Kiliseye saldırıda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu ve ailesinin de olduğu ayin sırasında ateş açan ve içerideki Tuncer Cihan’ı öldüren Tacikistan vatandaşı A.K. ile Rus vatandaşı D.T. kiliseye Polonya plakalı bir otomobille gelmişti. Polis otomobilin plakasından yola çıkarak DEAŞ’lı olduğu belirtilen iki saldırgan ve bağlantılı oldukları 47 kişiyi yakaladı. Plaka Tanıma Sistemi’nde (PTS) yapılan incelemeye göre araç 1 yıl önce Türkiye’ye girdi ve saldırı gününe kadar hiç trafiğe çıkmadı.
#Santa Maria İtalyan KilisesiGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta konumuz diş sağlığı ve implant uygulamaları. Konuğumuz ise Ankara Mega Avrupa Diş Kliniği doktorlarından diş hekimi Erkan Kara. Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine uygulanan implant konusunda merak edilenleri Kara’ya sordum. İşte implant soruları ve yanıtları.
#İmplantDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkÇocukların okula gitmesine engel olan birincil etkenin ‘kronik diş ağrısı’ olduğunu biliyor muydunuz? Çocukların dişçiye gitmeyip bu ağrıyı çekmesinin başlıca nedeni ise dental korku-kaygı. Dental kaygıyı azaltmadaki etkinliği bilimsel verilerle ortaya konmuş ‘artırılmış gerçeklik’ (AR) teknolojisini Türkiye’de kullanan ilk ve tek diş kliniğini ziyaret ettik. Klinik geçen yıl ABD’de ‘İlham veren klinik ödülü’nü layık görülürken, UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü, kliniğini örnek gösteren bir makale de yayımladı. İşte o kliniğin öyküsü...
#UNESCOİZMİR Tınaztepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Bengü Erden Şahin, kanser hastalarının çene kemiklerinde oluşabilecek sorunların İZTU Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde multidisipliner olarak başarıyla tedavi edildiğini söyledi. Onkoloji hastalarında kanserin kemiğe yayılmasını durdurmak amacıyla kullanılan ilaçların, çene kemiklerinin metabolizmasında yarattığı değişiklikler sonucu belirli alanlarda canlılığını kaybetmesine sebep olabildiğini belirten Şahin, “Bu durum kullanılan ilaca bağlı olarak kendiliğinden gelişebiliyor, bazen de yapılan dental tedavilerden sonra oluşabiliyor” dedi.
#1Ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıSağlık turizminin son yıllarda Türkiye'de yaşadığı değişim ve gelişme hakkında açıklamalarda bulunan Cosmedica Dental'in kurucusu Dr. Levent Acar, Türkiye'nin bu alanda dünyanın en gözde ülkelerinden biri haline geldiğini vurguladı.
#Sponsorlu İçerikDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıDİŞ Hekimi Gülenay Tutar, diş eksikliği tedavisinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha fazla kullanılan dental implantlar hakkında bilgiler verdi. “Diş eksikliği tedavisinde yıllardır hastanın eksik diş durumuna göre arka ve ön dişleri varsa köprü tedavisi yapılıyordu” diyen Dt. Gülenay Tutar, “Bu tedavide bir diş için hastanın iki dişine daha dokunmak gerekiyordu. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber kullanımı yaygın olarak artan dental implantlarla sadece eksik olan bölgede yer açarak diş eksikliği tedavisi yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.
#1PANDEMİ ile mücadele sürecinde aralarında hastalığın izini süren filyasyon ekiplerinde görev yapanların da bulunduğu 42 diş hekimi hastalığa yakalanarak yaşamını yitirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre ise bu süreçte 502 sağlık çalışanı Covid-19'dan hayatını kaybetti.
#Ankara