Besin Değeri Yüksek Gıdalar Rehberi

Güncelleme Tarihi:

Besin Değeri Yüksek Gıdalar Rehberi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2002 00:00

Sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu her şeyden önce bilinçli beslenmeden geçer. Beslenme uzmanları özellikle diyet yapanların sofralarında proteinli ve lifli gıdalara yer vermeleri, sağlıklı bir cilde ve gözlere sahip olmak isteyenlerin ise beta-karoten içeren gıdalara yönelmeleri, kansızlıktan yakınanların aldıkları demir miktarını artırmaları, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeye çalışanların da C vitamininden yararlanmaları gerektiğini her fırsatta dile getiriyorlar.

Haberin Devamı

Peki bu maddeler açısından zengin olan gıdalar hangileri dersiniz?

Protein bakımından zengin besinler

· Balık, sütten yapılan besinler, kuru baklagiller, yumurta protein bakımından zengin besinler. Ancak hayvansal besinler yağ açısından zengin olduğu için aşırı alınmamalı. Mümkünse yağsız et tüketilmeli.

· Süzme peynirdeki kalsiyum oranı son derece düşük ama protein oranı diğer peynirlerdekinin iki katı.

· Yağsız tavukğun aynı miktardaki yağsız sığır etine göre daha fazla protein içerdiğini biliyor muydunuz?

Lif bakımından zengin besinler

· Kuru meyveler zengin lif kaynakları Üç tane kuru incirde on gram lif var.

· Lifler açısından zengin, kalorisi düşük bir sebze olan bakla aynı zamanda vüdunuzu zinde tutan magnezyum minerali için de iyi bir kaynak.

· Kepekli gıdalar normal undan yapılanlara göre çok daha fazla lif içerir.

· Ahududunun lif açısından diğer bütün meyvelerden daha zengin olduğunu biliyor muydunuz?

· Arpa da tahılların arasında en lifli olanı.

Beta-karoten bakımından zengin besinler

· Patates ve havuç zengin beta-karoten kaynakları. Patates, havucun aksine C vitamini açısından da zengin.

· Göz ve cilt sağlığı için gerekli olan beta-karotenin bol bulunduğu besinlerin arasında kayısı, havuç, kavun, ıspanak , balkabağı ve patates yer alıyor.

· Kayısı lezzetli olmasının yanısıra beta-karoten ve demir açısından da zengin bir meyve.

Demir bakımından zengin besinler

· Çoğu kadın sağlıkları için gereken oranda demir almıyor. İyi demir kaynaklarından bazıları: sığır eti, istiridye, sardalya, kümes hayvanları, buğday taneleri, mercimek, soya fasulyesi, haşlanmış patatesin kabuğu (evet, yanlış okumadınız!).

· Kuru fasulye, mercimek, tere, ıspanak, hurma, kuru incir, badem, fındık, kuru üzüm, yulaf, arpa, çikolata, karaciğer ve yumurta sarısı da önemli demir kaynaklarından bazıları.

· Daha az bilinen demir kaynakları: hindistan cevizi, kuru kayısı ve köri.

C vitamini bakımından zengin besinler

· Lahana, domates, Brüksel lahanası, greyfurt, portakal, karnabahar, çilek, kırmızı ve yeşil biber, patates C vitamini bakımından zengin besinler arasında yer alıyor.

· C vitamini ıspanak ve şalgam gibi yapraklı sebzelerde de bulunuyor.

· C vitamini güneş ışığına, havaya ve sıcaklığa karşı hassas olan bir vitamin türü. Sebzeleri çiğ ya da az pişmiş tüketmekle içerdikleri C vitamini oranını artırmış oluyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!