Kafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber Güvenlikİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak, öğrencilerin güvenle hareket edebilecekleri dijital ortamları oluşturmak ve öğrenme meraklarını akademik ve bilimsel mecralara yönlendirmek amacıyla Dijital Yaşam Becerileri Projesi başlattı.
#Millî Eğitim BakanlığıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yapay zekâ temelli bilişim teknolojisini ve mobil yazılım temelli iletişimi bütün programlara entegre edeceğiz” dedi. Yükseköğretim Kurulunca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması” toplantısı gerçekleştirildi.
#YÖKYaşanan deprem felaketinin ardından milyonlarca kişi depremzedelere yardım etmek için çabalarken, uzmanlar dijital dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. SODIMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, özellikle WhatsApp gruplarında paylaşılan linklere dikkat çekerek, “Tanıdık olmayan, referanssız WhatsApp gruplarına girmeyin. Telefonlarınızın güvenlik duvarlarını aktive edin, şifreleri güvenlikli hale getirin” dedi.
#DepremŞirketler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerin başında veri ihlali geliyor. Veri ihlalleri büyük maddi kayıplara neden olmanın yanı sıra kurumsal imaj açısından da ciddi sorunlar yaratıyor. İş dünyasının kayda değer bölümünün dijital dönüşüme ve onun gereklerine entegre olması ile veri kullanımına dair birçok husus çarpıcı şekilde önem kazandı. İş akışlarında veri ve veriye dayanan çalışma şekillerinin ön plana çıkması sonucunda ise dijital güvenlik sorunları daha kritik hale geldi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul Havalimanı, dünyanın en önemli havacılık etkinliklerinden biri olan Routes World’ün resmi ev sahibi olmaya hazırlanıyor. 16 Ekim’de, Las Vegas’ta start verilecek ve COVID-19 sonrası ilk kez tam kapasiteli düzenlenecek Routes World etkinliği kapsamında, global havacılık sektöründen 4 bine yakın üst düzey yöneticinin İstanbul’u ziyaret etmesi bekleniyor.
#İstanbul HavalimanıTeknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#GoogleTeknoloji devi Google, Avrupa Birliği’nin yeni telif hakkı düzenlemesinin ardından, 3 yılda 300 medya kuruluşuyla anlaşarak bu kuruluşlara telif ücreti ödeyeceğini açıkladı. Türkiye’de en çok kullanılan internet arama motorunun Google olduğunu hatırlatan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise, “Türkiye’nin de kendi dijital telif yasasını çıkarması gerekiyor. Yapılan haberlerin, çalışmaların, verilen emeğin mutlaka teliflendirilmesi gerekli” çağrısında bulundu.
#GoogleGoogle, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Google'ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile birlikte pek çok AB ülkesi için 'telif hakkı ödeme kararı' sonrası benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ilgili açıklamasında Google'ın Avrupa Birliği'nin Telif Hakkı Kuralları'nı kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de dijital telif yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.
#GoogleGoogle, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Google'ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile birlikte pek çok AB ülkesi için 'telif hakkı ödeme kararı' sonrası benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ilgili açıklamasında Google'ın Avrupa Birliği'nin Telif Hakkı Kuralları'nı kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de dijital telif yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.
#GoogleGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Partili kurmaylara Z kuşağı ile ilgili bir sunum yaptı. O sunumda en çok dikkatimi çeken; Z kuşağının YouTube ve Twitter’a olan inancı oldu. Araştırmaya göre Z kuşağı haberi yüzde 32.2’i ile YouTube, yüzde 30.1 ile Twitter’dan alıyor ve doğruluğuna da hayli inanıyor. İnternetin içine doğan bir kuşağın buna yatkınlığını anlıyorum ama bu platformlardaki bilgi kirliliği de endişe verici. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde gördük, dezenformasyon ayyuka çıkmış, bazı video ve fotoğraflar ya bir savaş oyunu ya da bir tatbikattan alınmıştı. Z kuşağının YouTube, Twitter inancı ve kirli bilgiden korunmanın yollarını uzmanları ile konuştum.
#YoutubeEskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınan sosyal medya platformu Twitter’ı kullananlar açısından değerlendirmelerde bulundu.
#Elon MuskVodafone Business, dijital dönüşümün hızlandığı ve hibrit çalışma modelinin kalıcı hale geldiği iş dünyasında KOBİ’leri desteklemek için yeni bir hizmete imza attı. KOBİ’leri günümüzün dijital ihtiyaçları hakkında bilgilendirme ve geleceğe hazırlama hedefiyle yeni dijital danışmanlık platformu V-Hub’ı kullanıma sunan Vodafone Business, ücretsiz sunacağı V-Hub platformu ile 1 yıl içerisinde 50 bin kişiye fayda sunmayı hedefliyor.
#Vodafone BusinessBahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı (BUEK) Enver Yücel, Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde Bahçeşehir Koleji açacak. Yücel, “Ülkemizin en uç noktasına bir eğitim kurumumuzu kazandırmak ve buradaki çocuklarımızın eğitim adına bizden istifade edebilmelerini istiyoruz” dedi.
#Enver YücelRTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar artık kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatında var olan bu dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncelleniyor” dedi.
#RTÜK BaşkanıProcenne tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli donanımsal güvenlik modülü HSM cihazları, PCI sertifikasını aldı. Başta bankacılık ve finans olmak üzere birçok sektördeki HSM ihtiyacını tek platform üzerinden karşılayan ProCrypt HSM ailesi için bu sertifika, ithal ikamesinin yanı sıra ihracat açısından da önemli bir açılım sağlayacak...
#Sponsorlu İçerikGelenektir! Yıl biterken önümüzdeki yıl ne olacağı mutlaka merak edilir, astrolojik yorumlar araştırılır, olumsuzlukların bitmesi arzu edilirken; sağlık, para, aşk ile ilgili beklentiler giderek artar. Biz de yılın son söyleşisi için Vedik Astrolog, araştırmacı yazar Şebnem Ekşib ile bir araya geldik. Hem son kitabı ‘Sayıların ve Renklerin Sırlı Dili’ni konuştuk hem herkesin merakla beklediği 2022 yılı hakkındaki öngörülerini.Şebnem Ekşib, söyleşimizde 2022 yılının duygusal ihtiyaçların, bireyselliğin ve girişimlerin artacağı bir yıl olacağını belirtirken, “Yeni dünya düzeninde sisteme güvenme döngüsü tamamlanıyor. Girişimden ve yeni olanı deneyimlemekten korkmayanlar, bilinçli bir şekilde yönetenler ve farkları anlayanlar kârlı çıkacak” dedi. Evrenin bizimle sayılar ve renklerin titreşimi ile iletişim kurduğuna dikkat çeken Ekşib, herkesi bu kadim öğretiyi anlamaya ve sahip çıkmaya çağırdı.
#BursaHayatımızla ilgili merak ettiğimiz neredeyse her konudaki araştırmayı; sağlıktan, eğitime, genel kültürden pratik bilgilere dair gelişmelerin araştırmasını ve takibini uzun zamandır internet ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Özellikle de hemen yanımızda duran cep telefonlarımız bize her konuda sınırsız kaynak sunuyor. İlaveten sosyal medyanın günlük akışında ilerlerken bize ilginç gelen, hemen birileri ile paylaşmak istediğimiz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Peki bu sırada karşılaştığımız verilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Edindiğimiz bilgilere inanmadan, onları savunmadan, çevremizdeki diğer kişilerle veya sosyal medya ağlarında bu bilgileri paylaşmadan önce dikkate almamız gereken noktalar neler?
#Ecehan ErsözBir dönemin en tanınmış teknoloji zenginlerinden biri, İspanya'da bir cezaevi hücresinde hayatına son verdi. Annesiz büyüyen, dayakçı babası 15 yaşındayken intihar eden bu adamın hayatı da skandallar ve garipliklerle doluydu...
#John McafeeFotoğraf paylaşmak ve konum etiketlemesi yapmak, belgeleri buluta yüklemek, yeni bir uygulama yüklemek ve hatta çevrimiçi perakende mağazalarına göz atmak. Farkında olsak da olmasak da günlük olarak kişisel veri yönetimiyle ilgileniyoruz. Bu sırada çoğu zaman hangi verileri paylaştığımız ve en önemlisi, bizi savunmasız kılan verilerin nihai alıcılarının kimler olduğu çok net değil. Her yaştan, meslekten ve geçmişe sahip çevrimiçi kullanıcıların karşılaştığı tehditlerden biri olan doxing, yani ifşa amacıyla kişisel bilgileri toplamak veya birine zarar vermek için başka bir şekilde kullanma pratiği günümüzün önemli tehditleri arasında yer alıyor. Kullanıcıların verilerinin kontrolünü geri almalarına ve doxing'den korunmalarına yardımcı olmak için uzmanlar, özel verilerin sorumlu bir şekilde nasıl ele alacağına dair kapsamlı bir kontrol listesi hazırladı.
#KasperskySon yıllarda tedarik zinciri saldırıları son derece başarılı oldu. Hükümet ve kamu hizmetleri dahil artan dijitalleşmenin ortasında kuruluşlar, bu tür tehditlere karşı her zamankinden daha savunmasız haldeler. Bununla birlikte tehlikeli siber güvenlik açıklarını temsil eden değer zinciri riskleriyle mücadele için hala küresel bir inisiyatif ortaya koyulmuş değil. Kaspersky, bu sorunu ele almak ve çözüme giden olası yolları bulmak için 2021 RSA Konferansında özel bir panel düzenledi.
#HackerÇocuklar için güvenli internet konusunu işleyen “Dijital Farkındalık” programında, dijital güvenlik konusu Maya, Jack ve büyükanne karakterleri üzerinden hikayelerle anlatılacak. Programda internet nedir, internette kaybolmak, kişisel bilgiler, dijital kalıcılık, paylaşımlar, siber zorbalık, saygı, bilgi, güvenli paylaşım, sahte haberler, dolandırıcılık, güvenli alışveriş, kötü içerikler ve şifre belirleme gibi birçok konu ele alınacak.
#Çocuk