Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte geldiği Ege Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Ege Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı ‘Extremophyte’ deneyi ile birlikte uzayda 13 deneye imza atan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı deneyimlerini öğrencilere aktardı, onlardan gelen soruları yanıtladı.
Ege Üniversitesi’nde halka açık olarak düzenlenen etkinliğin saat 10.30’da başlayacağı duyurulmuştu. Ancak bir saat önceden başlayarak Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Motbe Kültür Merkezi’nin önünde büyük bir kalabalık vardı. Herkes ellerinde telefonlarıyla birlikte bir kare fotoğraf çekebilmek için Türkiye’nin ilk astronotunun gelmesini bekledi. Kültür Merkezi önünde heyecanlı bekleyiş sürerken içerde de yer kalmamış, oturacak yer bulamayan öğrenciler merdiven boşluklarını bile doldurmuştu.
Öğrenciler ilk Türk Astronot Gezeravcı’nın birazdan kendileriyle deneyimlerini paylaşacak olmasının heyecanını yaşıyorlardı.
DENEYLERİNİ YAPTIĞIMIZ BİLİM İNSANLARIYLA BİR ARADAYIZ
“Uzayda gerçekleştirdiğim 13 deneyden biri de Ege Üniversitesi’nin ekstromofit deneyiydi Deneylerimiz Türkiye Uzay Ajansı’nın seçim sürecinin sonunda belirlendi. Bugün ilk defa gerçekleştirdiğimiz bir deneyin hocalarıyla aynı ortamı paylaşıyoruz. Sizler de onlardan aldığınız bilgilerle çok şanslısınız.
ÖZGÜN DENEYLER YAPTIK
Bu deneyler özgün deneylerdi. Bir başkasının onlarca kez tekrar ettiği deneyi yapabilirdik. Bu da bir öğrenme imkanıydı. Keza yaptığımız deneylerde başarılı da olsa başarısız da olsa bir şey öğrenecektik. 22’nci ülke olarak uzaya gittik. 21 ülke daha önce gitmişti. Kendi alanında özgün çalışmalara imza attık. Hepsi aynı olsaydı bile yine de değerliydi. Herkes adım atar. Ancak anne baba için en önemli adım çocuğunun ilk adımıdır. Bu adım da Türkiye’nin uzaya ilk adımıydı.”
DÜNYA MÜTHİŞ BİR GÜZELLİĞE SAHİP
Uzayda kendinizi bir kum tanesi gibi hissettiniz mi sorusuna Gezeravcı, “Önemsiz hissetmekten ziyade Dünya’yı oradan gördükten sonra daha önemli hisettim. O karanlıkta müthiş bir güzelliğe sahip. Tek başımıza minik bir objeyiz ancak dünya nimetinin ne kadar güzel olduğunu görüyoruz orada. Bir de günlük rutinimizde olan yer çekiminin ne kadar bütük bir nimet olduğunu fark etmeme vesile oldu” yanıtını verdi.
KENDİNİZİ GELİŞTİRİN
Gezeravcı, astronot olmak isteyenlere de “Astronotluk için belirli bir kariyer alanına ihtiyaç yok. Pozitif bilimlerin etkisi çok ama diğer bölümlerin de etkisi var. Mümkün olduğunca kendinizi geliştirin, birçok dil öğrenin. Bir kişinin yapabildiği bir iş varsa ben de yaparım derim. Bunu da kendinize söyleyin” tavsiyesi verdi.