30 küsur yıl önce, bir köşe yazarı olarak kalemi kağıda dokundurduğum ilk günleri hatırlıyorum. O zamanlar daktilo sesleriyle dolan haber odaları, şimdi yerini sessizce tıklayan klavyelere bıraktı. Teknoloji, bize sürekli evrim geçiren bir dünya sunuyor. Dijital devrim, hayatımızın her alanına nüfuz ediyor ve bizi geçmişin hayal bile edemediği bir geleceğe doğru sürüklüyor.
#19 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerİTÜ yapay zekâ araştırmaları ve gerçek hayat uygulamaları konusunda dünya lideri olan DeepMind ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans ve doktora programlarındaki kadın araştırmacılara burs sağlamak için iş birliğine başlıyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Bu iş birliği öğrencilerimizin yapay zekâ alanındaki birikimini desteklerken, aynı zamanda ülkemizdeki yapay zekâ araştırmaları ekosistemine büyük katkı yapacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiDünyayı etkisi altına alan corona virüste ölüm ve vaka sayısı gün geçtikçe artmakta. Peki corona virüse karşı teknolojik olarak neler yapılmakta? Ergi Şener yazısında, yapay zeka (AI), veri bilimi ve son teknolojilerin virüs ile mücadelede nasıl kullanıldığını kaleme aldı.
#Ergi ŞenerGünümüz mesleklerini ortadan kaldırıp kaldırmayacağı tartışılan yapay zekanın ele geçirdiği bir alan daha var; strateji oyunları. Dünyaca ünlü Go oyuncusu Lee Se-Dol, yapay zekayla yaptığı karşılaşmayı kaybetti ve profesyonel Go kariyerini sonlandırdı. Peki Lee’nin dediği gibi yapay zeka gelecekte insanlardan daha üstün mü olacak?
#TeknolojiYanı başınızda bazı kıpırdanmalar görmek her zaman iyi gelir. Neden mi? Muhtemelen sizin aklınız başka yerlerdeyken, bazen herkes başını alıp erkenden yola çıkmıştır. Hep siz de yola çıkmak istersiniz ama nereden ve nasıl başlayacağınızı kestiremezsiniz. Öyle zor gelir ki ne aklınız, ne kaslarınız istediğiniz gibi çalışır.
#YazarlarYapay zeka alanındaki gelişmeler, etik alanındaki tartışmaları da beraberinde getiriyor. Yapay zekanın sağlık alanında kullanımı ‘eşit’ sağlık hizmeti alınması, otomotiv sektöründe kullanımı ise kaza öncesi durumlardaki karar mekanizmasını nasıl oluşturulması gerektiğine yönelik soru işaretlerine neden oluyor.
#Yapay ZekaBilim kurgu filmlerinin çoğunu izlemişimdir ancak Prof.Howard’ı dinledikten sonra, izlediğim hiç bir filmin, onun anlattıkları kadar beni ürkütüp etkilemediğini itiraf etmeliyim. Kendisi bugün yaşayan en büyük beyin bilgisayar ara yüzü uzmanı. Hatta bugün beynimizi makinelerle beraber daha güçlü hale getirecek teorilerin çoğunun da ya kurucusu ya da fikir babası. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri konusundaki derinliğini şöyle anlatalım: MIT Üniversitesi ile Oxford Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan laboratuvarların kurucusu ve hala aktif olarakta başkanlığını yapıyor. Oxford ve Sorbonne’dan çift doktorası var, MIT’de uzun yıllar birçok araştırmayı aktif olarak yürütmüş. MIT’deki Sentetik Zeka Laboratuvarı, Beyin Makine Projesi ile Beyin Bilimleri Kuruluşu dahil bu alandaki birçok saygın laboratuvarın kurucusu. 100’e yakın patenti, bunun kaç katı da dünyaya açıklanmamış gizli çalışmaları var.
#Biotech Showcase“Mart 2016’dan bu yana TÜBİTAK tarafından fonlanan geniş kapsamlı bir projede Aselsan, Hacettepe Üniversitesi Yapay Görme Araştırma Laboratuvarı ve Özyeğin Üniversitesi olarak Ankara Emniyeti için otomatik görsel analiz yapabilecek bir Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) üzerinde çalışıyoruz.”
#Şahver Kaya