Türkiye’de kızların okullaşma oranı resmi verilere göre yüzde 90’ları bulsa da özellikle kırsal bölgede okul yüzü görmeyen, başladığı eğitime devam edemeyen binlerce kız var. İkinci dönem yarın başlarken elleri kalem tutsun diye büyük mücadeleler veren kızlarla konuştuk...
#EğitimAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hürriyet'in gündeme getirdiği konuda müjdeyi verdi: “Kadını ve çocuğu istismar edene iyi hal indirimi kaldırılacak. Bundan böyle şiddete uğrayan anne ile çocuklar da koruma altına alınacak."
#Fatma Betül Sayan Kayaİnsanoğlunun hayvanlara eziyetinin son mağdurlarından biri Gaziantep’te boynuna kemer takılıp yerlerde sürüklenerek uçurumdan atılan ‘Garip’ oldu. Ona bu işkenceyi yapanlar henüz yakalanmadı. Son zamanlarda artan bu tür işkence haberleri üzerine hayvan hakları savunucuları, hukukçular ve siyasetçilerden ortak bir ses çıkıyor: Bu işkenceye para değil caydırıcı hapis cezaları verilmeli.
#Hayvan Haklarıİstanbul sokaklarında yaşam savaşı veriyor Suriyeli çocuklar. Çetelerin elinde zorla dilendirilenler, istismara uğrayanlar, suça zorlananlar... Kimi ailesini göç yolunda kaybetmiş, kimi yaşadığı şehirde... Evleri, okulları, oyun arkadaşları bir daha asla ulaşamayacakları kadar uzakta... Şehrin kalabalık yerlerinde bir hafta boyunca Suriyeli çocuklarla konuştuk. Ülkelerindeki hayatlarını neredeyse hatırlamıyorlar, içlerinden biri, “Okul yok mendil var artık” diye özetliyor yeni yaşamlarını. Türkçeyi biraz öğrenmiş olanlar diğerlerine tercümanlık yapıyor dilenirken. İşte İstanbul sokaklarından kısa ama can yakan hikâyeler...
#Suriyeli Göçmenler16 yaşındaki Sevim, günlüğü 60 liraya ailesiyle birlikte bir fındık bahçesinde çalışıyor. Hiçbir şey onu hayallerinden alıkoyamıyor, “Yazılımcı olacağım” diyor. Azize 17 yaşında... Okul tatil olduğundan beri kayısı tarlasında ter döküyor. Resim öğretmeni olmak istiyor. Kardeşi Ahmet’in hayali diş hekimliği... Türkiye’de sayıları 400 bini aşan çocuk mevsimlik işçilerden sadece 22 bini okula kayıtlı. Onlardan da şanslı olanlar okula devam edebiliyor. 16 yaşındaki Mahsun gibi 12 kardeşi için ağlaya ağlaya okulu bırakıp tarlada çalışmaya giden binlercesi var. Ders zili tarladaki kimi çocuklar için hiç çalmayacak...
#Çocuk İşçilerTwitter’da 30 Ocak’ta başlıktaki mesajı paylaştı Büşra Ün. Mesaja iliştirdiği fotoğraflardan biri daha bebekken kanserle mücadele ettiği bir anı, diğeri hayat mücadelesinde geldiği noktayı gösteriyordu. Ün, şimdi Türkiye’yi temsil eden başarılı bir sporcu. Son olarak Litvanya’daki Paralimpik Tenis Turnuvası’ndan kupayla döndü. Sosyal medyada da engellilerin sesine ses veren Büşra Ün, “8 yıldır sponsor arayışım sürüyor. Bunun artık profesyonel bir düzene oturması lazım” diyor.
#Paralimpik OlimpiyatlarBıçakla kovaladığı eşi Hatice Çelik’in balkondan ‘düşerek’ ölümüne neden olan Mehmet Çelik’e mahkeme önce ‘ağırlaştırılmış müebbet’ verdi. Ardından ‘haksız tahrik ve iyi hal’ indirimleriyle cezayı 15 yıla düşürdü. İnfaz Yasası’yla bu ceza 10 yıla iniyor ve sanık ‘denetimli serbestlik’ten de faydalananıyor. Sonuçta sanığın cezaevinde kalacağı süre 8 yıla iniyor. Hatice Çelik’in ailesi, meslektaşları karara isyan etti.
#Kadın CinayetleriMuğla’da dört yıl önce atık su istasyonunda zehirlenerek yaşamını yitiren yedi kişiden biri olan Mevlüt Özbakar’ın eşi Kerime Özbakar, davasını geri çekmesi karşılığında kendisine önerilen 1 milyon TL’lik kan parasını reddettiğini belirterek, “Ben bu devlete güvenmeyeceğim de kime güveneceğim? Güvendiğim için parayı kabul etmedim” diyor.
#İşçi ÖlümleriOğuz Kıllı, Türkiye’deki maganda dehşetinin ne ilk ne de son kurbanı. Ailece yenilen güzel bir yemekten sonra eniştesiyle arabayla dışarı çıkmıştı. Nereden geldiğini anlamadıkları birkaç el silah sesi duydular. Oğuz Kıllı vurulmuştu, eniştesine döndü “Henüz ölemem, 3.5 yaşında kızım var” dedi. 20 gün direndikten sonra yaşam savaşını kaybetti. Aradan 3 ay geçti. 3.5 yaşındaki kızı ve eşi katilin bulunmasını istiyor.
#Cinayetİstanbul Sultangazi’de taşocağı isyanı yıllardır sürüyor. 16 taşocağının olduğu ilçede nefes almak imkânsız. Çocuklar ocaklara komşu okullarda okuyor. Yaşı küçüklerin çoğu astım hastası. Yaşlılar, engelliler toz yüzünden camı kapıyı açmadan evin içinde yaşıyor. Bölge sakinleri şikâyetlere rağmen hiçbir şeyin değişmediğini söylüyor.
#Taş OcaklarıMehmet Hakan, Huzeyfe ve Oğuz... Üçü de görme engelli olan gençler kaynaştırma eğitimi veren liselerini birincilikle bitirdi. Bu başarının arkasında onlara inanan aileleri ve öğretmenleri, sınav zamanı ders kitabını yüksek sesle okuyan arkadaşları ve en önemlisi de hayata tutunma azimleri var. ‘Engelsiz dünya, engelsiz yaşam’ sloganlarının içini dolduran gerçek hikâyelerin gerçek kahramanları onlar.
#Engelli12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ydü. İnsanın boğazını düğümleyen tecrübelerini onların ağzından dinlemek için atölyeleri, oto tamircilerini, sokakları dolaştık. Nedenleri aynı: Geçim sıkıntısı, göç... Kimi okulu bırakmış, kimi gündüz okulda akşam mesaide. Gelecek için planını, hayalini sorduğumuz Hasan’ın sözleri özetliyor her şeyi: “Hayalim mi? Bir karton daha fazlası...” O kadar...
#12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele GünüKız evlat olmak, evlenmek, boşanmak, çalışan olmak, anne olmak... Hakkınızı bilmek için hukuk külliyatına hâkim olmanız gerekmez. Ama iyi bir kılavuza ihtiyacınız olabilir. Avukat Altın Mimir’in hazırladığı ‘Kadının Hak Arama Rehberi’ anlaşılabilir bir dille yazılmış bir hukuk kılavuzu.
#Kitap SanatTürkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde faaliyetlerini sürdüren Tiyatro Frankfurt, Vedat Dirin’in kaleme aldığı ve Kamil Kellecioğlu’nun yönettiği Cem Işık’ın müziklerini yaptığı ‘Boş Çerçeve’ adlı oyunla 2024 yılına anlamlı bir veda gerçekleştirdi.
#AlmanyaTürkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde ve Altındal Grubu’nun sponsorluğunda oyunlarını sahnelemeye devam eden Tiyatro Frankfurt, 20 Ekim 2024 tarihinde ‘Boş Çerçeve’ adlı oyunu Gallus Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşturdu. Salonu dolduran izleyiciler, oyuncuların etkileyici performanslarına hayran kalırken, oyun sonunda tüm ekip dakikalarca ayakta alkışlandı.
#FRANKFURT