Bilim insanlarının sürekli alışmamız gerektiğini söylediği ‘depremle yaşamak’ nasıl bir şeydir? Sorunun cevabını aramak için gözümüzü, bizi yıkan büyüklükte sarsıntıları hasarsız atlatmayı başaran ülkelerden Japonya’ya çevirdik. 30 yılı aşkın süredir burada yaşayan ve uluslararası bir fonun Japonya yatırımının CEO’su olan Erol Emed, yol gösterici deneyimlerini bizim için kaleme aldı.
#DEPREMOlası bir deprem riskine karşı, hayati değerler taşıyan organlarımızı herhangi bir hasardan korumak adına yapılması gerekenler, İstanbul'da yaşanan deprem sonrası yeniden gündeme geldi. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası, uzmanlar, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri her fırsatta dile getiriyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız? İşte, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler.
#Deprem Anında Ne YapılırUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ortasından geçecek hızlı tren yolu için betonların döküldüğünü açıkladı. Yakın gelecekte dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece iki kıtayı değil yolcu rekorları kıran iki havalimanını da birleştirecek. İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı adeta kenetlenecek.
#Abdulkadir UraloğluYerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün “Olası Marmara depreminde 60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek ve o kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak” diyerek beklenen büyük deprem öncesi Çanakkale’ye taşınacağını açıklaması hem bilim camiası hem de sosyal medyada tartışma yarattı. Ancak şu da bir gerçek ki giden zaten çoktan gitti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından birçok kişi -tam da Şengör’ün bahsettiği o korku sebebi ile- Kırklareli, Edirne başta olmak üzere daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere çoktan taşındılar bile. Ki oyuncu Tolgahan Sayışman ile model eşi Almeda Abazi’nin de deprem korkusu ile yenice Arnavutluk’a taşındıklarını okudum. Haliyle şu düştü aklıma: “Depremden ‘kaçmak’ mümkün mü, ‘taşınmak’ çözüm mü?”
#AFADUzmanlara göre depremle mücadele sadece devletin veya kamu kuruluşlarının görevi değil. Vatandaşların da yapmaları gereken önemli görevleri, almaları gereken önlemler var. Bazıları olabildiğince basit, hatta bedava. Bu önlemler deprem anında ve sonrasında hayat kurtaracak. İşte uzmanların İstanbul’da yaşayanlara tavsiyeleri.
#Depremİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Depremİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Bakan Soylu, depreme müdahalede geç kalındı eleştirilerine yanıt vererek ''Herkes yetişmek için çabaladı. Depremin şiddeti, yaygınlığı, hava ve yol şartları müdahalede etkili oldu' dedi. İkinci depreme yolda yakalandıklarını, önlerindeki aracın takla attığını söyleyen Soylu, deprem sabahı ve sonrasında enkaz alanında yaşadıklarını anlatırken zaman zaman duygularına hakim olamadı. Deprem felaketinde Antakya'nın özellikle altını çizen Soylu, "Burayı deprem olarak tanımlamak doğru değil. İki binadan biri şu anda yok' diye konuştu.
#Süleyman Soylu17 Ağustos 1999 büyük Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'te, deprem şehitlerini anma etkinliğe katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün hazırlıklarımızı İstanbul'da yaşanabilecek, 7.5'lik deprem üzerinden yapıyoruz. Zamanını bilmiyoruz ama tedbir almak bizim en büyük sorumluluğumuzdur" dedi.
#Süleyman Soyluİzmir depremi fizyolojik ve duygusal durumları da derinden etkiledi. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Psikiyatr Gresa Çarkaxhiu Bulut ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Bademci depremin psikolojik etkilerini değerlendirdi. Uzmanlar, deprem sonrası travmaya dikkat çekti.
#Psikiyatr Gresa Çarkaxhiu Bulutİzmir’de binaları yıkan ve can kayıplarına neden olan 6,9 büyüklüğündeki deprem ve halen süren artçı sarsıntılar, fizyolojik, duygusal, davranışsal sorunlara neden oluyor. Deprem travmasını atlatmak için en kısa sürede rutin işlere ve günlük yaşama dönmenin önemine değinen uzmanlar, olay anını zihninizde sık sık canlandırıyor, tedirginlik, yorgunluk, iştahsızlık, keyifsizlik hissediyorsanız profesyonel destek almanızı öneriyor.
#DepremDünya kültür mirası listesinde olan bin 700 yıllık tarihi surların Yedikule kapısı üzerinde bulunan alanda defineciler kazı yaptı. Defineciler, altından araç ve insanların geçtiği sur kapısının üstünü yaklaşık 5 metre kazdı.
#İstanbulMarmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin ikinci gününde afet yönetimi ve Marmara faylarının deprem potansiyeli konuşuldu. 5 bin kilometrenin üzerinde sismik veriyi yaklaşık 5 yılda inceleyip haritalandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Cenk Yaltırak, 1509’da meydana gelen Kıyamet-i Suğra’nın (Küçük Kıyamet) aynısının meydana geleceğini, nüfusun yüzde 10’u ve şehirlerin yüzde 30’unun yok olacağını ileri sürdü.
#MarmaraJaponya’da henüz bebekken verilmeye başlanan ‘felaket eğitimi’, sürekli uygulanan tatbikatlar, herkesin ne yapacağının belli olması nedeniyle deprem, tsunami ve volkan patlamaları gibi afetlerden en az kayıpla çıkılıyor. Japon halkı hiçbir şekilde panik yaşamadığı gibi, disiplin içinde kuralları eksiksiz yerine getirerek, tarihleri boyunca sergiledikleri sakin, kararlı duruşunu sürdürüyor.