Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz yılın Haziran ayından başlayarak bir yılda hayata geçirilen pek çok yeni düzenlemeyi bülten hâline getirerek yayımladı. Bültende Öğretmenler Odası Buluşmaları’ndan sınıf tekrarının yeniden uygulanması ve devamsızlık affının kaldırılmasına, açık liselere geçişin zorlaştırılmasından müfredat değişikliğine birçok yenilik yer alıyor.
#Millî Eğitim BakanlığıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından askıya çıkarılan yeni program kapsamında, temel eğitim sosyal bilgiler müfredatına “teknoloji ve sosyal bilimler” teması eklendi. Bu kapsamda “dijital vatandaşlık”, “siber zorbalık”, “teknoloji bağımlılığı”, “Kovid-19 salgını” ve “afetler” gibi konular ele alınacak.
#EBAYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarAvrupa Konseyi tarafından geliştirilen, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen ‘Dijital Vatandaşlık Eğitimi Destekleyenler Ağı’na Türkiye’den dâhil edilen ilk anaokulu Etimesgut’taki Şehit Seçkin Çil Anaokulu oldu.
#Avrupa KonseyiRTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar artık kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatında var olan bu dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncelleniyor” dedi.
#RTÜK BaşkanıEn yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarHayatımızla ilgili merak ettiğimiz neredeyse her konudaki araştırmayı; sağlıktan, eğitime, genel kültürden pratik bilgilere dair gelişmelerin araştırmasını ve takibini uzun zamandır internet ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Özellikle de hemen yanımızda duran cep telefonlarımız bize her konuda sınırsız kaynak sunuyor. İlaveten sosyal medyanın günlük akışında ilerlerken bize ilginç gelen, hemen birileri ile paylaşmak istediğimiz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Peki bu sırada karşılaştığımız verilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Edindiğimiz bilgilere inanmadan, onları savunmadan, çevremizdeki diğer kişilerle veya sosyal medya ağlarında bu bilgileri paylaşmadan önce dikkate almamız gereken noktalar neler?
#Ecehan ErsözYÖK 3 milyonu aşkın öğrenci ve 176 bin akademisyene online eğitimin verimliliğine yönelik bir anket gönderdi. Sağlık Bakanlığı yüz yüze eğitime pek sıcak bakmıyor ama son kararı vermeden önce bu anketin verileri de masada olacak. Bakalım bahar döneminde kampusların kapısı açılacak mı?
#YAZAREğitim Teknolojileri Zirvesi (ETZ) 6 Mart’ta 8’nci kez yapılacak. Zirvenin bu yılki ana teması ise eğitimde dijitalleşme çerçevesinde bilgi toplumundan süper akıllı topluma geçiş olarak da ifade edilen Toplum 5.0 olacak. ETZ, pandemi önlemleri nedeniyle bu yıl katılımcılarını zenginleştirilmiş dijital etkinlik tasarımıyla çevrimiçi ortamda buluşturacak.
#Etzİnternette güvende olmak mümkün mü? Yoksa zorbalığa uğramak, dolandırılmak, kötü içeriklere maruz kalmak bu işin fıtratında mı var? ‘İnternet Sır Tutmaz’ kitabının yazarı Nurseli Tamer, “Güvende olmanın yolları var ama dijitalsiz bir dünya ütopya” diyor.
#Gazetehaberleriİzmir Özel Türk Koleji, müfredatına entegre ettiği dijital okuryazarlık, dijital vatandaşlık ve dijital farkındalık konuları ile “Common Sense” okulu olmaya hak kazandı. İTK Bilişim Teknolojileri Bölümü tarafından dijital vatandaşlık & dijital farkındalık konusunda yapılan çalışmalar tüm dünyada bu konudaki en önemli kuruluş olan Common Sense tarafından akredite edildi.
#İzmirKişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Ocak 2017'de göreve başladıklarını anımsatarak, "O günden bugüne kadar hem yurt içi hem yurt dışı olmak üzere bize toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu yapıldı, bu başvuruların 3 bin 769 tanesini sonuçlandırdık. Bu kapsamda yaklaşık 30 milyon TL idari yaptırım uyguladık. Bugüne dek bize 282 veri ihlal bildirimi yapıldı, bu bildirimlerin 55'ini ilan ettik." dedi.
#KvkkKarantina süreci ile birlikte bütün aile bireylerinin evde olması ve evdeki yardımcı ablaların da olmayışı evde iş bölümünün önemini, küçük çocuk için bakım, yemek, temizlik, akademik olarak tekrarlar, disiplin oluşturma gibi kavramlarla göstermektedir. Şu an çalışamadığımız için evdeyiz ve ailedeki sorumlulukların tekrar düzenlenmesi elzem olan bir süreçteyiz.
#ÇocukIDC Türkiye, COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü günlerde değişen gündemleri, kriz yönetimi ve uzaktan çalışma, veri odaklı hizmetler ve faydaları, ulusal siber güvenlik stratejileri, uzaktan eğitim stratejileri, dijital eşitlik ve eşitsizliklerin giderilmesi, operasyonlarn ve hizmetlerin çevikleştirilmesi ve güvenilir bilginin kamu kurumlarında dağıtımı konularının görüşüldüğü, kamu kurum ve kuruluşlarının ve STK’ların bilgi işlem daire başkanı, bilgi işlem şube müdürü, BT güvenlik yöneticisi ve BT profesyonellerinin bir araya geldiği çevrimiçi etkinlik gerçekleştirdi.
#KoronavirüsTürk girişimcilerin hızlı ve dijital olarak Estonya merkezli, global bir AB şirketi kurmasına olanak tanıyan e-Residency (e-Oturum) programı, şimdi yeni bir online hizmeti daha başlattı. Program kapsamında Estonya'da ikamet etmeyen Türk vatandaşları için e-noter (online noter) hizmeti başlatılırken, böylece programdaki Türk katılımcılar, internet üzerinden şirket hisseleri alma ve satma imkanı bulabilecek. Estonya'ya gitmeye gerek kalmadan vekalet ve kimlik doğrulama gibi işlemleri yapmak için e-noter randevusu da alabilecek.
#Estonyaİngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) resmen ayrılması sonrasında İngiliz iş insanları, girişimlerini AB pazarında kurulmuş bir şirket gibi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Residency (e-Oturum) programına yoğun bir şekilde ilgi gösteriyor. İşletmeler, 2014’te Estonya hükümeti tarafından başlatılan bu program ile AB pazarında legal bir şirket kurarak dünyanın neresinde olursa olsunlar, online iş kurma ve onu işletme serbestliğine sahip olabiliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılacağını resmi olarak ilk kez açıkladığı 29 Mart 2017'den bu yana Estonya’nın e-Oturum programına katılan İngiliz vatandaşlarının sayısı üç kattan fazla arttı.
#EstonyaGelişen yeni teknolojiler özel sektördeki şirketlerin iş yapış modellerinin yanı sıra devlet yönetimi, yerel yönetimler ve hatta siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları üzerinde de ciddi değişiklikleri beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye’nin dijital dönüşümde geç kalmadığını ancak kamu tarafında kararlı ve ciddi hamlelerin yapılması gerektiğini gösteriyor. Sohbet bazlı yapay zeka teknolojilerinde bilinen isimlerden Cbot, Türkiye’nin e-devlet sistemi başta olmak üzere kamu kurumlarında uygulamaya koyacağı yapay zekaya sahip ve sesli asistanlara entegre edilmiş chatbotlar ile “Dijital Devlet” olarak anılan Estonya modelini hayata geçirebileceğini vurguluyor.
#Dijital Dönüşüm