Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 12:01
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, ‘Afete hazır Türkiye’ adında bir projeye başladı. Afete hazır aile, afete hazır işyerleri, afete hazır okullar ve afet gönüllüsü gençler olmak üzere dört ayağı bulunan projede, özellikle deprem konusuna ağırlık verilecek.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), insanların afetlere karşı hazırlıklı olması için bir projeye başladı. Çalışmaları 1,5 yıl önce başlayan afete hazır Türkiye projesi, uygulamaya da bu yıl geçiyor. Projenin 4 aşaması var: Afete hazır aile, afete hazır işyerleri, afete hazır okullar ve afet gönüllüsü gençler. Bu proje kapsamında aileler, öğrenciler ve öğretmenler afetle ilgili temel bilgileri öğrenmiş olacak, afetten önce, afet sırasında ve afet sonrasında ne yapılması gerektiğini bilecek. Eğitim konuları arasında acil eylem planı ne olmalı, afet sonrası nerede buluşulmalı,a fet çantasıdna neler olmalı... gibi başlıklar yer alıyor.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Türkiye’yi sıfırıncı dakikaya, yani afetin olma anına hazırlamak istiyoruz” diyor.
8 bin öğretmen eğitilecekAfete hazır okul kapsamında, şubat tatilinde 81 ilden 1.160 idareci ve 2.556 öğretmenin eğitimi tamamlanmış. Okullarda afet eğitimi verecek öğretmenler de belirlenmiş: İlkokullarda sınıf öğretmenleri, ortaokulda sosyal bilgiler öğretmenleri, lisede ise coğrafya öğretmenleri. Oktay, afetlere en yakın branşlar bunlar olduğu için bu alanları seçtiklerini söylüyor. Öğrencilere tüm afetler anlatılacak ama ağırlık depremde olacak.
17,5 milyon öğrencinin tamamının eğitileceğini belirten Oktay, yaklaşık 8 bin öğretmenin de programa dahil olacağını söylüyor.
Deprem anında ve sonrasında yapılacaklar şöyle:
- Panik yapmayın, çığlık atmayın ve koşmayın,
- Acil durumları bildirmek dışında telefonları kullanmayın.
- Kibrit, çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.
- Deprem sırasında bina içindeyseniz sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durun.
- Başınızı iki elinizin arasına alarak koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin.
- Deprem sırasında binayı terk etmek için çaba göstermeyin. Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu gösteriyor.
- Balkona çıkmayın, asansörü kullanmayın.
- Mutfak, atölye, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın vb. cihazları kapatın, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın, soba ve ısıtıcıları söndürün.
- Her büyük depremden sonra artçı deprem olur. Sarsıntı bitene ve uzman tespiti yapılana kadar hasarlı binalara girmeyin.