Ova İsimleri Nelerdir? Türkiye'deki Ovalar Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Ova İsimleri Nelerdir Türkiyedeki Ovalar Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 12:30

Türkiye'de bulunan ova sayısı Avrupa ortalamasının üstündedir. Geneli ise, akarsu tortularına sahip olduğu için genellikle tarım alanı olarak değerlendirilir. Yüksek verimli ovalardan bazıları da daha çok yerleşim yeri olarak kullanılır. Ülkede bulunan ovalar doğuya doğru gidildikçe yükseklik de artar. Ova isimleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Haritadaki yüksekliği yaklaşık olarak 200 metreden az olan ovalar, daha çok koyu yeşil renkle gösterilir. Sarı renkli olan ovaların yükseklikleri ise, 500 - 1000 metre arasında bulunur. 1500 metreden daha yüksek olan ovalar ise dağlar gibi kahverengi gösterilir. 

 Ova İsimleri Nelerdir? 

 Kuzeyinde Toros Dağlarının yer alan Çukurova Delta Ovası, aslında Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde pek çok sulama tesisi olan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi halindedir. Yeraltı kaynakları açısından da oldukça zengin olan Çukurova Delta Ovası demir, çinko, kurşun, demir ve krom gibi değerli madenler de çıkarılıyor. Çıkarılan diğer madenler arasında da kireç taşı ve ponza da yer alıyor. 

Haberin Devamı

 Türkiye'nin en önemli diğer büyük ovası ise, Konya'dadır. Konya Ovası, yeni yapılan sulama projeleri sayesinde tarımsal faaliyetlerde çok önemli bir yer tutar. 

 Türkiye'deki Ovalar ve Özellikleri 

 Türkiye'de en çok ova, genellikle Akdeniz Bölgesinde bulunur. Toros Dağlarının iç bölümünde yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından çok zengin ovalar bulunuyor. Bölgedeki diğer tektonik ovalar ise, Amik Ovası ve Kahramanmaraş'tır. Ceyhan ve Seyhan ovaları da Çukurova'nın önemli bir kısmını oluşturur. Akdeniz ikliminin görüldüğü bu bölgede Kumluca, Söğüt, Kınık ve Antalya ovaları da bulunuyor.

 Yüksekliği en az olan bölgelerden birisi de İç Anadolu bölgesidir. Zengin akarsu kaynaklarının pek çok ovanın önemli bir kısmı, tektonik kaynaklıdır. Aksaray, Çukur ve Develi Ovası tarımsal üretimin dışında yerleşim alanı şeklinde de kullanılıyor. İç Anadolu'nun diğer önemli ovaları arasında ise, Akşehir Ovası, Ankara Ovası ve Eskişehir Ovası yer alıyor. 

 Erzurum, Yüksekova ve Malatya Ovası da Doğu Anadolu'nun en önemli tektonik ovaları arasında yer alır. Tarımsal faaliyetlerin genellikle daha yoğun olduğu Ege Bölgesinin en büyük ovaları da Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Bakırçay Ovasıdır. Havza büyüklüğü ise, yaklaşık olarak 17. 434 kilometrekare olan Ergene Ovası, Marmara Bölgesinde bulunan en büyük ovadır. Tekirdağ, Ergene Ovası, Çanakkale ve Kırklareli'nin bir bölümünü oluşturur.

Haberin Devamı

  Ova Nedir ve Nasıl Oluşur? 

 Ovalar, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucunda ortaya çıkan az engebeli olan düzlüklerdir. Bu düzlüklerin eğimi oldukça azdır ve deniz seviyesinden daha yüksekte yer alabilir. Ovalar, aynı zamanda yapı olarak platolara benzeyen bir yapıya sahiptir. Ama, platolara göre daha fazla çukurlukta kalır. Bu bakımdan ovaların platodan farklı olduğu ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, ovaların bir bölümü çok verimli olan bir arazi yapısına da sahiptir. Farklı yapılarına ve özelliklerine göre birbirinden ayrılan ovalar çeşitli isimler ile bilinir. 

 Ovalar farklı büyüklükte ve farklı yapılarda olabilir. Aynı zamanda, ovaların oluşumuna yol açan çok sayıda unsur vardır. Bu unsurların hepsi bir araya gelerek ovaları meydana getirir. Oluşumları birbirinden farklı olan ovaları benzer özelliklerine de göre sınıflayabiliriz. Ovaların çevresinde pek çok yerleşim yeri olabilir. Bu yerleşim yerleri ise, daha çok ovaların verimli arazilerine yakın olması için kurulmuştur. Bu durumun en olumsuz yanı ise deprem tehlikesi bulunmasıdır. Ama aslında her ovanın çevresinde bu tehlike bulunmaz. Bunun için de bazı kriterlerin oluşması gerekir. Yer kabuğunda oluşan hareketlenme ve akarsular ile taşınan alüvyonların birikmesi sonucunda ovalar meydana gelir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!