Türk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarAtilla Dorsay’ın yeni kitabı “Hayatımızı Aydınlatan Muhteşem Kadın Dostlarım” hafta başı kitapçılarda yerini aldı. Tiyatrodan sinemaya, yazarlıktan gazeteciliğe, müzikten müzeciliğe çağımıza damgasını vurmuş, Dorsay’ın yakından tanıma şansı bulduğu ve birlikte anılar edindiği 30 kadının ayrıntılı portreleri. Kimler yok ki...
#Sayım ÇınarSahneye adımını ilk kez attığı 1928 senesinden ömrünü tamamladığı 2006 yılına kadar Türkiye tiyatrosunun hem sanatçı hem de yayıncı olarak bir parçası olmuş, Ermenice tiyatro dergisi ‘Kulis’i 50 sene boyunca kesintisiz yayımlamış, binlerce yazılı ve görsel materyalden oluşan arşiviyle tiyatro belleğine dönüşmüş bir isim: Hagop Ayvaz... Ermeni tiyatrocu ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın kişisel arşivi, ‘Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz’ başlıklı sergiyle Yapı Kredi Kültür Sanat’ta seyirciyle buluşuyor. Sergi vesilesiyle Ayvaz’ın ‘tiyatro cenneti’ne sokulduk...
#Hagop AyvazBKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM’nin birlikte yürüttüğü ‘Ortak Yapım’ projesine toplam 786 başvuru geldi. Açık çağrıya gelen başvurulardan seçilecek beş oyun desteklenecek. Ayrıca seçici kurul tarafından belirlenen oyun yazarları Ahmet Sami Özbudak, Ceren Ercan, Ebru Nihan Celkan, Firuze Engin ve Yeşim Özsoy da Ortak Yapım projesi için birer yeni oyun yazacak...
#Ortak Yapım ProjesiBeş kültür-sanat kurumu BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Zorlu PSM ‘Ortak Yapım’ projesiyle tiyatro alanında yeni oyun üretimine destek sağlayacak. Türkiye tiyatrosuna 10 yeni yapım kazandıracak proje kapsamında her kurum seçtiği iki oyunun yapımcılığını üstlenecek ve seçilecek her oyun yazarına 7.500 TL tutarında destek verilecek.
#Ortak Yapımİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapandığımız şu günlerde, yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2015 tarihli Haldun Taner belgeseli ‘Ve Perde!’yi dijital platformlar üzerinden erişime açtı. Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamını anlatan belgesel, İKSV’nin YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek.
#Haldun TanerKnut Hamsun’un ‘Rosa’ kitabı ‘Benoni’yle başlayan hikâyenin devamı, bir diptiğin ikinci kısmı... Nordland’ın kendine has doğası, Hamsun’un diğer eserlerinde olduğu gibi yine başlı başına bir kahraman olarak yer alıyor romanda. Behçet Necatigil’in çevirisinden Knut Hamsun’u okumak da okur için ayrıcalık. Necatigil, yazar için bakın ne diyor: “Hamsun’u çevirmek benim için şiir yazmak gibi bir şey.”
#Dikmen GürünEdebiyat dergisi Notos, yıllık geleneksel soruşturmasının on dördüncüsünde ‘yüzyılın 40 yerli oyun metnini’ soruşturdu. Edebiyatçı, dramaturg, yönetmen, çevirmenlerin yer aldığı 237 kişilik jürinin oylarıyla yapılan listede ilk sıraya Haldun Taner’in kült eseri ‘Keşanlı Ali Destanı’ yerleşti.
#NotosBüyük tiyatro eleştirmenimiz Dikmen Gürün Hocamızın Epidaurus Festivali hakkındaki güzel yazısını okuyunca o anda karar verdim bu hayalimi daha fazla ertelememeye. MÖ 5. yüzyıldan kalma Epidaurus Tiyatrosu’nda, 2600 yıl önceki Antik Yunan oyunlarının oynanışını izlediğim o gecenin eşsiz lezzetiyle doluyum.
#Helen2018’i iki dünya sanatçımız Yıldız Kenter ve Haldun Dormen’in 90’ıncı yaşlarını kutlayarak kapadık. Yeni yılı ise çok sükse yapacak bir ‘oynanamayan oyun’la karşılıyoruz. Onlar 60 yıllık dostluklarında sahnede sadece bir kez ve Londra’da bir araya geldiler. Altı-yedi yıl önce Türkiye’de sahnelenmek için Dormen’in yazdığı oyun ise ne yazık ki perde yüzü göremedi. Metni kitaplaştırılan ‘Yıldız ile Haldun’un öyküsünü, editörü anlatıyor.
#Yıldız Kenter