Depremin şiddeti ve depremin büyüklüğü kavramları meydana gelen şiddetli depremlerin ardından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Depremin büyüklüğü ve şiddetinin ne anlamlara geldiği ise bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarca araştırılıyor. Peki, depremin şiddeti nedir?
#DepremKahramanmaraş depremlerinde yıkılan yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Siteleri’nin davaları B blok ile başladı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1'i tutuklu, 1'i firari, 6 sanığın 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında Ebrar Siteleri'nin kurucusu Tevfik Tepebaşı (81) suçlamaları kabul etmeyerek, "Ben inşaattan anlamam ancak herkes beni sorumlu gösterdi" dedi. Tepebaşı, “İnşaattan anlamadığım halde bana suç isnat etmek yasal değildir. Bundan dolayı beraatimi talep ediyorum" dedi.
#6 Şubat DepremleriYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz" ifadelerini kullandı. Görür, “Marmara’da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Marmara böyle bir tehdit altında” dedi.
#DepremTürkiye'yi sarsan depremlerin ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti. Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir. Trabzon 'deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" dedi.
#DepremTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremKahramanmaraş’ta bir deprem beklediklerini ‘Türkiye’de Deprem-Az Gittik Uz Gittik’ kitabında anlatmıştı. Verdiği röportajlarda, sosyal medya hesabından konuyla ilgili videolar yayımlayarak “Buralarda deprem olacak, önlem alın” diye uyardı. Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’le konuştuk: “Dünyanın buradaki yapısı bu. Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak depremi durduramayacağımıza göre, zararlarını azaltmak ve depreme dirençli kentler kurarak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Asıl özet bu!”
#DepremDeprem şiddeti ve büyüklüğü, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremina ardından merak edilen konulardan biri. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem birçok noktadan hissedildi. Depremin şiddeti ve büyüklüğünün ne anlama geldiği vatandaşlarca araştırılıyor. Peki deprem şiddeti nedir? Deprem şiddeti ve büyüklüğü aynı şey mi? İşte 2023 Türkiye fay hattı haritası ve sorgulama ekranı
#DepremiRicher ölçeği hakkında bilgiler merak ediliyor. Yeryüzünde meydana gelen hareketlerin şiddeti ve büyüklüğü bazı ölçeklerin yardımıyla belirlenir. Richter ölçeği de bunlardan biri. Peki Richter ölçeği nedir, ne işe yarar? İşte Richter ölçeği hakkında bilgiler...
#Richter Ölçeği Nedirİnsanların daha bilinçli bir şekilde yaşamalarına hizmet eden birçok farklı alet bulunmaktadır. Bu aletlerin olması birçok açıdan fayda elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Sismografta bu aletlerden birisidir. Sismograf nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Sismograf neyi ölçer ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Sismograf NedirDünya genelinde oluşan depremlerin kaç şiddetinde olduğunu hesaplamak için bazı araç gereçler kullanılmaktadır. Bu araçların en başında ve en yaygın olarak kullanılanı sismoloji depremlerinin değerini hesaplayan richter ölçeğidir. Richter ölçeği nedir? Neyi ölçer? Richter ölçeği hesabı nasıl yapılır detayları ile derledik.
#Richter Ölçeği NedirGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, "İstanbul depremi 1 ay önce çok yakındı, bugün çok çok daha yakın. İstanbul ve Marmara bölgesine sesleniyorum; orası için beklenen şiddet biraz daha yüksek, İzmir'deki gibi değil. İstanbul'da en az 7.2, 7.3'ün üzerinde depremi beklemek lazım" dedi.
#AnkaraCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan açıklamasında dikkat çeken açıklamalarda bulunarak 'Yunanistan çıkmış kuru sıkı atıyor. Türkiye'ye bu tür laf atılır mı? Sen kiminle dalga geçiyorsun. Haddini bil. Eğer sen haddini bilmezsen Türkiye bildirir' dedi. Koronavirüsle mücadele ile ilgili de Trump ile aralarında geçen konuşmayı anlatan Erdoğan "Dünyada 11. sıradayız. Fena değiliz. Hatta Trump'a bu rakamları verince 'ooo...' dedi" şeklinde konuştu. Öte yandan Erdoğan Ayasofya tartışmalarına da değinerek "Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay'ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır' ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanYeni nesil bina teknolojileri arasında yer alan deprem izolatörü, son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Sismik izolatör olarak da bilinen deprem izolatörü, şu an itibariyle yeni inşa edilmekte olan pek çok kamu kurumunda kullanılırken, konut kullanım sayısı ise minimum düzeydedir. Peki, deprem izolatörü nasıl bir etki sağlar? İşte, sismik izolatör kullanımının sarsıntı üzerindeki etkisi hakkında bazı bilgiler
#Deprem İzolatörü