Beklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.
#İlaçProf. Dr. Naci Görür, Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Yeri itibariyle hassas, özenli olmakta yarar var. Belki de deprem dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı." dedi.
#BingölJeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Depremde İstanbul’da 14 barajın, 7'si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az 100 milyon ton atık çıkar. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım” dedi.
#Naci GörürYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkHer yıl 17 Ağustos’ta ‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’ diye 24 yıl önce kaybettiğimiz insanları anıyoruz. Ama bir kez daha gördük ki bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, depremin yarattığı yıkımı ve buna hazırlanmamız gerektiğini unutabiliyoruz. Geçen kasım ayında düzenlenen ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ sonrasında görüştüğümüz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’yla konuşarak bir depreme hazırlık rehberi hazırlamıştık. Kadıoğlu’nun pazartesi günü Kahramanmaraş depreminden hemen sonra kendi sosyal medya hesabından “Okuyun, çerçeveletin, duvarınıza asın” sözleriyle tekrar paylaştığı haberimizde yer verdiğimiz önemli bilgileri bir kez daha yayımlıyoruz...
#DepremMillî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile birlikte yürüttüğü Dersimiz Deprem Yaşasın Önlem projesi kapsamındaki bilinçlendirme çalışmalarına 1-7 Mart Deprem Haftası’nda yeni bir ayak ekledi. İlkokul 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik proje, deprem ve zorunlu deprem sigortası bilinci olan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyor.
#Millî Eğitim Bakanlığıİnsanda travmatik etkiler bırakan depremin çocuk psikolojine etkilerine değinen Uzman Psikolog İlkay Soykal, deprem travması olan çocukların fiziksel ve ruhsal yıpranmalar yaşayacağını belirtti. Soykal, bu süreçte çocuğa yaklaşımda hassas olunması gerektiğini söyledi.
#Depremİnsanlar tarafından önceden tahmin edilebilen ancak önlenemeyen, can ve mal kayıplarına neden olan doğa olaylarına doğal afetler veya yıkıcı doğa olayları denmektedir. Yıkıcı doğa olaylarının zamanı kesin olarak bilinemediği için gerçekleştiğinde büyük zararlar verir.
#5. Sınıf Fen Bilimleri Yıkıcı Doğa Olayları Konu AnlatımıBoğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Ankara Üniversitesinden bilim insanları İstanbul ve çevresinde tarih boyunca yaşanmış önemli depremleri inceledi. Uzmanların hazırladığı senaryoya göre, İstanbul'un hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı'nda doğudan batıya doğru sırasıyla 7,5, 7,4 ve 7,2 büyüklüğünde depremler bekleniyor.
#İstanbul Depremiİstanbul Valisi Muammer Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile koordineli olarak 7, 8 ve 9 Kasımda Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde 7.2 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre yapılacak arama ve kurtarma tatbikatıyla kentin deprem konusunda sınavdan geçirileceğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#DepremBahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi'nden mezun olan Beyza Kaya, dünyanın en önemli okullarından biri olan Stanford Üniversitesi’nden burs kazandı. Stanford’da çevre mühendisliği eğitimi alacak olan Beyza, Rise Challenge tarafından da dünyanın en parlak 100 genci arasına seçilmişti.
#Bahçeşehir KolejiÜlkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanProf. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor. Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#DepremABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre Yavaşİstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiKarabük'te STK'ler ve iş dünyasıyla buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon bu sene mayıs ayında yüzde 75'le zirveyi buldu. Şu anda ağustos ayı itibarıyla enflasyon yüzde 52'ye düştü. Önümüzdeki aylarda kalıcı şekilde düşmeye devam edecek. Yani enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz." dedi.
#Karabük