Güncelleme Tarihi:
Dünyadaki her deprem büyüklüğünü ölçme amacıyla farklı parametreler ile birlikte farklı ölçekler de kullanılmaktadır. Richter ölçeği ile günümüzde jeoloji uzmanları oluşan her depremin ve sismolojik olayların derecesinin hesaplarını yapabilmektedirler.
Dünyada oluşan bütün depremlerin ölçümünü ve şiddetini belirleyen ve ölçen alet Richer ölçeğidir. Bu ölçek sayesinde dünya üzerinde meydana gelen her türlü depremler arasında bağlantı kurulabilmektedir. Ayrıca uzman kişiler bu cihaz sayesinde oluşabilecek depremlerin ölçümlerini de yapabilmektedirler. Richter ölçeği depremin büyüklüğünü belirlemek adına oldukça önemlidir. Üstelik bu ölçek sayesinde oluşan depremleri büyüklüğüne göre sınıflandırmak için önemli olan bir sismolojik ölçü birimidir.
Richter Ölçeği Neyi Ölçer?
Yeryüzünde oluşan birçok depremin ne sebepten oluştuğu ilgili uzmanlar tarafından araştırılmaktadır. Bu araştırmalar depremlerin yer altında ne kadar derinlikte oluştuğundan hangi şiddette oluştuğuna kadar detaylı bilgileri kapsar. Bu bilgiyi sağlayan ölçek ise richter ölçeği olarak adlandırılır. Ayrıca bu ölçek yerel ölçüm yapmak amacıyla kullanılan magnitud ölçeği olarak da bilinir. Richter ölçeği sayesinde dünyada oluşan her sarsıntının değeri ölçülür ve fay hatları arasında ki hareketlilik mümkündür.
Depremin Büyüklüğü
Richter ölçeği sayesinde yeryüzünde oluşan depremlerin değerleri yani büyüklüğü belirlenmektedir. Bu ölçek ile alınan verilere göre oluşan bir depremin 6 değerinden 7 değerine ulaşması o depremin 10 kat daha fazla hissedildiği yani arttığı anlamına gelmektedir. Bu değerler deprem sırasında ortaya çıkan enerjinin ölçümü ile elde edilmektedir.
Deprem Sıklığı
Dünya üzerinde oluşan her deprem sık bir şekilde oluşmamaktadır. Depremin büyüklüğünün artması oluşacak depremlerin sıklığını düşürmektedir.
Depremin Şiddeti
Depremin gücü ile depremin şiddeti her zaman insanlar tarafından birbiri ile karıştırılmaktadır. Şiddet depremin insanlar üzerinde oluşturduğu her türlü etkiyi belirtmek amacıyla kullanılan bir kelimedir. Kesin olarak çok fazla bilgi sağlamamasından dolayı sık bir şekilde kullanılmaz.
Depremin Gücü
Depremin gücü; bir titreme sırasında iletilen enerji olarak tanımlanmaktadır. Bu, Richter ölçeğinde, oluşan sarsıntılar ve titreme sırasında ne kadar enerji verildiğiyle doğru orantılı olarak hesaplanır. Richter ölçeğinin gösterdiği gibi: Depremlerin büyüklüğünde bir birimlik bir genişlemenin, 10 katı kadar bir artış olduğunu belirtilir. Ölçek tarafından belirtildiği gibi, sismik sarsıntıların gücü ek olarak 30’luk artışlarla artar. Yani, 7 büyüklüğündeki bir sarsıntı, 6 büyüklüğündeki bir depremden birden çok kat daha büyük, ancak birden çok kat daha fazla etkilidir. Bu sismik sarsıntıda birkaç kat daha fazla enerji verilir. Bu, daha dikkate değer bir etki anlamına gelir. Örneğin, 2 büyüklüğünde bir depremde, 56 kilogram patlayıcıyı andıran bir enerji ölçüsü verilir. Bu enerji geniş bir bölgede iletildiği için hiçbir şey hissedilmez.6 büyüklüğündeki bir titreme, yaklaşık 56 milyon kilogram patlayıcı ile aynıdır. Yani, neredeyse Hiroşima’ya atılan nükleer bombadan boşalan enerji kadar olarak söylenebilir. Alan son derece büyük olduğundan ve dünyayı oluşturan taşlar bu enerjinin büyük bir kısmını özümsediğinden nükleer bombanın etkileri görülmez.
Richter Ölçeği Ne İşe Yarar?
Richter ölçeği, depremlerin boyutunu ölçmek için sismolojide kullanılır. Richter ölçeği, sismik sarsıntıları 8’den daha yüksek değere sahip değerleri ölçemez. Daha büyük depremleri ölçmek için çeşitli teknikler kullanılır. Richter ölçeği tarafından verilen veriler sadece sismik sarsıntının büyüklüğü değildir. Aynı zamanda, sismik sarsıntının büyüklüğü, aynı şekilde bir depremdeki salınım enerjisini ölçmek için kullanılmaktadır. Richter ölçeğinde bir birim arttığında, sarsıntının zarar verici etkisi 31.6 kat artmaktadır.
Richter Ölçeği Hesabı Nasıl Yapılır?
Richter ölçeğinin hesabı, Richter yöntemi uygulanarak belirlenir. Richter ölçeğindeki Richter yöntemi sayesinde, oluşan sarsıntıların boyutunun değeri verilmektedir. Richter ölçeğinin kullanılması ile dünya üzerindeki sismik gelişmeler nedeniyle elde edilen sismografik tahminlerden elde edilen veriler Richter ölçeği ile sağlanır. Bu şekilde, gezegendeki herhangi bir sismik sarsıntı gelişimi, depremin sismik tahmini ve ardından Richter ölçeği raporunda belirtildiği gibi güvencesi ile sağlanmaktadır.