Yapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayHenüz 13 yaşındayken siber suçlara karışan Julius Kivimäki, 11 yılın sonunda Avrupa'nın en çok aranan suçlularından biri haline geldi ve terapi notlarını çaldığı 33 bin hastaya şantaj yapmaktan hapse atıldı.
#Julius KivimäkiMilyonlarca öğrenci, eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamladı. Şimdi ise dinlenmek ve aile ile bütünleşmek için önemli fırsatlar söz konusu. Ancak günümüzün dijitalleşen dünyasında, dijital dünyanın çekiciliğine kanıp bu dönemi verimsiz de geçirmek mümkün. O halde bu fırsatı çok güzel bir şekilde değerlendirmek için bir takım düzenlemeler yapamaya ihtiyacımız var.
#Konuk Yazarİnsanlar, yetenekleri ve kabiliyetleri oldukça geniş olan canlı varlıklar. Bu özellikleri sayesinde teknoloji ürettiler. Bu üretim, insan yaşamını refaha ulaştırmanın önemli bir aracı oldu. Ancak günümüzde tüketim toplumu olma özelliği ile teknolojik ürünlere bağımlı hale gelmiş durumdayız. Bu noktada insanlar artık farkında olmadan araçsallaşmakta. Teknolojinin araç olma özelliğini yitirmesi, bir insan olarak kendimizi geliştirmede önemli bir engel. Bu engel olma durumu hem çocuklar hem de ebeveynler için geçerli.
#Konuk YazarGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarTeknolojiyle beraber kullanımı artan akıllı cihazlar, dijital bağımlılık riskini beraberinde getirdi. Günümüz insanının en önemli sorunlarından biri haline gelen dijital bağımlılık, genç yaşlı herkesi olumsuz etkiliyor. Dijital bağımlılık aslında teknolojinin problemli kullanımı olarak değerlendirilebilir. Teknolojiler, beynin ödül ve ceza sistemini bozabiliyor.
#Teknoloji BağımlılığıZaman…Bilgi akışının ve belki de zaman algısının daha yavaş ve sakin olduğu eski dönemlere göre zamanın hızla aktığı günümüzde, “etkili zaman kullanmak” “yaşamaya vakit bulmak” daha bir dikkat çeken mesele haline geldi. Sürekli hareket halindeyiz, bir şeylere yetişmeye çalışıyoruz ve üstümüzdeki “stres” dediğimiz yük giderek artıyor.
#Prof. Dr. N. Burcu ÖzbaranYouTube’da Katarsis adlı kanalında yaptığı sohbetlerle dikkat üzerine çeken Uzman Psikolog Gökhan Çınar, Tv8 ekranlarında yeni bir programın sunuculuğunu üstleniyor. Uzman Psikolog Gökhan Çınar'ın ekranın önünde olacağı "Paylaş Benimle" adlı programda ilginç hayat hikâyeleri aracılığıyla insanlığın ortak yanları vurgulanmaya çalışılacak. Peki, Paylaş Benimle programının sunucusu Gökhan Çınar kimdir?
#Gökhan ÇınarTarihte ilk defa 1961’de Black Friday olarak anılan indirim çılgınlığı, günümüzde de devam ediyor. Ünlü mağazaların önünde uzun kuyrukların oluşmasıyla hafızalara kazınan gün insanları ihtiyaçları olmasa da alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Böyle özel günler haricinde de ortaya çıkan ve günümüzde pek çok kişide rastlanan alışveriş bağımlılığı nedir ve nasıl anlaşılır? Uzman Klinik Psikolog Dilara Sayar alışveriş bağımlılığı ile başa çıkmanın yollarından bahsederken, Avukat Bilal Çelik bu gibi günlerde dolandırıcılıklara karşı neler yapılabileceğini açıkladı…
#Sosyal MedyaKoronavirüs (COVID-19) salgınının devam ettiği dönemde sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının korunması da önemli bir konu. Peki, bunun için ne yapılabilir? Psikoterapist, Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder konuyla ilgili önerilerini açıkladı.
#Koronavirüs