Kahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma AlanıDepremde oturduğu bina yıkılan Hataysporlu futbolcudan hâlâ haber yok. Galibiyet golünü attığı Kasımpaşa maçından sonra takım arkadaşı Sam Adekugbe’nin evine giden Christian Atsu, 03.30’da Rönesans Rezidans’taki kendi evine geçti. Depremde yan yatıp devrilen 11 katlı binanın 9. katında oturan Atsu’nun akıbeti o andan sonra adeta bir sır perdesiyle örtüldü. Depreme otoparkta yakalandığını söyleyen de var, binanın yana devrilmesi sonucu boşluktan kayıp düştüğünü iddia eden de...
#DepremKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#KahramanmaraşEski Sovyet kenti, Gürcistan’daki Gori, Stalin’in doğup büyüğüğü yer. Yosif Visaryonoviç Cugaşvili, nasıl bir çocukluk geçirmişti de sonradan gözünü kırpmadan onbinleri ölüme gönderen Stalin (Rusça: Çelik adam) olmuştu? Gori’de Stalin’in yaşadığı yere, evine giderken aklımda hep bu soru vardı...
#GoriGüney Çin’de 12 katlı bir bina herhangi bir uyarı verilmeden yıkılınca ortaya çıkan dev toz bulutu nedeniyle yayalar zor anlar yaşadı. Çin’in Changzhou şehrinde meydana gelen dev yıkım, 34 yaşındaki Zhonglian binasına aitti. İşte yıkım esnasındaki görüntüler….
#ÇinTıpkı Hong Kong gibi özel statüye sahip ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Özel Yönetim Bölgesi olan Makao, ana karaya birleşik bir bölgeye sahip değil; tek adadan oluşuyor. Ayrıca Makao, Çin'e bağlı özerk bir bölge olmadığından, aksine özel yönetim bölgesi olduğundan buraya seyahat etmek için vizeye gerek yok. Ben de Çin vizem olmadan Makao seyahatime başladım. İşte size Makao gezi rehberi...
#ÇinBaşbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımına başlanan, İstanbul'un 4 ayrı bölgesinde bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini tek bir çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, yıl sonunda hizmete girecek. (Osmanlı döneminde devlet arşivlerinin saklandığı yere "Hazine-i evrak" deniliyordu.)
Çok açıkça söylemeliyim ki, önceki gün böyle bir Baykal ile karşı karşıya kalacağımı hiç sanmıyordum. Biraz kırgın, biraz kızgın bir Baykal bulacağımı sanmıştım. Gerçek hislerini göstermediğinden eminim, ancak ne olursa olsun, karşımda bambaşka bir Baykal buldum. Kendini yenilemek isteyen, mücadeleyi bırakmayan ve Kılıçdaroğlu beklenen başarıyı gösteremediği taktirde, ciddi bir rakip olacağını ortaya koydu. Olur veya olmaz, önemlisi havlu atmamak ve bu mücadeleyi de inandırıcı şekilde götürebilmek. Bakın, Baykal ile geçen bir saatin perde arkasındaki izlenimlerim.
ANKARALI zenginlerin iş alanlarına baktığınız zaman inşaat sektörünün başı çektiğini hemen fark edersiniz. Müteahhitlik hizmetleriyle ekonomik güce kavuşan bazı yatırımcılar zamanla başka sektörlere de cesaretli adımlar atmasını biliyorlar.
Konum yok, aklımı yazıya verecek vaktim ve zaten aklım da yok. Başladık bir kere ‘Blog de Paris, Monşer!’ diye, devam ediyorum sizinle sohbet etmeye. Cumartesi gününe kadar buradayım. Henüz, bir bistroya oturup alelacele ‘çay ve kruvasan’la kahvaltı etmek dışında, Paris’ten tanıdık olarak görebildiğim: