Güncelleme Tarihi:
Avukat Altın Mimir’in ‘Kadının Hak Arama Rehberi’ isimli kitabını elime aldığımda aklıma hemen Emine Hanım geldi. Kim mi Emine Hanım? Yıllar önce haberini yaptığım, yıllar içinde hak arama mücadelesi veren herkese örnek olarak anlattığım kadın. Okuma yazması yoktu Emine Hanım’ın. Elinde bir poşet dolusu evrakla adliye yollarını aşındırıyordu. Kendisini döven, evden atan, çocuklarını göstermeyen adamda, kocasında kalan haklarını tek tek almaktı amacı. Öyle de yaptı. Kendisine gönüllü yardım eden avukatıyla birlikte yılmadan sürdürdü davasını. Her şey bittiğinde evi, çok severek aldığı beyaz eşyaları ve çocukları yanındaydı. Bir hak arama mücadelesinin kahramanı olmuştu.
Avukat Mimir’in kitabı da kadınlara özetle “Hakkın var” diyor. Miras hukukundan soyadı kullanımına, iş yerinde cinsel tacizden koca şiddetine, nişanlılıktan boşanmaya, malların paylaşımına kadar yaşamın her alanında kadınlara hak rehberi sunuyor. Mimir kitabının girişinde amacını şöyle aktarıyor:
“Bu kitap elinize alıp bir çırpıda okuyup güzel vakit geçirmeniz için yazılmadı. Bilakis anne karnına düştüğümüz an itibariyle erkeklerin sahip olduğu tüm haklara bizim de sahip olduğumuzu ve bu hakları nasıl kullanabileceğimizi hepimizin anlayabileceği sadelikte aktararak, herbirimizin kendi kişisel devrimini başlatması için yazıldı.”
Amacına uygun olarak kitaptaki sade dil dikkat çekiyor. Mimir, kadınlara ne durumlarda nasıl hakları olduğunu örneklerle anlatıyor. Okuyanı mevzuata boğmuyor. Mor renkli ara başlıklar, çizimler, vurgu gereken noktalarda büyük harf kullanımı da dikkat çekiyor. Kadınların başvurabilecekleri merkezlerin telefonlarına da kitapta yer veriliyor. Kitapta bölüm bölüm işlenen haklardan kısa bir derleme:
İyi günde, kötü günde...
1. Kadın çalışanla erkek çalışan arasında cinsiyete dayalı bir ayrımın yapılması tamamen yasaklanmıştır.
2. Çalışan kadının ‘analık izni’ kapsamında doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta çalışmama hakkı var.
3. Analık izni bittikten sonra kadına çocuğunu emzirmesi için günde 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını kadın belirler.
4. İşveren, çalışanların cinsel tacize uğramamaları için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. İşyerinde cinsel tacize uğrayan kadın maddi ve manevi zararlarının tazminiyle birlikte derhal işten ayrılabilir. Kadın, kıdem tazminatını da eksiksiz alır.
5. Nişanlanma hukuk düzenimizde ayrıntılı olarak yer alan bir müessesedir. Nişanlılık taraflardan birinin kusuruyla sona ermişse bu kusura sebebiyet veren davranış diğer tarafın kişilik haklarına saldırı teşkil ediyorsa kusursuz olan kişinin manevi tazminat isteme hakkı var.
6. Başlık parası adı altında yapılan sözlü ya da yazılı anlaşmanın hiçbir geçerliliği yoktur. Hatta bu tür anlaşmalar insan alım-satımı anlamına gelir ki bu da Türk Ceza Kanunu’nda açıkça suç olarak tarif edilmiştir.
7. Karı kocanın birlikte ortak hayat sürdükleri evin hukuk dünyasındaki adı aile konutudur. Konut, tapuda kocanızın üzerine kayıtlı ise tapuya o konutun aile konutu olduğuna dair bir şerh, yani kayıt yaptırmanız gerekir.
8. Evlilik birliğinin devamı sırasında maddi gücü olan erkeğin gerek karısının gerekse müşterek çocuklarının giderlerini karşılamaması ya da bakma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda bu desteğe ihtilacı olan kadın, boşanma davası açmadan hem kendisi hem de çocukları adına mahkemeye başvurarak nafaka talebinde bulunabilir.
9. Kusursuz olarak boşanan tüm kadınların bu boşanmayla birlikte maddi ve manevi tazminat hakları doğmaktadır.
10. Katillerin yüzde 40’ı koca, yüzde 13’ü sevgili, yüzde 13’ü akraba yüzde 10’u eski partner (koca ya da sevgili) yüzde 24’ü diğer erkeklerden meydana gelmektedir. Bize veya çevremizdeki birine karşı uygulanan şiddete sessiz kalamayız. Şiddetin etkisinden uzaklaşabilme şansını elde ettiğimiz an en yakın polis ya da jandarma karakoluna, aile mahkemesine başvurarak koruma tedbir kararı alabiliriz. Koruma tedbir kararı verilirken kadının beyanı esas alınır.
YÜZDE 1 MİLYON ALDATIR
Avukat Mimir, kitabının sonunda yer alan ‘Sıkça Sorular Sorular’ bölümünde 27 soruya yanıt veriyor. Soru ve yanıtlardan birkaç örnek:
* Aldatan kocamı affedersem beni bir daha aldatır mı?
Yüzde 1 milyon aldatır. Aldatma eğiliminde olan bir erkeği affettiğinizde sizi mutlaka tekrar aldatacaktır.
* Kadınlara boşanırken mağdur olmamaları için ne öneriyorsunuz?
Her ilde bulunan baroların bünyesinde kadınların yanında olan avukatlar da bulunmakta. Herhangi bir hak kaybı ile karşılaştığımızda da avukatlara, barolara, mahkeme ve savcılıklara başvurarak haklarımızı güvence altına almalıyız.
* Boşandıktan hemen sonra yeniden evlenebilir miyim?
Kadın, evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün (9 ay) geçmeden evlenemez. Kadın hemen evlenmek istiyorsa, önceki evliliğinden gebe olmadığını raporla kanıtlamak zorunda. Eski kocanızla tekrar evlenmek isterseniz bekleme süresi yasağıyla karşılaşmazsınız.
KADININ HAK ARAMA REHBERİ
Altın Mimir
Doğan Kitap, 2017
240 sayfa, 29 TL.