Günümüzde 15-25 yaş grubunu oluşturan Z kuşağının, 55-65 yaş grubundaki boomer kuşağına göre dijital ortamda daha çok dolandırıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, dijitalin içine doğan Z kuşağının idealist ancak saf bir nesil olduğuna, boomer kuşağının ise daha temkinli davrandığına dikkat çekti.
#Z KuşağıGünümüzde vazgeçilemeyen bir tutku haline gelen sosyal medya; güncel gelişmelerden haberdar olma, anlık olarak bilgi paylaşımında bulunma, sanal topluluklar oluşturma ya da üye olma gibi amaçlarla sıklıkla kullanıyor. Bunun yanı sıra; iş ağını genişletme, sanal oyun oynama, profil oluşturma, film izleme, müzik dinleme, gazete okuma, iş ilanlarını takip etme ya da kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılama adına alışverişte bulunmak için de sıklıkla tercih ediliyor.
#Konuk YazarAraştırma genel olarak, karşılaşılan bir problemi çözmek veya gereksinim duyulan bilgiye ulaşabilmek için birey tarafından ortaya konulan sistematik çaba olarak tanımlanabilir. Sorgulama, mantık yürütme, düşünme gibi pek çok becerinin birlikte işe koyulduğu araştırma süreci, bir şeyi bilmenin en aktif ve yapılandırılmış yolu diyebiliriz.
#Konuk Yazar“Samsun’a çıktım... Bütün memlekette mevcut milli kuruluşlarla temasa geçmeye ve her yerde teşkilatın takviyesine ve genişletilmesine başladım. İlk önce kendi kumandama dahil olan ve olmayan tüm orduları donatma, aydınlatma ve milli maksat ve teşkilat ile ilgili hususlarda harekete geçirdim. Bu uğurda 13’üncü Kolordu, 15’inci Kolordu, 20’nci Kolordu, 3’üncü Kolordu ve 2’nci Ordu Müfettişliği ve bu müfettişliğin Konya’da bulunan 12’nci Kolordu ve Bursa’da 14’üncü Kolordu ve gerektiğinde doğrudan doğruya bazı tümen komutanlıklarıyla da uzun uzadıya haberleşme oldu.” (Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları)
#19 MayısSon zamanlarda iş hayatında, birkaç yıl önce hayal edebileceğimizden çok daha hızlı ve çarpıcı bir dönüşüm yaşıyoruz. Covid-19 nedeniyle ivmelenen dijitalleşme, iş hayatında yıkıcı değişimlere neden oldu ve uzaktan çalışma, sanal toplantılar/etkinlikler gibi uygulamalar hızla benimsenerek kalıcı hale geldi.
#Ergi ŞenerFacebook CEO'su Mark Zuckerberg 28 Ekim Perşembe günü şirketin adını "Meta" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik zaten, Zuckerberg'in uzun süredir öne çıkardığı ve şirketine yön verdiği "metaverse" stratejisine bir vurgu ve bu kavramı sahiplenme adına da önemli bir adım niteliğinde.
#Ergi ŞenerEkran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıZ kuşağı bireylerin eşitlik temalı reklamlara karşı ilgilenimleri üzerine bir doktora araştırması ‘Z Kuşağı: Eşitlik ve Reklam Tasarımları’ adıyla Nobel Bilimsel Eserler tarafından yayımlanan Dr. Begüm Aylin Önder, “Bu bireyler sadece ‘insan gibi yaşamak’ istiyor, bunu yaparken kendi özellerini, kendi istedikleri, kendi sınırları doğrultusunda çizmeyi, saygı görmeyi istiyor. Çünkü onlar baskılanmış, sosyal güvence derdi olan, yaşadığı sıkıntıları çocuğuna yaşatmak istemeyen daha endişeli bir neslin çocukları. Z kuşağı ebeveynlerinin aksine cesurca neden diye soran sorgulayan, özgürlüğe önem veren bir nesil. Kafasını telefondan, tabletten kaldırmadığını söylediğimiz, sorumsuz diye tanımlanan Z kuşağı, aslında ekolojiye saygı duyan, insan hakları, özgürlük gibi kavramları önemseyen bireyler. Bir adım gelene aslında bin adım giden vicdanlı bir kuşak. Ama yaklaşmayı bilene” diyor.
#Z Kuşağı“Paylaşmanın Sorumluluğunu Al” projesi kapsamında bir araya gelen Samsung ile TOÇEV, anne ve babalara internetin zaman ve içerik açısından doğru kullanımı konusunda yol gösterecek online bir platform oluşturdu. Yeni internet sitesinde ebeveynler çocukların güvenli internete erişimi konusunda birçok faydalı içeriğe ulaşabiliyor, çocuklarını internetin tehlikelerine karşı korumak için alabilecekleri aksiyonlar konusunda bilgilendiriliyor.
#SamsungSon zamanlarda öne çıkan bir konu “Z jenerasyonunu (Gen Z) anlamak…1997 ve 2010 yılları arasında doğan Z Kuşağı, iş hayatına adım atmaya başladıkça, pek çok dinamikler de kökünden değişiyor… Tam anlamıyla “gerçek dijital yerliler” olarak nitelendirilen Z jenerasyonun, çalışacakları şirket; kullanacakları ürün ve servis seçimlerinde diğer kuşaklara nazaran çok daha farklı kriterleri bulunuyor.
#Z Jenerasyonu2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimTercih dönemi zorlu bir süreç. Adaylar sevdikleri alanı mı yoksa kolayca iş bulabilecekleri bir bölümü mü tercih edecek? İş başvurularında üniversite mi bölüm mü önemli? Okurken gelecekteki kariyeri için neler yapılmalı? İşverenler yeni mezunlarda hangi özellikler arıyor? İş dünyasıyla başarılı çalışanları buluşturan ‘head hunter’lara bu soruları sorduk. Beyin avcıları hem tercihte rehber olacak önerilerde bulundu hem de üniversite yaşamı boyunca kişisel gelişim için yapılması gerekenleri ve iş görüşmelerine yönelik ipuçları verdi.
#EğitimOECD raporuna göre şu anda dünyada 420 milyondan fazla öğrenci evden eğitim görüyor. Peki her ay 1.5 terabyte’lık yeni bilgi üretilen dünyada uzaktan eğitim nasıl olmalı? Yıllardır eğitim teknolojileri geliştirilmesi alanında çalışan deneyimli öğretmen Özgür Özden’e bu konuda merak ettiklerimizi sorduk.
#GazetehaberleriAnadolu Üniversitesi (AÜ), doğar doğmaz teknolojiyle tanışan, bilgisayar ve teknolojilerini iyi bilen, yöneten, kullanan ve "dijital yerli" olarak tanımlanan çocukların geleceğe yönelik daha iyi eğitim alması amacıyla "Anadolu 5.0" dijital eğitim modeli geliştirdi.
#Anadolu ÜniversitesiBilgisayar başında oyun oynarken çocuğunuzu hiç izlediniz mi? Önyargılarınızı bir dakikalığına kenarda bırakarak, ama dikkatle ve özenle? Gerçekten tam olarak ne hissettiğine, nasıl bir süreçten geçtiğine, kendisini tam anlamıyla nasıl ifade etmeye çalıştığına tanık oldunuz mu? Bunların hiçbirini yapmaya gücünüz ve sabrınız yok mu? O halde bu yazıdaki önerileri anlamlı bulmama ihtimaliniz son derece yüksek.
#BilgisayarDijital dünyaya hakimiyetlerinden dolayı ‘Digital Natives’ (Dijital Yerliler) olarak adlandırılan 2001 doğumlu öğrenciler, bu yıl üniversiteye başlayacak. Değişen teknoloji, öğrencilerin aldığı eğitimi de etkiliyor. Bu yıldan itibaren mimarlık okuyacak ‘dijital yerliler’, teknolojiyle birinci sınıfta tanışacak.
#Digital NativesBahçeşehir Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya gelen AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğrencilere seslendi.
#Binali YıldırımTBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım canlı yayında soruları yanıtladı. Yıldırım,"İstanbullu evinden çıktığında 750 metre sonra metro istasyonuna ulaşacak. Ben bunu vaadediyorum." ifadelerini kullandı.
#Binali YıldırımGoogle ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) el ele verdi, çocukların bugünden geleceğin dünyasına hazır olabilmeleri için ‘Algo Dijital’ projesini hayata geçirdi. Bu çerçevede çocuklara güvenli internet, dijital yurttaşlık, analitik düşünme, kodlama, programlama ve dijital okuryazarlık öğretiliyor. Proje yetkilileriyle bir araya geldik hem Algo Dijital projesini hem de çocukların internette nasıl güvende olacaklarını konuştuk.
#Google