Bir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Uzun süre uyumamak insan sağlığını nasıl etkiler? Bilim insanları çok uzun zamandır bu soruların yanıtlarını araştırıyor. Ancak uyku araştırmaları literatürüne geçmiş bir deney var ki 61 yıldır hâlâ konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarAvustralya Ulusal Üniversitesi'nden iki psikolog Stephanie C. Goodhew ve Mark Edwards, İngiltere'de yaşayan 200'den fazla kişi üzerinde yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Stephanie C. Goodhew ve Mark Edwards, psikopatları belirmenin en önemli işaretini keşfetti. Yapılan çalışmada, Navon testinin uygulandığı belirtildi.
#AvustralyaHollywood yıldızlarının sürekli genç ve güzel görünmek uğruna sık sık bıçak altına yattıkları, bu yolda bir servet harcayıp en yeni kozmetik uygulamalardan faydalandıkları artık herkesin bildiği bir gerçek.
#Bryan JohnsonTemel eğitimin tüm kademelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 8 Kasım Cuma günü başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, 11-18 Kasım arasında okula ara veren öğrencileri hafta boyunca renkli ve eğlenceli aktiviteler bekliyor.
#ÇocuklarAmerikalı malzeme fiziği uzmanı Lawrence D. Woolf1 “Öğrencilere Cyan, Magenta ve Sarı (CMY) renklerini boyanın ana renkleri olarak öğretmek bu kadar kolayken, onlara yanlış bir şey öğretiyor olmamız utanç verici’’ der. Böyle bir yazıyla dünyanın bir başka köşesinde de benimle aynı düşünceleri paylaşan birisi ile karşılaşmanın heyecanını yaşadım. Burada söz edilen, sevgili çocuklarımıza resim derslerine ait bilgilerin yanlış öğretilmesi. Bilim insanı bu yanlışlığın Amerika’da da olduğundan söz ediyor.
#Konuk YazarKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever basın toplantısı düzenledi. Bakan Kacır "Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini ileriye taşıyacağız. 21. yüzyılın başında özel sektör firmalarının dahil olmasıyla yeni uzay dönemi başlamış oldu" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever basın toplantısı düzenledi. Bakan Kacır "Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini ileriye taşıyacağız. 21. yüzyılın başında özel sektör firmalarının dahil olmasıyla yeni uzay dönemi başlamış oldu" dedi.
#Mehmet Fatih KacırAlper Gezeravcı’nın ardından Türkiye’nin uzaya göndereceği ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay uçuşu, yarın ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport Tesisleri’nden gerçekleştirilecek. Atasever, 1.5 saat sürecek uzay yolculuğunda 3 dakikada 3 deney gerçekleştirecek.
#Tuva Cihangir AtaseverAlper Gezeravcı'dan sonra gözler bu kez uzay yolculuğu için Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'de. Atasever, 8 Haziran'da yola çıkacak ancak Gezeravcı kadar uzun bir yolculuk yapmayacak. Yörünge altı uçuşunu gerçekleştirecek. Atasever o uçuşta astroparçacık fiziğinden genetik bilime kadar 7 farklı deneye imza atacak. Türkiye'nin ikinci astronotu dünyada ilk kez yapılacak olan deneylerle ilgili detayları CNN TÜRK'e paylaştı.
#Tuva Cihangir AtaseverLGS kapsamındaki merkezi sınavda adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumluydu. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar, Hürriyet’e “Kazanımları tam, çeldiricisi kuvvetli, seçici bir sınavdı” değerlendirmesini yaptı.
#LGSMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıHebei Tıp Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bulaşıcı bir çiftlik hayvanı hastalığını kullanarak Ebola'da bulunan ve virüsün hücreleri enfekte ederek insan vücuduna yayılmasını sağlayan bir protein eklediler.
#EbolaAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaOrta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) gönüllü çevre deneyi “Denizlerimizin Genç Kaşifleri” Projesi’nde ilk sonuçlar açıklandı. Denize kıyısı olan 28 ilde nisan ayında yapılan deneyin bulgularına göre, deniz yüzeyi sıcaklığı arttı. Araştırmada geçen yılın aynı dönemine kıyasla sıcaklık Batı Karadeniz’de 2,3, Marmara’da 1,8, Akdeniz’de 1,5, Ege ve Doğu Karadeniz ise 1 derece yüksek ölçüldü.
#Orta Doğu Teknik ÜniversitesiEskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Avcı, organları taklit edebilen çip geliştiriyor. Avcı, Harvard Üniversitesi’nde öğrendiği bu yöntemle, Türkiye’de de hastalıklar için geliştirilecek tedavi yöntemlerinin süresini ve maliyetini azaltmayı amaçlıyor.
#Organları Taklit Eden ÇipAksaray'da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' nedeniyle hazırlanan sosyal deney kapsamında, yoldan geçenler çevrilip, "Süpürge ve el arabasıyla temizlik yapar mısınız? Temizlik görevlilerimiz de bir süre dinlensin" sorusu yöneltildi. Çevredekiler de ellerine süpürgeyi alıp, temizlik yaptı.
#AKSARAYTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İzmir’de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Öğrencilerin uzayla ilgili ilginç sorularını yanıtlayan Gezeravcı, “Uzayda yerçekiminin nasıl bir nimet olduğunu anladım” dedi.
#Alper Gezeravcı