Genellikle bel fıtığı ve belde oluşan diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirten beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.
#İzmirYolda yürürken sık sık durup dinlenmek zorunda kalmanın en önemli nedeni omurilik kanalındaki daralmadır. Ayaklarına vuran uyuşma ve ağrılar, bacak adalelerindeki kasılmalar onları ister istemez durup dinlenmeye zorlar, birkaç dakika dinlendikten sonra ağrıları azalır ve tekrar yürürler. Yürürken kalçalara ve ayaklara vuran ağrılar ve adale güçsüzlükleri nedeni ile sık sık durup vitrinlere bakarak kısa molalar ile ağrılarını azaltmaya yönelik yaptıkları bu davranışlardan dolayı bu hastalığa 'vitrin hastalığı' denmiştir. Esas neden omurilik kanalındaki daralmanın omuriliği sıkıştırmasıdır.
#Dar Kanal HastalığıBacaklarda ağrı, uyuşma, dolaşım bozukluğu, ödem şikayetleri yapıyor. Bu şikayetler genellikle her iki bacakta da yaşanıyor. Günden güne yürüme mesafesi kısalıyor ve kişi yürürken sürekli dinlenme ihtiyacı duyuyor. Tüm bu şikayetler 'dar kanal' hastalığını işaret ediyor.
#Dar Kanal HastalığıBoyun ağrısı, toplumumuzda sıkça gözlemlenen bir şikayet olarak bilinir. Boyun ağrıları ise, pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlardan bazıları ise, telefon ile fazla vakit geçirme, uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakma gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazılarının da altında yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrasında gelişir. Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukSpinal stenoz olarak adlandırılan dar kanal, omurgada yer alan boşlukların daralması ile meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Bu durum omurga içinden geçmekte olan sinire baskı oluşturabilir. Sık sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra en çok boyun ve alt sırt bölgesinde görülmektedir. Bazı kişilerde belirti bile göstermezken bazı kişilerde ise yürüme esnasında ya da ayakta dururken bacaklarda ve elde ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü hissi, karıncalanma gibi belirtiler gösterebilir. Belirtiler zaman geçtikçe ve hastalık ilerledikçe kötüye gidebilir. Genel olarak osteoartrit ile ilgili omurgada yer alan değişik ve yıpranmadan da kaynaklanabilir. Şiddetli hastalıklarda doktorlar sinir ve omuriliğin sağlığı için ameliyatı tercih edebilir. Peki, Stenoz nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
Toplumda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı, günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek ve meslekle ilgili faktörler, bel fıtığı için risk faktörleri olarak kabul ediliyor. Bel fıtığının çok sık görülen bir rahatsızlık olduğuna işaret eden uzmanlar, sadece yaklaşık yüzde 2 – 2.5 civarında hastanın ameliyat edildiğini ve fizik tedaviden sonuç alınmaması durumunda MR sonuçlarına göre cerrahi operasyon uygulandığını belirtiyor.
#FıtıkYakıcı sıcaklar tüm hızıyla devam ederken, serinlemek için soluğu denizde ya da havuzda alanların keyfine gölge düşürebilecek bazı hastalıklar da kapıyı çalabiliyor. Sık görülen o hastalıklardan biri dış kulak yolu iltihabı! Tıbbi adıyla eksternal otit olarak tanımlanan dış kulak yolu iltihabı; yüzme sonrası kulağın nemli kalması ya da kulakta kalan suyun bakteri üremesine zemin hazırlayacak nemli bir ortam yaratması ile meydana geliyor ve bu nedenle “swimmer's ear” (yüzücünün kulağı) olarak da adlandırılıyor.
#Dış Kulak Yolu İltihabıYürümek sağlıklı bireyler için çok normal ve rutin bir aktivite olarak görülse de birçok kişi için zorlu bir mücadeleye dönüşebiliyor. Çünkü bazı hastalıklar tam da yürüme esnasında ortaya çıkıyor ve şiddetlenerek devam ediyor. Spinal Stenoz yani Vitrin hastalığında olduğu gibi… Bu hastalık kişilerin yürürken sık sık duraksamaları ve vitrine bakarmış gibi yapıp ağrının geçmesini beklemesiyle karakterize ediliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, hastalık hakkında bilgiler verdi.
#Vitrin HastalığıBel fıtığı ve dar omurga kanalı hastalığı, diğer adıyla dar spinal kanal, toplumda sanıldığından daha sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Omurga kanalının darlığı en sık bel bölgesinde görülmektedir. Bir kişide bel fıtığı ile birlikte veya tek başına dar kanal varsa, bu insanın hayat kalitesi bazen çok düşmekte; iş, aile ve sosyal yaşantısı adeta altüst olabilmektedir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel fıtığı ve dar omurga kanalı ameliyatlarında kullanılan yeni tekniği anlattı.
Bu hafta da sizler için Türkiye’nin parlayan yıldızlarını seçmeye devam ediyorum. Ve diyorum ki: Hep yanlış zamanda doğru yerdeydim; kar altındaki Kapadokya, günbatımında Alahan manastırı, sisler arasında Athena Tapınağı, donmuş Çıldır Gölü, yağmurda gezilen ıssız bir antik kent... Şimdi, yolculuğumun sayfalarını çevirirken merak ediyorum. Yaşamlarında bir çıkış yapmak isteyen Vanlı üç genç kızın açtığı Asmin Lokantası hálá yadırganıyor mu? Bodrum’da gün, Cevat Şakir’in dediği gibi, ‘’avucunu göğe açacak ve elini yanaştırıp bakınca, avucunun mavileşmediğine şaşacak’’ kadar güzel mi?