Deprem anında ve sonrasında yapılması gereken ile ilgili araştırmalar hızlandı. AFAD’ın aktardığı bilgilere göre, saat 14.51'de Ege Denizi'nde, İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,6 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Bu depremin ardından deprem anında ve sonrası yapılması gerekenler araştırılmaya başlandı. İşte AFAD tarafından yayınlanan deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler
#DepremDeprem esnasında yapılması gerekenler, son günlerde art arda meydana gelen sarsıntılar dolayısıyla pek çok vatandaşın gündemindeki konuyu oluşturuyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız ve deprem çantasını nereye yerleştirmeliyiz? İşte, deprem anında yapılması gerekenler hakkında AFAD uzmanlarının aktardığı detaylı bilgiler
#AfadOlası bir deprem riskine karşı, hayati değerler taşıyan organlarımızı herhangi bir hasardan korumak adına yapılması gerekenler, İstanbul'da yaşanan deprem sonrası yeniden gündeme geldi. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası, uzmanlar, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri her fırsatta dile getiriyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız? İşte, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler.
#Deprem Anında Ne Yapılırİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, "Gittiğimiz her yerde coşkuyu görüyoruz. Bir heyecan var. İstanbul yorulmuş, beklentileri karşılanamamış. Bir değişim sinyali var. Değişim arzusu ve isteği var. 31 Mart'a da tüm İstanbul'un kazanacağı gün diyoruz biz" dedi.
#Murat KurumAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu Neler Oluyor Hayatta programında açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da 650 bin konutun dönüşümünü hedefledik" diyen Kurum, "Yarısı bizden kampanyasını devam ettirirken bir taraftan 100 bin de kiralık konut yapacağız. Bunları satmayacağız. Bu projeye entegre olacak. Sürekli İstanbul'un dönüşümü için bu konutları kullanacağız." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. "Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek" diyen Kurum, başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını, taksitlerin 5 bin 833 liradan başlayacağını ve 18 ayda teslim edileceğini söyledi.
#Murat Kurum6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüİSTANBUL Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da yaşayacağımız böylesi depreme hazırlıksız yakalandığımız anda ne yazık ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yaşayabiliriz. Milletimize bunu yaşatmayacağız. Bu bir milli güvenlik sorunu haline gelebilir. Bir an önce yola çıkmak zorundayız" dedi.
#İSTANBULİstanbul'un 39 ilçesinde bulunan 'Deprem Afet Konteynerleri' deprem sonrasında arama kurtarma için gerekli ekipmanlarla bekliyor. Ancak bu istasyonların anahtarlarının zimmetlendiği kamu görevlileri dışında, afet istasyonunun ne olduğunu ya da hangi amaçla kullanılacağını konusunda bilgi sahibi olan kişi sayı çok az.
#İstanbulİSTANBUL'un 39 ilçesinde bulunan 'Deprem Afet Konteynerleri' deprem sonrasında arama kurtarma için gerekli ekipmanlarla bekliyor. Ancak bu istasyonların anahtarlarının zimmetlendiği kamu görevlileri dışında, afet istasyonunun ne olduğunu ya da hangi amaçla kullanılacağını konusunda bilgi sahibi olan kişi sayı çok az.
#DepremHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada ‘Kızılay çadır sattı’ tartışmalarına ilişkin, “Arkadaşlar inisiyatifte bulunmuşlar ama ben de eleştirdim” ifadelerini kullandı.
#KızılayCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, Türk Kızılay'ın çadır sattığı tartışmalarıyla ilgili, "Deprem yaralarını saran Kızılay’dan deprem çadırlarını satan Kızılay’a, depremde para sayan Kızılay’a geçmişiz. Böyle acılı bir dönemde dayanışma ve yardımlaşmanın ticarileştirilmesi asla kabul edilemez" dedi.
#ANKARAYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş’ta meydana gelen, çevre illeri de etkileyen çifte depremde yeni yapılan binalar da 1-2 katlı köy evleri de yıkıldı. Oysa çoğumuzda “Yeni olan en sağlamdır. Az katlı binalar yıkılmaz” şeklinde bir inanış vardı. Konuyu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna’ya sorduk. Suna doğru bildiğimiz yanlışları anlatıp uyardı: “99 öncesi yapılmış bir binayla 2010 veya 2020 sonrası yapılmış bir yapının alacağı hasar oranı farklıdır. Ama kuralına uygun yapıldıysa insanlar buralardan sağ salim çıkabilir.”
#DepremKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam Üçgeni“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "TOKİ Altındağ Cinderesi Kentsel Dönüşüm Kura Çekiliş Töreni"ne katıldı. Türkiye’nin en büyük sosyal konut projesine 185 bin Ankaralı’nın başvurduğunu belirten Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü sosyal konut arsa başvurularının detaylarını açıklayacağını ifade etti.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kanal D-CNN TÜRK ortak yayınında sosyal medya platformlarıyla ilgili Meclis'in düzenleme yapması gerektiğini belirtirken, 'Ofisini açacaksın, vergini ödeyeceksin, açmadığın takdirde bedelini ödeyeceksin.' ifadelerini kullandı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ve Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Şahin CNN TÜRK canlı yayınında sosyal medya düzenlemesi ile ilgili olarak, 'Meclis açıldıktan sonra ekim ayında sanırım düzenleme yapılacak, Cumhurbaşkanı işaretini verdi.' şeklinde konuştu.
#HaberSıra dışı bir olay karşısında yaşanılan korku vücudun stres tepkisi vermesine neden oluyor. Stres tepkisi de biyolojik bozulmalara sebep olabiliyor. Korkunun bulaşıcı olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Birisi korktuğu zaman diğerlerine de bulaşır. Korkulan bir durumla karşılaşıldığı ilk anda ‘Dur, düşün, eyleme geç’ kuralı var. Korku, tehlike, krizdeki yaklaşım tarzı için bunu öneriyoruz. Ayrıca zihinsel hazırlık yapıldıktan sonra yüzleştirme ve sanal gerçeklik programları da kişilerin korkularını yenmesi için uygulanan tedavi yöntemleri arasında” ifadelerini kullandı.
#KorkuHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremEvimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu, Türkiye genelinde yaşanan depremlerin ardından yanıtı araştırılan konulardan oldu. MTA ve AFAD tarafından verilen hizmet aracılığı ile deprem fay hattı sorgulama ekranı erişine açıldı. Yaşadıkları bölgeden fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, detayları kolayca öğrenebilecek. Peki, fay hattı nasıl sorgulama nasıl yapılır? İşte, AFAD fay hattı sorgulama haritası ile fay hattı sorgulama ekranı...
#Fay Hattı Sorgulama