Kansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık Tedavisi“Gebelik döneminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi hem kendi sağlığının korunması hem de bebeğin bedensel ve zihinsel gelişiminin sağlanması açısından çok önemlidir” diyen Diyetisyen Şeyma Yılmaz, bu süreçte olan anne adaylarına sağlıklı beslenme önerileri sundu.
#HamileSağlıklı bir yaşam sürmenin yolu her şeyden önce bilinçli beslenmeden geçer. Beslenme uzmanları özellikle diyet yapanların sofralarında proteinli ve lifli gıdalara yer vermeleri, sağlıklı bir cilde ve gözlere sahip olmak isteyenlerin ise beta-karoten içeren gıdalara yönelmeleri, kansızlıktan yakınanların aldıkları demir miktarını artırmaları, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeye çalışanların da C vitamininden yararlanmaları gerektiğini her fırsatta dile getiriyorlar.
#BeslenmeKarpuz ve kavun, diyet yaparken dikkatli tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Her iki meyve de yüksek su içeriğiyle bilinir ve serinletici, ferahlatıcı özelliklere sahiptir. Ancak, şeker içerikleri ve kalorileri dikkate alınmalıdır. İşte karpuz ve kavunun diyette tüketimi hakkında bazı bilgiler..
#Kavun Kilo Aldırır MıKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikArtık biliyoruz ki çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi şart. Peki, bu besinler neler? Çocukların beslenme çantasına neleri eklememiz gerek? Gelin, bugün çocuklarımız için en sağlıklı gıdalara bir göz atalım.
#Buğra Buyrukçu200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz Diyeti"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#Bursa