Diş Hastalıkları haberleri sayfasında Diş Hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4321 Diş Hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulDiş hekimleri olarak hastalara ekstra hijyen sağlamayı amaçlıyoruz. Hastanın kullanmış olduğu tüm bölge dezenfekte edilerek temizliği sağlanıyor. Ancak covid-19 döneminde temizlik konusunda daha hassas davranmakta ve ekstra olarak havalandırmalar yapılmakta ve hijyen önlemleri üst seviyeye çıkartılmaktadır. Maske ve tulumlarla çalışarak hastanın sağlığını önemsiyoruz. Hastalardan sadece yanlarında refakatçi getirmemelerini istiyoruz ve hastaların muayene aralıklarını olabildiğince uzun tutarak herhangi bir temas olmasından kaçınıyoruz. Bu yüzden hastaların diş tedavilerini ertelememeleri ve pandemi döneminde diş estetiği uygulamalarına rahatlıkla başvurabilmeleri mümkündür. Diş Hekimi İrem Erol anlatıyor...
#Diş SağlığıTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün vücuda ilk olarak ağız ve iletilen bulaştığı bilinmektedir. Virüsün yayılma hızı ve hasar verme oranını azaltmak için ağız hijyeni ve sağlığına geri dönüş, sonuç için girişini sürmek için bir bariyer gerektirir. Diş Hekimi Ömer Kadıoğlu pandemi döneminde ağız ve diş sağlığının korunması hakkında bilgiler verdi.
#Diş SağlığıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yapılan şehir hastane sayılarının arttığını vurgulayarak, “Şu an tamamlanmış 24 şehir hastanesi var. Şehir hastanelerimiz bütün Türkiye'de bakılan hastaların dörtte birini tedavi etmektir. Yani hastaların dörtte biri artık şehir hastanelerimizde tedavi ediliyor. Yapımı devam eden ise 14 tane daha Şehir Hastanemiz var” dedi.
#Bakan KocaAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık"Dünyanın en ünlü kanser hastası..." Tuhaf ve aynı zamanda dokunaklı bir tanımlama değil mi? Belki de böyle bir hastalığın hafife alınması gibi düşünebilirsiniz ama işin aslı olup biten buydu.
#Jade GoodyHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#Hamilelikİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkHipokalsemi vücutta dolaşan kan içerisinde kalsiyum elementinin normalden az olmasıdır. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kalsiyum elementi vücudumuzda pek çok önemli görev üstlenmektedir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği vücut için son derece önemlidir. Peki, Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.
#HipokalsemiKıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen ürüne sigara denmektedir. Tüm dünyada sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Biz sizler için bu yazıda paketli halde satılan tütünün yani sigaranın zararlarının ne olduğunu ve bu zararların fiziksel ve psikolojik anlamdaki etkilerini derledik.
#SigaraSon dönemlerin gözde tedavi yöntemlerinden olan ozon tedavisi, detoks edici özelliğiyle vücudu kimyasal maddelerden arındırmasıyla sıklıkla tercih ediliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve enfeksiyonlara karşı direnci artırmasıyla da bilinen cilde, yüze yapılabilen ozon tedavisinin kimlere uygulanabildiği, faydaları ve yan etkileri de ozon tedavisinin merak edilen konuları arasında yer alıyor. Sizlere, ozon tedavisiyle ilgili tüm detayların olduğu bir haber hazırladık. İşte, Ozon tedavisi nedir, nasıl yapılır, kimlere uygulanır, cilde, dize ve yüze nasıl uygulanır, hangi hastalıklarda kullanılır sorularının yanıtları…
#Ozon TedavisiUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetBilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulBursa'da dişini çekerken hekimi bıçakla yaralayan M.D.'nin yargılandığı davada flaş bir gelişme yaşandı. M.D.'ye verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Doktora yönelik bıçaklama eylemine devam etmemiş olması sebebiyle sanığın cezası 6 yıl 3 aya indirildi. Bu kararla M.D. tahliye edildi.
#BursaCovid-19 enfeksiyonu dünyayı ve ülkemizi etkilemeye devam ediyor. Koronavirüsün yayılmasını engellemek adına yaşam tarzımızda büyük değişiklikler görülürken, pek çok insan virüse yakalanma endişesiyle, tedbir amaçlı olarak, sağlık sorunlarını dahi erteleyebiliyor. Diş hastalıkları da en çok ertelenen rahatsızlıklar arasında yer alıyor.
#Koronavirüs Ve Diş SağlığıDiş hekimleri olarak hastalara ekstra hijyen sağlamayı amaçlıyoruz. Hastanın kullanmış olduğu tüm bölge dezenfekte edilerek temizliği sağlanıyor. Ancak covid-19 döneminde temizlik konusunda daha hassas davranmakta ve ekstra olarak havalandırmalar yapılmakta ve hijyen önlemleri üst seviyeye çıkartılmaktadır. Maske ve tulumlarla çalışarak hastanın sağlığını önemsiyoruz. Hastalardan sadece yanlarında refakatçi getirmemelerini istiyoruz ve hastaların muayene aralıklarını olabildiğince uzun tutarak herhangi bir temas olmasından kaçınıyoruz. Bu yüzden hastaların diş tedavilerini ertelememeleri ve pandemi döneminde diş estetiği uygulamalarına rahatlıkla başvurabilmeleri mümkündür. Diş Hekimi İrem Erol anlatıyor...
#Diş SağlığıSon yıllarda pek çok meslek grubu sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Bunlardan birisi de Diş Hekimliğidir. Üniversite sonrası iyi bir iş olanağı sağlaması ve maaşı nedeniyle diş hekimliği büyük ilgi görmeye başlamıştır. Peki Diş Hekimi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Diş Hekimi olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizlere Diş Hekimliği hakkında merak edilenleri detaylıca inceledik.
#Diş Hekimi Nedir?Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün vücuda ilk olarak ağız ve iletilen bulaştığı bilinmektedir. Virüsün yayılma hızı ve hasar verme oranını azaltmak için ağız hijyeni ve sağlığına geri dönüş, sonuç için girişini sürmek için bir bariyer gerektirir. Diş Hekimi Ömer Kadıoğlu pandemi döneminde ağız ve diş sağlığının korunması hakkında bilgiler verdi.
#Diş SağlığıDünya durdu, evlerimize sığındık ve pek tanımadığımız bir mikrop tarafından tehdit altındayız. Süreci en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz çünkü yaşamı donduramıyoruz. Çoğumuz acil ve insanı çaresiz bırakan diş ağrısıyla karşılaşmışızdır. Bu durumda diş tedavi ihtiyaçlarımıza nasıl yaklaşmalıyız?
#Koronavirüs Ve DişDiş çürükleri ve dişeti hastalıkları, tüm dünyada görülme sıklığı en fazla olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Pandemi döneminde virüsün bulaştığı kişilerin tükürüklerinde yoğun miktarda virüs yükü olduğu biliniyor ve Kovid-19 hastalığına bağlı olarak ağız mukozasının etkilendiğini bildiren çalışmalar var.
#VirüsDiş çürükleri ve dişeti hastalıkları, tüm dünyada görülme sıklığı en fazla olan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarında son 30 yılda bir miktar azalma olmasına karşın hala toplumun büyük bir kısmında görülüyor. 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, toplumda diş ve dişeti hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılmasının diş hekimlerinin birincil görevi olduğunu ifade etti.
#Prof. Dr. Hakkı SunayAğız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Cengiz Dündar, “Ağız ve dişler sindirim sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığı hem sindirim sistemimizin hem de genel vücut sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri veya diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde kalp damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve mide bağırsak hastalıkları gibi birçok probleme yol açabilir” dedi.
#AğızÇene kemiğinde erimeler olan bireyler, diş tedavisi konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Zigoma İmplantı (elmacık kemiği) yöntemi sayesinde çene kemiğinde erime sorunu saptanan hastaların diş tedavileri problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#DişEsenyurt'ta muayeneye gittiği yabancı uyruklu doktorun kendisini taciz ettiğini iddia eden kadının, polise şikayette bulunması üzerine, yaklaşık 5 aydır bir binanın bodrum katındaki sığınakta 'Hayır Derneği' adı altında kiralanan, yabancılara yönelik faaliyet gösteren kaçak hastane ortaya çıkarıldı. Çeşitli üniteler oluşturulan korsan sağlık merkezindeki eşyalara el konuldu, olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.
#EsenyurtBURSA’da diş çektirmek için gittiği hastanede, diş hekimi Hamdi Gören'i (55) göğsünden bıçaklayarak ağır yaraladığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan Mert Demir (19) iyi hal indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Demir'in son sözü “Çok pişmanım” oldu.
#BursaAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#Diş