Paylaş
Çocukların geleceği ile ilgili endişe ve kaygı duymak yerine doğru tasarlama yapılırsa, endişeden eser kalmaz ve hata yapma riskiniz sıfırlanır. Doğru yazarların ve kitapların okunmasıyla da güzel bir yol çizilebilir.
İşte ben de kendimce tüm deneyimlerimi ve bilgilerimi sizlere buradan aktarıyorum ki faydalı olabileyim.
* * *
Şu anda lise çağında olan gençlere ve onların anne-babalarına neler önermeliyiz? Gelecek tasarımlarını yapacak gençler için nelere dikkat etmeleri konusunda Psikolojik Danışman/Eğitim ve Kariyer Danışmanı Yasin İkizoğlu ve Eğitimci-Yazar Aykut Açkalmaz ile geçen haftaki sohbetimize yepyeni bir konuyla devam ediyoruz:
“Kendini tanımış, kişilik özelliklerini bilen bir öğrenci 21. yüzyıla nereden bakmalı, neleri fark etmeli?”
21. YÜZYILIN MESLEKLERİ
* Yapay zekâ ve makine öğreniminde: Yapay zekâ ve makine öğrenimi, veri analitikleri, modelleme ve algoritmalar konusunda uzmanlaşmış mühendisler veya uzmanlar ihtiyacını arttıracaktır.
* Nesnelerin interneti alanında: Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin internete bağlanmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Bu alanda, IOT (Internet of Things) sistemleri tasarlamak, kurmak ve yönetmek için mühendisler veya teknisyenler ihtiyacını arttıracaktır.
* Sağlık hizmetlerinde: Sağlık hizmetleri alanı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyümeye devam edecektir. Özellikle, genetik mühendisleri belki de bir çeşit müteahhitlik olacak, biyoteknologlar veya deneysel farmakologlar gibi uzmanlar ihtiyacını arttıracaktır.
* Enerji ve çevre alanında: Enerji ve çevre alanında, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda uzmanlaşmış mühendisler veya çevre mühendisleri ihtiyacını arttıracaktır.
* Hizmet sektöründe: Hizmet sektöründe, müşteri hizmetleri, pazarlama ve satış, finans ve muhasebe gibi alanlarda iş fırsatları olacaktır.
* Dijital güvenlikte: Dijital güvenlik alanı, giderek daha önem kazanacaktır. Network ve sistem güvenliği, kriptoloji ve incident yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşmış profesyoneller ihtiyacını arttıracaktır.
* * *
Bu sadece bazı örnekler... Gelecekte ortaya çıkabilecek yeni meslekler de olabilir. Bu nedenle, önemli olan kendinizi sürekli olarak eğitmeniz ve sürekli öğrenmenizdir. Transfer edilebilir beceriler kazanmak hıza ve değişime ayak uyduracak genç nesil için en önemli donanımdır. Bu nedenle 21. yüzyıl yetkinliklerine ve becerilerin yatırım yapmak gerekiyor. Hayat boyu öğrenme ve öğrenci olmak, yeni dönemin en temel davranışı olmalı.
21. YÜZYIL MESLEKLERİNDE BAŞARILI OLMAK İÇİN GEREKLİ YETKİNLİKLER
21. yüzyıl yetkinlikleri, günümüzün ve gelecekteki iş dünyası için önemli olan becerileri içermektedir.
Yukarıda sıraladığım meslekleri iyi uygulayan bir uzman olmak için bir gencin neye ihtiyacı var? Yasin İkizoğlu ve Aykut Açkalmaz, bu soruya şöyle cevap verdiler:
* Dijital yetkinlikler: Bilgisayar kullanımı, veri analitikleri, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi yetkinlikler.
* İletişim yetkinlikleri: Aktif dinleme, yazılı ve sözlü iletişim yetkinlikleri, çoklu dil bilgisi.
* Problem çözme yetkinlikleri: Analitik düşünme, kritik düşünme, yaratıcılık ve çözüm odaklı düşünme gibi yetkinlikler. Soru değil sorun çözen insan olmak. Hayatın bilmediğimiz yerlerden soru sorduğunda, çözüm önerileri seti oluşturma becerisini kazanmak.
* Sosyal yetkinlikler: Empati, liderlik, iş birliği ve çalışma ekip olarak çalışma yetkinlikleri.
* Öğrenme yetkinlikleri: Kendi kendine öğrenme, adaptasyon ve hızlı öğrenme yetkinlikleri. Otodidaktik insan olmak.
* Duygu yönetimi yetkinlikleri: Stres yönetimi, duygusal zekâ, kişisel gelişim ve motivasyon yetkinlikleri.
* Global yetkinlikler: Kültürel farkındalık, global düşünme ve çalışma yetkinlikleri.
GÜNÜN SÖZÜ:
“Eğitim, kıvılcımla ateş yakmaktır; boş bir kabı doldurmak değil.”
Sokrates
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Paylaş