dermatolog haberleri sayfasında dermatolog hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 975 dermatolog haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Cilt lekeleri, cildin hassas bölgelerinde, özellikle güneşe maruz kalan yerlerde yaygın olarak görülebilir. Bu lekeler, yaş ilerledikçe her cilt tipinde ortaya çıkabilir ve genellikle yaşlı, yorgun bir görünüme neden olurlar. Tedavide “Leke tedavisi kişiye özeldir” prensibi vurgulanır.
#Neslihan DolarKış aylarında bazı deri hastalıklarında artış görülür. Bu hastalıkların başında da sedef hastalığı gelmektedir. Artış nedenlerinin en önemlisi de güneş ışınlarından mahrum kalınmasıdır. Sedef hastalığı güneşin iyi geldiği nadir hastalıklardandır.
#Sedef HastalığıLazer epilasyon uygulamasını her gün binlerce kişi yaptırıyor. Peki uygulamanın riskleri var mı? Geçtiğimiz günlerde Danıştay Onuncu Dairesi'nin kararıyla epilasyon cihazlarının güzellik salonlarında kullanımı iptal edildi. Bu karar neden alındı, ne anlama geliyor? Uzmanlara sorduk, yorumlarını aldık...
#EpilasyonTürkiye genelinde sayıları 100 bini geçen güzellik salonları ile ilgili kritik bir karar çıktı. Danıştay Onuncu Daire, dermotolog ve estetik cerrahların açtığı davada, güzellik salonlarında birtakım cihazların kullanılmasına izin veren yönetmeliği iptal etti. İptal karar sonrası denetimler sıklaştı. Oda Başkanı Ayşe Aydın “Bir tek ağda yapabileceğiz. Bu durumda, binlerce işyeri kapanma tehlikesi içinde” dedi.
#Güzellik SalonlarıBesin takviyelerinin yaşlanma karşıtı amaçlarla kullanılması popülerliğini koruyor. En ön sırada ise içilebilir kolajen var. Peki, içilebilir kolajen nedir? Hangi takviyeyi içmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz? Oldukça kafa karıştıran bu konuyu 5 soruda özetlemeye çalıştım.
#KolajenDermatolog Dr. Kubilay Yücel, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle evde kalan insanların yüzlerine daha çok ilgi göstermeye başladığını söyledi. Yücel, “Tıpkı evin eksiklerini görüp tadilata başladıkları gibi aynayla bolca haşır neşir olup yüzde de tadilata başladılar” dedi.
#Dr. Kubilay YücelNasıl ki hasta olmamak için vücut bağışıklığımızı artırmaya çalışıyor ve çeşitli besin takviyeleri veya vitaminlerle destekliyoruz işte cildimiz de nemini ve sağlığını yitirmemek için bu takviyelere ihtiyaç duyar. Cildimizin bağışıklığını nasıl artırırız? Cildimizi nasıl koruruz?
#Neslihan DolarDermatolog Doç. Dr. Bengü Gerçeker Türk, Corona Virüs salgını nedeniyle sık kullanılan dezenfektan gibi alkol bazlı temizleyicilerin, el egzamasına yol açabileceğini belirterek, kronikleşmesi durumunda vücuda yayılabileceğini söyledi.
#DermatologDermatolog Doç. Dr. Bengü Gerçeker Türk, Corona Virüs salgını nedeniyle sık kullanılan dezenfektan gibi alkol bazlı temizleyicilerin, el egzamasına yol açabileceğini belirterek, kronikleşmesi durumunda vücuda yayılabileceğini söyledi.
#İzmirDermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, “Günde bir kez alınacak ılık duş, vücudun yorgunluğunu alarak cildi temizler ve kan dolaşımını düzenler” dedi. Yalnız, duş sonrasında cildin kurumamasına özen gösterilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Memişoğlu, asitli sabunların deriye zarar vereceğini kaydederek lif ve kese konusunda da uyardı.
#DermatologOlumlu olumsuz her durumdan etkilenen cildimiz hepimizin en hassas noktası. Cildimizin yaşlanmasına neden olan dış faktörlere karşı korumanın en etkili yolu ise ancak düzenli cilt bakımlarıyla olabilir. Dermatolog Dr. Justine Hextall ile cilt bakımında merak edilenleri konuştuk.
#Cilt BakımıVücudun her bölgesinde ortaya çıkabilen, bazen masum bazen de kanser dahil çeşitli hastalıkların belirtisi olabilen benler dikkat istiyor. Her ay ciltteki benleri 10 dakika gibi kısa bir sürede inceleyerek, herhangi bir şekil ve renk değişikliğinde uzmana başvurmak, hayati önem taşıyor. Dermatoloji Uz. Dr. Selma Salman, benler ve benlerin kanserleşme riskine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#BenHalk arasında kurdeşen diye bilinen ürtikerin, kısa sürede ortaya çıkıp kaybolabilen, kaşıntılı kızarıklık ve kabarıklıklarla kendini gösteren bir deri hastalığı olduğunu belirten dermatologlar, hastalığın iyi bir hasta hekim ilişkisiyle tedavi edilebileceğinin altını çiziyorlar.
#ÜrtikerSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkTemiz yatak kokusu kendimizi sakin ve huzurlu hissetmemizi sağlar. Yeterli sıklıkta değiştirilmeyen nevresim takımları ise hastalıklara davetiye çıkarır. Peki nevresimlerimizi ne sıklıkla değiştirmeliyiz? Özellikle yastık kılıfları neden daha kirli oluyor? Sadece yastık kılıfını sık değiştirmek yeterli mi? Yastığın kendisinin ve temizliği nasıl yapılmalı? Dermatolog Yasemin Fatih Amato, nevresim ve çarşaf temizliği ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
#TemizlikÇevresel etkilere açık olan dudaklarımız kıştan çok etkileniyor. Soğuk havalarda eğer önlem almazsak kuruyor ve çatlıyorlar. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için bakıma ihtiyaç var. Jürimiz bu hafta dudakları nemlendiren, soğuklardan koruyan ürünleri seçti.
#DudakKimse yaşlanmak istemiyor. Konu pürüzsüz ve porselen gibi bir cilt olunca her geçen gün yeni bir cilt bakım trendi ortaya çıkıyor. Milyonlarca insan kulaktan dolma bilgililerle sosyal medyada gördüğü bu trendleri denemek ve doğal yollarla yumuşacık bir cilde kavuşmak istiyor. Bugüne kadar bu uğurda kahve telvesi, yumurta beyazı, aloa vera, anne sütü, salyangoz özütü hatta plasenta bile sürenleri duyduk. Şimdi ise yeni trend sığır don yağı…
#Cilt Bakım TrendleriPlantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#Siğil"Birkaç yıl önceydi.. Aynada yüzüme baktım. Kendimi tanıyamadım... Yüzümde ve dudaklarımda aşırı dolgu vardı. Alnımı hareket bile ettiremiyordum. Saçlarımı hala kızıla boyuyordum. Sağlıksız bir şekilde zayıftım. Sanki eski halimin dondurulmuş bir kopyasına dönmüştüm...."
#Melissa Gilbert30'lu yaşlar, hayatınızın en dinamik ve heyecan verici dönemlerinden biri olabilir. Ancak bu dönemde cildinizde ince çizgiler, kırışıklıklar ve hiperpigmentasyon gibi ilk yaşlanma belirtilerini fark etmeye başlamanız da mümkündür. Peki, cildinizin gençliğini ve parlaklığını korumak için neler yapabilirsiniz? İşte 30'lu yaşlarda uygulamanız gereken 10 etkili cilt bakımı ipucu!
#Cilt BakımıAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#SiğilYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriGüneş ışınları, nemli hava ve suyla sık temas, el ve ayaklarımızı olumsuz etkiliyor. Yaz aylarında sıkça karşılaştığımız ellerde kuruma, topuk çatlaması veya sertleşmiş ayak tabanı gibi sorunlar içinse özel bakımlar yapmamız şart. Peki, el ve ayaklarımıza evde nasıl bakım yapabiliriz? İşte size basit ama etkili yöntemler…
#El Ve Ayak BakımıPortsmouth Üniversitesi'nde fizyolog olan Profesör Mike Tipton, sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini araştırmak için tam 40 yılını harcadı. Şimdi ise yeni bir araştırma, sizi soğuk duşu sevmeye ikna edecek sonuçlar ortaya koydu.
#Soğuk DuşAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraGüne buz gibi bir duşla başlamak herkesin bir numaralı tercihi değil elbette. Ancak hastalıklardan korunma, ruh halini iyileştirme ve kilo vermeye yardımcı olma gibi potansiyel sağlık yararları soğuğa göğüs germeyi düşünmeniz için etkili olabilir. Uzman görüşleri ile soğuk duş ve sağlığa faydalarını anlatıyoruz.
#Soğuk DuşSaç bakımı, estetik ve sağlık açısından kritik öneme sahip. Sağlıklı saçlar, kişisel görünümü ve özgüveni artırırken, saç derisinin düzenli temizliği ve nemlendirilmesi saçın güçlenmesine yardımcı oluyor. Harvard mezunu dermatolog Dr. Charles Puza ise sağlıklı saçlar için üç önemli yöntem açıkladı. İşte saçlarınızı yıpranmış halden sağlıklı hale getirmenin yolları...
#SağlıkSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraSon dönemde meteoroloji bültenlerinde ve hava takip uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram var: UV indeksi. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında UV indeks değerini kontrol etmeden dışarı çıkmamak gerekiyor. Peki UV indeksi altında gördüğümüz sayılar ne anlama geliyor?
#SağlıkMevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor. Havanın ısınması gündelik hayatımızda bizi zorluyor. Terleme, sinirlilik hali, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlara vücudumuzu nasıl soğutabileceğimizi ve terlemeyle nasıl başa çıkabileceğimizi sorduk.
#Sıcak HavaÇoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.
#CiltKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#SağlıkInfluencer Sarah Palmyra, geçtiğimiz günlerde ailesinin cildi ile ilgili TikTok’ta bir video yayınladı.Takipçileri büyükannesinin cildinin esnekliğini ve yaşına rağmen kırışıklıklarının olmaması nedeniyle doksanlı yaşlarında olduğuna inanamadı.
#GüzellikCilt kanseri son dönemde yaygınlığı artan kanser türlerinin başında geliyor. Uzmanlar cilt kanserinin en önemli sebeplerinden birinin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak olduğunu altını çize çize söylüyor ve güneş kremi kullanımını sık sık tavsiye ediyor. Ancak güneş kremleriyle ilgili kafaları kurcalayan detaylar da yok değil. İşte herkesin bilmesi gerekenler...
#Cilt Kanseri