinde fayda olacaktır. Bu alışkanlıkların alternatif çözüm yollarından biri de botoks uygulamalarıdır.
5 - SÜREKLİ BİR ŞEYLER ATIŞTIRMAK
Sık sık atıştırma alışkanlığınız varsa ağzınızda sürekli bir gıda birikimi var demektir. Bu da diş çürükleri için zemin hazırlar. Bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız atıştırmalık olarak havuç, salatalık, peynir gibi sağlıklı gıdaları tercih etmenizde fayda var.
6 - DİŞİ ARAÇ OLARAK KULLANMA
Birçok kişi dişlerini bir şeyleri açmak için kullanır. Şişe kapağı, kutunun ağzı, bant, etiket, çanta ve fiş gibi şeyleri açarken zorlanan dişler, bu amaçlar için kullanılmamalıdır. Dişlerin üzerinde travmatik bir etki yaratabilir. Dişleri aşağı kaydırıp zayıf çene uyumuna neden olabilir.
7 - TIRNAK ISIRMA
Hem tırnağa hem dişe zarar verir. Kırıklara, ön dişlerin yontulmasına, çürük ve diş eti enfeksiyonuna neden olabilir. Tırnaktaki bakteriler ağza yayılır. Genelde stresli zamanlarda tırnak kemirilir.
8 - BESLENME BOZUKLUKLARI
Beslenme bozuklukları, doğru beslenememe ve özellikle tatlı tüketiminin fazla olması dişlerin çürümesine neden olur. Ayrıca mide sorunları ve bu sorunlardan dolayı oluşan kusmalar dişlerin erimesine, aşınmasına ve dişlerin çürümesine neden olmakla beraber ağız kokusuna da sebep olmaktadır.