İtfaiyeye gönüllü desteği

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyeye gönüllü desteği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası standartlara göre İstanbul'da nüfusa oranla 9 bin itfaiyeci olması gerekirken teşkilat bu sayının üçte biriyle hizmet vermeye çalışıyor. Bu nedenle semt dernekleri ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi'nin ortak çalışmasıyla bir yıl içinde yaklaşık 15 bin itfaiye gönüllüsü yetiştirilecek. Eğitim çalışmalarının 21 Ekim'de başlaması planlanıyor.

Avrasya Maratonu ve Halk Koşusu nedeniyle Avrupa yakasının semt dernekleri ve yerel insiyatiflerinin büyük bölümü katılamasa da geçtiğimiz hafta sonu Cihangir'de altı semt derneği bir araya geldi. Cihangir Güzelleştirme Derneği'nin (CGD) evsahipliğini üstlendiği toplantının konusu itfaiye hizmetleriydi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalım da katıldı. Tek tek semt dernekleri sorunlarını anlatsa da toplantının gündemini 18 Ekim'de başlaması planlanan ‘‘gönüllü itfaiyecilik kursu’’ oluşturuyordu.

Semtlerin itfaiyeden istekleri ve şikayetlerinin de dile getirildiği toplantı sivil toplum ile resmi bir kurumun zorlama olmadan biraraya geldiği sayılı örneklerden. İki taraf da son derece istekli ve heyecanlı görünüyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Arnavutköy, Bebek, Cihangir, Çukurcuma, Moda ve Silivri derneklerinden temsilcilerin katıldığı toplantı aslında İstanbul semt derneklerinin biraraya geldiği bir dizi toplantının bir halkası. İki hafta önce Arnavutköy'de yapılan toplantıda semt derneklerinin ortak bir platform oluşturması ve tahrip edilen yeşil alanlar konusunda ortak ne yapılabileceği konuşuldu.

Cihangir Güzelleştirme Derneği (CGD) Başkan Yardımcısı Necile Deliceoğlu ‘‘İlk iki toplantıda gündem daha çok birbirimizi tanımak üzerine kuruluydu. Son iki toplantımızın gündemi ise deprem hazırlık çalışmaları, sivil savunma ve ilk yardım konuları.’’

İstanbul'un dört bir yanından gelen dernekler 29 Ekim Pazar günü saat 11'de ise Bebek'de Küçük Cafe'de buluşacak. (Katılmak isteyenler CGD'nin 0212-249 62 65 nolu telefonundan bilgi edinebilirler. 29 Ekim'deki toplantının gündemi ise 12 Kasım 'Deprem Günü' için yapılacak hazırlık çalışmaları, trafik ve sivil itfaiyecilik kurslarının organizasyonu.

İnsan Yerleşimleri Derneği ve CGD'nin de katılımıyla İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan gönüllü itfaiye projesi özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın bir uygulama. Sabri Yalım, 12 milyon nüfusu olan Bavyera eyaletinde 430 bin eğitilmiş itfaiye gönüllüsü olduğunu söylüyor.

Yalım projelerini şöyle özetliyor:

‘‘En az 15-20 kişiden oluşan semt dernekleri ya da insiyatiflerinin belirlediği, her semtten 3 kişinin katılacağı gruplara iki gün 7'şer saatlik temel eğitim verilecek. Bu kişiler daha sonra kendi bölgelerinde, itfaiyeden gönderilecek bir eğitmen yanında staj mahiyetinde 2-3 saat ders verecek. Tabii derneklerin böyle bir eğitime göndereceği kişinin kan, ceset ve yükseklik korkusu olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Yalım bu konunun altını özellikle çiziyor. Birinci basamak ‘yangın, kurtarma başlangıç eğitimi’nde ilk etapta 30 kişi olmak üzere toplam 300 kişinin eğitilmesi planlanıyor. Bu eğitimde itfaiye techizatının nasıl kullanılacağı, ilk yardım gibi konular gönüllülere eğitilecek.’’

İkinci etap eğitimi ise üç gün 7'şer saatlik eğitimden, birinci etaptaki eğitimin çok daha gelişmiş bir versiyonunu içeriyor. İkinci aşamayı da tamamlayan gönüllüler yine kendi bölgelerinde, itfaiyeden gelen gözlemci denetiminde diğer gönüllülere ders verecekler. Üçüncü aşama ise ‘‘tekamül’’ aşaması. Bu aşamada ise itfaiye okullarında gönüllüler tüm araçları kullanarak yeni bir eğitim alacaklar. Olay yerinde sevk ve idarenin de öğretileceği bu aşamadan sonra gönüllünün eğitimi tamamlanmış oluyor.

12 bin 500 gönüllü

Yalım, yaklaşık 100 saat eğitim gören itfaiye gönüllülerinin kendi bölgelerinde verecekleri eğitimle birlikte bir yıl sonunda 12 bin 500 ise 15 bin arasında itfaiye gönüllüsünün eğitilmesini planladıklarını söylüyor.

Başvuru sayısı yeterli olursa ilk eğitim 21 Ekim Cumartesi günü Şişli'de İtfaiye 1. Bölge binasında yapılacak. Yalım'ın altını çizerek belirttiği bir başka konu ise itfaiyenin bu tür eğitim hizmetlerini ücret karşılığı yaptığı, ancak bu proje kapsamında böyle bir ücretin talep edilmeyeceği.

Yangına 30 dakikada müdahale edebileceğinizi söylüyorsunuz, yollarımız oto park gibi oldu nasıl ulaşacaksınız?

Okmeydanı gibi kaçak yapılardan oluşmuş bir bölgeye doğalgaz veriliyor, bu çevre için tehlikeli değil mi?

Su kesintileri çok fazla, yangın muslukları için özel bir şey yapılamaz mı?

Ruhsatsız benzin istasyonları için ne yapacaksınız?

Doğalgaz döşenmesi işleminde işçilik hatası çok fazla, yangın tehlikesine karşı siz ne yapabilirsiniz?

Anıtlar kurulu kararları olduğu halde, Üsküdar İskele Dolmabahçe, Cihangir Camii gibi tarihi camilere ısıtma sistemi kuruluyor. Bunlara karşı ne yapabilirsiniz?

Tarihi binalar için Vakıflar'la ilişkiye girecek misiniz?

Başvurular için

Gönüllü itafiye ve kurtarma kurslarına temsilci göndermek isteyen sivil gruplar 18 Ekim saat 18:00'e kadar başvurularını İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 0212-532 85 63 numaralı faksı aracılığıyla yapabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!