delta varyantı haberleri sayfasında delta varyantı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 811 delta varyantı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsDünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19'Nu varyantı, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların ardından gündemde yer aldı. Dünya koronavirüs salgını ile yaklaşık 2 yıldır mücadele ederken, Son 24 saatte yapılan 364 bin 351 testte 27 bin 592 vaka tespit edildi. 175 kişi hayatını kaybederken, 28 bin 285 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi. İngiliz bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre koronavirüsün yeni varyanı ortaya çıktı. 'Nu' isimli varyantta tüm varyantlara göre daha fazla değişiklik bulunuyor. Peki, 'Nu varyantı nedir, aşılarda etkili mi? İşte, detaylar.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Prof. Dr. Zafer KurugölEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#KoronavirüsÇin’de koronavirüs salgınının yerel vakalarla tekrar yükselişe geçmesi büyük paniğe sebep oldu. Ülkede Delta varyantı taşıyan Kovid-19 vakaları çok sayıda eyalet ve bölgeye yayıldı. Bu yeni dalga sebebiyle başkent Pekin'e girişler yasaklandı.
#KoronavirüsProf. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tükek, 'Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetlerle geliyor hastalar. Günlük PCR test sayımız da ikiye katlandı. Çünkü öncelikle Kovid olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Ancak PCR pozitifliği hala yüzde 10-15 bandında.' dedi.
#GripSPD’li sağlık politikası uzmanı Karl Lauterbach, tatil sonrası okullarda ciddi anlamda vaka artışı beklediğine dikkati çekerek, federal düzeyde testlerin sıklaştırılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda gastronomi işletmelerinin de tehlike altında olduğunu belirten Lauterbach, “Okullar gibi buraların da kış aylarında havalandırılması zor olacak. Bu nedenle tüm Almanya genelinde bağlayıcı test uygulaması yapılması gerekir” dedi.
#MünihDünyada baskın varyant olan Delta'nın alt gruplarından biri bilim insanlarını alarma geçirdi. AY.4.2 mutasyonunun Delta varyantından çok daha tehlikeli olduğu öne sürülüyor. Peki AY.4.2 hakim varyant haline gelebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsGeçtiğimiz yıl koronavirüs atlatanların yeniden enfekte olmasının düşük bir ihtimal olduğu düşünülürken bu yıl gelen son rakamlar 'sürü bağışıklığı" ümidini suya düşürdü. Uzmanlar insanların aşı olmaması durumunda 16 ayda bir yeniden enfeksiyon kapma ihtimali olduğunu açıkladı.
#Kovid-19AY.4.2 covid mutasyonu dünyayı alarma geçirdi. Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs mücadelesi devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'endişe verici' olarak sınıflandırdığı Delta varyantı mutasyona uğradı. AY.4.2' isimli Delta varyantı mutasyonu ile ilgili araştırma yapan bilim insanları AY.4.2'nin Delta varyantından çok daha tehlikeli olduğunu öne sürdü. Son yapılan araştırmanın ardından AY.4.2 bulaşıcılığı ve belirtilerine gözler çevrildi. Peki, AY.4.2 nedir, nerelerde görüldü? İşte, AY.4.2 coronavirüs mutasyonu ile ilgili detaylı bilgiler.
#KoronavirüsAstraZeneca aşısını geliştiren ekip, Oxford aşısının yeni ve değiştirilmiş bir versiyonunun Delta koronavirüs varyantını hedef alacak şekilde geliştirildiğini açıkladılar. Delta aşısının ne zaman kullanımda olacağı içinse henüz net bir açıklama yapılmadı.
#KORONAVİRÜSABD'de yapılan anket çalışması, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının ülke insanının hayatını her yönden daha da olumsuzlaştırdığını ortaya koydu. Ankete göre, Kovid-19'un, Delta varyantı ile etkisini artırması, Amerikalıların pek çoğunun kaygı ve uykusuzluk temelli ruhsal sorunlar yaşamasına yol açtı.
#Koronavirüsİlk olarak Hindistan'da görülen ve kısa sürede dünya üzerindeki baskın tür haline gelen Delta varyantını inceleyen Kanadalı bilim insanları bu varyantın orijinal virüsten yüzde 133 daha ölümcül olduğu sonucuna ulaştı.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19'da Delta varyantının görüldüğü son dönemde ölüm oranlarının arttığını söyledi. Ceyhan, "İlk 2 dalga orijinal virüs ile oldu, orada 1000'de 9'du ölüm oranı. Mart- nisanda vakaların 60 bine çıktığı dönemde İngiliz varyantı vardı, orada 1000'de 6'lara düştü. Son dalga Delta varyantı ile oldu, burada da 1000'de 11. Varyant, tek başına daha ağır ve öldürücü hastalığa yol açıyor" dedi.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19Yakışıklı, yetenekli, iki çocuk babası... Şimdi kendi yapım şirketi Han Medya’yı da kurdu. Tolgahan Sayışman’la hem başrolünde olduğu hem de yapımcılığını üstlendiği, bu hafta vizyona giren ‘Aynasız Haluk’ isimli yeni filmini konuşmak için buluştuk. Sohbet sırasında konu konuyu açınca sıra oyuncunun bilinmeyenlerine de geldi. Eşi Almeda ve ailesi ona neden ‘Arush’ (Ayı) diyor? Hong Kong’da normal et sanıp yediği şey neydi? Hep yakışıklı mıydı?
#Tolgahan SayışmanOmicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Prof. Dr. Nazmi Narin, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte çocuklarda da görülmesi gittikçe artan Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kardiyolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narin, “Kovid-19’un en çok etkilediği organlarımızdan birisi kalbimiz. Bu yüzden özellikle çocuklarda hastalık sonrası kardiyolojik muayene önem arz etmektedir” dedi.
#1Yaklaşık iki yıldır günlük yaşantımızı büyük ölçüde etkileyen ve tüm gündemi meşgul eden koronavirüs salgını, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş nedeniyle gündemden düştü. Ancak Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, kısıtlamaların da kaldırılmasıyla insanların rehavete kapıldığını belirtirken, yaz aylarında koronanın yayılacağını ve yıllarca insanlığı meşgul edebileceğini söyledi.
#AlmanyaYakın zamanlarda kötü amaçlı Redline Stealer yazılımının bir varyantı olduğu ortaya çıkan "Omicron Stats.exe" adlı tehlikeli bir dosya tespit edildi. Geçmişte de RedLine Stealer varyantlarının kurbanları cezbetmek için COVID-19 temalı e-postalar yaydığı biliniyordu. Bu varyantın dosya adı olan "Omicron Stats.exe", önceki varyantların yöntemini izleyerek Omicron varyantının küresel bir endişe haline gelmesinden faydalanıyor.
#OmicronBilim insanları 3 yeni koronavirüs keşfetti. Ulusal Laos Üniversitesi ve Institut Pasteur du Laos ile Paris Üniversitesi'nden araştırmacılar söz konusu koronavirüslerin insan sağlığına zarar verme potansiyelinde olduğunu ancak kesin bir sonuca varmak için araştırmaların sürdüğünü duyurdu.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsKasım ayında yeni rapor edilen hemen hemen tüm enfeksiyonlar, Delta kaynaklıydı. Şimdilerde ise varyant, dominasyonunu Omicron'a devretmiş durumda. Öyle ki ABD’de her 1000 vakadan 1’i Delta varyantını taşıyor. Ama az da olsa Delta bazı ülkelerde yayılımını sürdürüyor. Peki Delta hala insanlık için tehlike arz ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsKoronavirüsün Çin'de bir yarasadan insanlara geçtiği ve salgını başlattığı tezi hali hazırda en çok inanılan tezlerden biri. Özellikle evcil hayvanlara sıkça görülen ve koronavirüsün diğer türlerinden ayrılan SARS-CoV-2 tüm dünyayı etkisi altına almayı başardı ve iki yıldır hayatımızda. ABD'de geyiklerde görülen Omicron varyantı ve Hong Kong'da hamsterlardan insanlara virüs bulaşması ise hayvanlardan insanlara virüs taşınması ve salgının tetiklenmesi tehlikesini yeniden gündeme getirdi...
#GeyikSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Bakıldığı zaman belli bir doygunluk belli bir pik noktasına doğru eriştiğimiz gözüküyor. Bu nedenle vatandaşlarımız dikkatli olduğu takdirde, aşılarını olduğu ve korunma önlemlerine riayet ettiği takdirde Şubat ayı içerisinde rakamların daha aşağı doğru hızla yöneleceğine inanıyorum” dedi.
#KoronavirüsAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıDünyada Omikron’un etkin olmasına rağmen Delta varyantının varlığını sürdürmeye devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Virüsü kapanlar Omikron olduğunu zannedip, hastalığı hafif geçireceği fikrine kapılıyor. Ancak Delta’yı kapıp, hastalığı ağır geçirenlerin sayısı oldukça fazla” dedi.
#OmikronCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Ordu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Aydın, kentte son günlerde vakaların arttığına işaret ederek "Test amaçlı çalışma yaptık. Pozitif vakaların yarısının Omicron varyantı olduğunu gözlemledik. Belki bu Delta varyantı gibi ilerleyen günlerde baskın varyant haline gelecektir" dedi.
#OmicronBurun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtileriyle daha çok soğuk algınlığı ve mevsimsel grip gibi geçirilen Omicron varyantı, buna karşın özellikle aşısızlar, eksik aşılılar, bağışıklığı düşük ve kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrederek ciddi sonuçlara yol açabiliyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Atar, Omicron ile birlikte son günlerde sık görülen enfeksiyonları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronOmicron varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bulaşması fakat daha az öldürücü olması pandeminin gidişatını değiştirdi. Bilim insanları yeni varyant ile ilgili araştırmalara devam ederken bir yandan da dünyada Omicron fırtınası yaşanıyor. Peki Omicron dalgası diğer dalgalardan ne kadar farklı? Aşılı veya aşısız olmak neyi değiştiriyor? Dünyada pandeminin son durumunu ve Omicron dalgasını grafiklerle anlatıyoruz
#KoronavirüsUğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech'ten yeni varyantlar ile mücadele kapsamında çok önemli bir adım geldi. InstaDeep isimli yapay zeka şirketi ile güçlerini birleştiren BioNTech, yeni varyantlara karşı erken uyarı sistemi geliştiriyor.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omikron dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Omikron çok daha kısa sürede semptomatik hale geliyor ve kısa sürede bulaştırıcılığını kaybediyor" İfadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#Prof. Dr. Meltem Işıkgöz TaşbakanEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#OmicronSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' kaynaklı seyreden vakalar olduğunu belirterek, “'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' kaynaklı seyreden vakalar olduğunu belirterek, “'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o” dedi.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "'Omicron' maalesef daha önceki varyantlara göre daha az bağışıklık bırakıyor, bağışıklık sistemini daha az uyarıyor, bir çeşit saklanıyor ondan. Dolayısıyla 'Omicron' geçiren hasta bazen 2 hafta sonra bağışıklığının yeteri düzeyde olmaması nedeniyle ikinci bir 'Omicron' geçiriyor hatta 1 ay içinde 3 defa 'Omicron'a yakalananlar var" dedi.
#Omicron