Güncelleme Tarihi:
Peki bu maddeler açısından zengin olan gıdalar hangileri dersiniz?
Protein bakımından zengin besinler
· Balık, sütten yapılan besinler, kuru baklagiller, yumurta protein bakımından zengin besinler. Ancak hayvansal besinler yağ açısından zengin olduğu için aşırı alınmamalı. Mümkünse yağsız et tüketilmeli.
· Süzme peynirdeki kalsiyum oranı son derece düşük ama protein oranı diğer peynirlerdekinin iki katı.
· Yağsız tavukğun aynı miktardaki yağsız sığır etine göre daha fazla protein içerdiğini biliyor muydunuz?
Lif bakımından zengin besinler
· Kuru meyveler zengin lif kaynakları Üç tane kuru incirde on gram lif var.
· Lifler açısından zengin, kalorisi düşük bir sebze olan bakla aynı zamanda vüdunuzu zinde tutan magnezyum minerali için de iyi bir kaynak.
· Kepekli gıdalar normal undan yapılanlara göre çok daha fazla lif içerir.
· Ahududunun lif açısından diğer bütün meyvelerden daha zengin olduğunu biliyor muydunuz?
· Arpa da tahılların arasında en lifli olanı.
Beta-karoten bakımından zengin besinler
· Patates ve havuç zengin beta-karoten kaynakları. Patates, havucun aksine C vitamini açısından da zengin.
· Göz ve cilt sağlığı için gerekli olan beta-karotenin bol bulunduğu besinlerin arasında kayısı, havuç, kavun, ıspanak , balkabağı ve patates yer alıyor.
· Kayısı lezzetli olmasının yanısıra beta-karoten ve demir açısından da zengin bir meyve.
Demir bakımından zengin besinler
· Çoğu kadın sağlıkları için gereken oranda demir almıyor. İyi demir kaynaklarından bazıları: sığır eti, istiridye, sardalya, kümes hayvanları, buğday taneleri, mercimek, soya fasulyesi, haşlanmış patatesin kabuğu (evet, yanlış okumadınız!).
· Kuru fasulye, mercimek, tere, ıspanak, hurma, kuru incir, badem, fındık, kuru üzüm, yulaf, arpa, çikolata, karaciğer ve yumurta sarısı da önemli demir kaynaklarından bazıları.
· Daha az bilinen demir kaynakları: hindistan cevizi, kuru kayısı ve köri.
C vitamini bakımından zengin besinler
· Lahana, domates, Brüksel lahanası, greyfurt, portakal, karnabahar, çilek, kırmızı ve yeşil biber, patates C vitamini bakımından zengin besinler arasında yer alıyor.
· C vitamini ıspanak ve şalgam gibi yapraklı sebzelerde de bulunuyor.
· C vitamini güneş ışığına, havaya ve sıcaklığa karşı hassas olan bir vitamin türü. Sebzeleri çiğ ya da az pişmiş tüketmekle içerdikleri C vitamini oranını artırmış oluyorsunuz.