Delta ovası, akarsuların taşıdığı malzemeleri denizin iç kısmında biriktirmesi ve zamanla bu maddelerin düzlükler haline gelmesi sonucunda oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için akıntının olmaması gerekir. Aksi takdirde akıntılar birikmiş olan alüvyonlar gider ve ovayı oluşturmayı sağlayacak birikinti kalmaz. Delta nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Delta Nedir Ve Nasıl OluşurSaat 12.30'da oynanacak olan hadi oyunu öncesinde yayınlanan ipucu sorusunda, 'Bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yere ne denir?' sorusu gündeme geliyor. Peki, coğrafya dersinden de hatırlanacak olan bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yere ne denir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Hadi İpucuTicari yolcu uçaklarıyla uçarken pilot anonslarından anlarız; en fazla 10 bin metre ve biraz daha yüksekten uçarız. Hatta genellikle bunun da altı olur. 15-18 bin metre falan yükseğe çıkılamaz. Bunun birçok nedeni vardır. Concorde bir istisnaydı, 17 bin metrenin de üzerine çıkardı. Askeri uçaklar ve özel iş jetleri de yüksekten uçabilirler. Elbette onlarında sınırları var. Peki yolcu uçakları neden çıkmıyor, sınırlamalar neler?
#Uçak İrtifaGüney Amerika gezegenimizdeki yaşamın ne kadar zengin olduğunu ve de olabileceğini gösteren bir müze gibi. Birçok ülkeyi ve bölgeyi görmüş biri olarak Ibera Milli Parkı’nda yaşadığım deneyimi rahatlıkla en üst sıralara koyabilirim. Bölgenin ikonik canlısı tabii ki jaguar. Kendiyle birlikte birçok türü ve elbette eşsiz Ibera Deltası’nı yeniden var etmiş. Yolunuz oralara düşerse yerel halkın arasına karışmayı ve köylerde vakit geçirmeyi de ihmal etmeyin.
#Güney AmerikaTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAy’ın kraterleri, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızların dansı, Satürn’ün halkaları... 3 bin yıl önce de bugün de önemli bir gökyüzü gözlem noktası olan Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin düzenlediği etkinliğe katıldım. 32 teleskopun yardımıyla yıldızlar ve gezegenler arasında dolaşıp durdum.
#HürriyetBir cismin hareketini tanımlayabilmek için önce konumunu tanımlayabilmeniz gerekmektedir. Dünya genellikle bir referans çerçevesi olarak kullanılır ve genellikle bir nesnenin konumunu o referans çerçevesindeki sabit nesnelerle ilgili olarak tanımlarız. Peki, yer değiştirme nedir detayları ile derledik.
Türkiye'de bulunan ova sayısı Avrupa ortalamasının üstündedir. Geneli ise, akarsu tortularına sahip olduğu için genellikle tarım alanı olarak değerlendirilir. Yüksek verimli ovalardan bazıları da daha çok yerleşim yeri olarak kullanılır. Ülkede bulunan ovalar doğuya doğru gidildikçe yükseklik de artar. Ova isimleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Kripto para borsası olan Binance, günümüzde Linear (LINA) coini kullanıcılarına sunduğunu açıkladı. 18 Mart saat 15:00’den itibaren yatırımcılar LINA/BUSD, LINA/BTC ve LINA/USDT üzerinden de işlem yapmaya başladı. Bu platform ise BNB ile yaklaşık yüzde 30’luk bir indirimle Linear Token satışı gerçekleştirebilmek için açıldı. LINA coin nedir? Hangi borsalardan alınır sizler için derledik.
#LINA CoinYakışıklı, yetenekli, iki çocuk babası... Şimdi kendi yapım şirketi Han Medya’yı da kurdu. Tolgahan Sayışman’la hem başrolünde olduğu hem de yapımcılığını üstlendiği, bu hafta vizyona giren ‘Aynasız Haluk’ isimli yeni filmini konuşmak için buluştuk. Sohbet sırasında konu konuyu açınca sıra oyuncunun bilinmeyenlerine de geldi. Eşi Almeda ve ailesi ona neden ‘Arush’ (Ayı) diyor? Hong Kong’da normal et sanıp yediği şey neydi? Hep yakışıklı mıydı?
#Tolgahan SayışmanOmicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Omicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDeltacron varyantı belirtileri, Dünya'yı tedirgin eden açıklama ile gündeme geldi. Koronavirüs mücadelesinde ortaya çıkan Omicron varyantından sonra şimdi de Deltacron varyantı görüldü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin iddialarına göre Deltacron varyantı Omikron ve Delta'yı birleştiren bir Kovid-19 mutasyonu olarak öne sürüldü. Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs pandemisi sürerken Deltacron varyantının bulaşıcılığı ve hangi semptomları gösterdiği bilim dünyası tarafından mercek altına alındı. Peki, Deltacron varyantı nedir, Türkiye'de var mı? İşte, Deltacron varyantı belirtileri ile ilgili bilgiler.
#DeltacronSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Şu anki bilgilerimize göre, Omicron'da kuluçka süresi daha kısa gibi görünüyor. Orijinal Vuhan varyantında bu süre 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron'da ise 3 gün gibi görünüyor. Çok kısa sürede hastalık ortaya çıkarıyor. Ama vatandaşlar, 'bir temasım oldu, üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim' diye düşünmemeli" dedi.
#OmicronOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan yeni varyant omicron belirtileri hakkında bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Delta'dan sonra yeni varyantın nasıl bulaştığı ve nerelerde görüldüğü dahil pek çok bilgi merak ediliyor. Son olarak Türkiye'de de ortaya çıkan yeni varyant omicron nedir, belirtileri nelerdir? İşte Omicron varyantının görüldüğü ülkeler...
#Yeni Varyant OmicronMatematik sorularının çözümü sırasında cevaba ulaşabilmek için bir takım formüllerin bilinmesi gerekmektedir. Matematik dersinde en fazla karşılaşılan konulardan birisi de kökler farkı olarak bilinmektedir. Kökler farkı nedir ve nasıl bulunur? Kökler farkı formülü ve örnekleri ile konu anlatımı ne şekilde olmalıdır? Kökler farkı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
Yeni kripto para dolandırıcılığı mağdurları 'saadet zinciri'ni andıran dolandırıcılığı anlattı. Kripto para borsası Bitrota'nın sahiplerinden Kenan Altun geçtiğimiz perşembe günü tutuklandı. Dolandırıcılığın boyutunun milyonlarca dolar olduğu kaydediliyor. DHA'ya konuşan mağdurlarından öğretmen Ö.A. 800 bin lirasını kaptırdığını söyledi. Ö.A. "Maddi durumu kötü olanlara ilk etapta lüks arabalar ve paralar kazandırdılar. Biz de bu paralar ve lüks araçlara inandık ve biz de güzel paralar kazanacağımızı düşündük. Ama işin bu şekilde olacağını bilseydik asla girmezdik" dedi.
#BitrotaCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Dünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Dünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#Omicron