Bilim dergisi Nature’da yayınlanan ve Galler’de 280 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, zona aşısı olan yaşlı bireylerde demans riskinin, olmayanlara göre yüzde 20 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
#ZonaSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkBir dönemin en ünlü dizilerinden birinde rol alıp adını tüm dünyaya duyurmuştu. Ardından daha birçok yapımda yer aldı; şöhretini her geçen gün katlamaya devam etti. Ancak geçen yıllar içinde Hollywood’un pırıltılı dünyasının aslında dışarıdan göründüğü gibi olmadığının canlı kanıtlarından biri olacaktı.
#Drea De MatteoEbeveynlere ‘Kız çocuk yetiştirmek mi daha zor yoksa erkek çocuk yetiştirmek mi?’ diye sorsak, her ikisinin de çok zor olduğunu söylerler. Ancak bilim insanları erkek çocuk yetiştirmenin daha zor olduğunu ve ebeveynleri daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bu hafta ebeveynlerle erkek çocuğu yetiştirmenin zorluklarını konuştuk.
#PsikolojDünyanın koronavirüs ile mücadelesi son sürat devam ederken Oxford Üniversitesi'nden çok konuşulacak bir haber geldi. İngiliz uzmanlar aşı sonrası Kovid riskinin ne olduğunu hesaplamanın yolunu bulundu. Araştırma, aşılamadan sonra ciddi Kovid-19 riski düşük kalırken, bazı insanların diğerlerinden daha savunmasız kaldığını gözler önüne serdi.
#Koronavirüsİsterseniz gelin haftaya “pandemideki son durumumuz”u gözden geçirerek başlayalım. Ve hemen ekleyelim: DU-RUM ÖNCEKİ HAFTALARDAN FARKLI DEĞİL: “Günlük vaka sayıları 30 binli, günlük kayıplarımız ise 200’lü rakamlarda” sabitlenmiş durumda. Ufak tefek oynamalar olsa da alt/üst rakamlar genelde değişmiyor. Ama bu rakamlardan bile alınacak, özellikle başka ülkelerdeki rakamlar ve oranlara bakıldığından çıkarılacak önemli bir ders var, o ders şu:
#KoronavirüsGeleneksel aile buluşmaları ‘yok’, büyük sofralar ‘yok’, sarılma, kucaklaşma, el öpme ‘yok’... Bir kez daha buruk bir ‘Şeker Bayramı’ kapıda. Geçtiğimiz bayramı 4 günlük kapanma ile geçirmiştik, bu sefer bayram 17 gün süren tam kapanma ile geliyor. Böyle bir süreçte bayram coşkusunu yaşatmak mümkün mü? Mümkün ise nasıl? Özellikle de zaten uzun süredir ‘evde’ olan 65 yaş ve üzeri neler yapmalı? Uzmanlara sordum...
#YazarKOVİD-19 her zaman herkeste farklı seyir gösterebilen bir enfeksiyon ama genelde hastalığın süresi iki, bilemediniz üç hafta ile sınırlı.Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor.Ne var ki, yeni bazı gözlemler beklenenden daha çok olguda Kovid-19’da iyileşme sürecinin haftaları, hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor.***Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Kovid-19 beynimizi çok seviyor” dedi ve şunları anlattı
#İzmirİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İsanbulİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İstanbulBir anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada yaşanan zorluk... Koronavirüs geçiren her 10 hastadan biri ‘beyin sisi’ denilen bu durum nedeniyle soluğu hastanede alıyor. Nedir bu beyin sisi? Uzun vadede Alzheimer’a neden olur mu? Yok mu bir tedavisi? Nörologlara sordum.
#Yazar83 milyon nüfusu olan Almanya 2021 yılında 68 milyon 200 bin vatandaşı için aşı anlaşması imzaladı. Toplam 136 milyon 300 bin doz aşı ısmarlayan Alman hükümeti, 2021 yılının aralık ayına kadar dileyen herkesin aşı olmasını planlıyor.
#Jens SpahnBir an önce aşıya başlamak için aşı merkezlerini aralık ayı ortasına kadar hazır hale getirme kararı alan Almanya, şimdi de bir aşı planı taslağı hazırladı. Buna göre ilk olarak aşıyı kimler olacak? İşte Daimi Aşı Komiyonu’nun 6 kategoriye ayırdığı aşı taslağı...
#AlmanyaBu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#GazetehaberleriKorona önlemleri birçok insanı birbirinden ayırdı. Büyükanne ve büyükbabalar torun hasreti çekerken, yaşlı çiftler de birbirlerini göremez hale geldi. Bakımevindeki karısını haftalardır ziyaret edemeyen 84 yaşındaki Alfons Blum da onlardan biri. Blum, ARD’de yayınlanan görüntüleriyle sosyal medyada büyük destek gördü.
#Korona ÖnlemleriSAĞLIK Bakanlığı ‘2019-2023 Stratejik Planı’ açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin Ar-Ge ve üretim kapasitesini geliştirmek üzere bir Sağlık Vadisi oluşturulacak. Ortalamanın üzerindeki tetkik ve tahlil işlemleri yapan sağlık kuruluşları için izlem sistemi kurulacak.
#GazetehaberleriÖğrendiğiniz yeni şeyleri aklınızda tutamıyorsunuz, sık sık unutkanlık yaşıyorsunuz, eşyalarınız devamlı kayboluyor... Eğer bu belirtiler uzun sürüyorsa dikkat. Çünkü bazen “iş yoğunluğundan’ veya ‘stresten’ olduğu düşünülerek önemsenmeyen basit unutkanlıklar, Alzheimer hastalığının sinyali olabiliyor!
#Alzheimer