Güncelleme Tarihi:
Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
Şeker dişlerin en büyük düşmanı. Ne kadar çok şeker tüketirseniz dişlerinizin çürüme ihtimali de o kadar artar. Sağlıklı dişler için şeker tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Özellikle lokum, jelibon gibi dişe yapışan yiyecekler sitrik asit içerdiği için uzak durmalısınız.
Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller asit açısından zengin besinler arasında. Turunçgilleri fazla tüketmek diş minelerinin aşınmasına neden oluyor. Turunçgilleri sınırlı tüketerek diş sağlığınızı koruyabilir ve bu tür yiyecekleri tükettikten sonra bir bardak su içerek dişlerinizi koruyabilirsiniz.
Limon da asit oranı yüksek olan bir diğer besin. Limonlu yiyecekler tükettiğiniz zaman dişlerinizi korumak adına ağzınızı suyla çalkalayarak zararı en aza indirebilirsiniz.
Beyaz ekmek en yaygın karbonhidratlı gıdalardan biri. Beyaz ekmek yediğinizde ekmek ağzınızda şekere dönüşerek dişlere zarar vermeye başlıyor. Beyaz ekmek ayrıca dişlere yapıştığı için dişlerden uzaklaştırılması zor olan besinlerden biri.
Karbonhidrat yönünden zengin olan krakerler de ağızda hemen şekere dönüşen besinler arasında yer alıyor. Krakerler ağızda kötü bakterilerin oluşmasını sağladığı için az tüketilmesi önerilen yiyeceklerden.
Kuru meyveler yapışkan yapıda oldukları için dişler üzerinde uzun süre kalabiliyor. İyi bir ağız temizliği gerektiren kuru meyveler ayrıca yüksek şeker içerdikleri için de diş hekimlerince önerilmiyor. Kuru meyve yerine taze meyve tüketmek dişler için daha sağlıklı.
Diş sağlığını olumsuz etkileyen patates cipsinin en önemli özelliği dişlerin arasına girerek uzun süre orada kalmaları ve diş çürümelerine neden olmaları. Ayrıca cipsler şekere hızlı dönüştükleri için de dişler için zararlı.