Ey vatandaş yeme, yedirme

Güncelleme Tarihi:

Ey vatandaş yeme, yedirme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:35

Kuş gribi konusunda vatandaşları uyaran Sağlık Bakanı Recep Akdağ ’Küçük kümeslerde hayvan yetiştirmeyin, hasta hayvanı yemeyin, kimseye yedirmeyin, itlaf ekiplerinden saklamayın’ çağrısını yaptı. Bakan, markasız, açıkta satılan ürünlerin de satın alınmamasını istedi.

Haberin Devamı

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, vatandaşlara Hürriyet aracılığıyla "Ey vatandaşım; lütfen küçük kümesinde hayvan

/images/100/0x0/55ea0e96f018fbb8f86835cb
yetiştirmeyi bırak, tüm kanatlı hayvanlarla yakın temastan kaçın. Hastalıklı hayvanı ne olur yeme, çocuklarına yedirme, itlaf ekiplerinden saklama" çağrısında bulundu. Akdağ, kuş gribinin kanatlı hayvanların hastalığı olduğunu anımsatarak, "Bugüne kadar dünyada bu hastalığın insandan insana bulaştığı saptanmadı. Hatta, endüstriyel anlamda üretilen gıdadan bulaştığı da görülmedi" dedi.

Uzakdoğu’da ve Türkiye’de kuş gribinin insanda görülen vaka örneklerinin, istisnasız kanatlı hayvanlarla çok yakın temasta bulunduklarının kesin olduğunu belirten Akdağ, şunları söyledi:

TEMASTAN KAÇINALIM

Haberin Devamı

 Bulaşma doğrudan doğruya, insanlarla içli dışlı küçük kümes hayvancılığından kaynaklanıyor. Dar ve havasız, hijyen olmayan mekanlara bir de insanımızın bilgisizce, önlem almadan yaklaşımını ekleyince bulaşmalar olabiliyor. O halde bunu önlemenin yolu da; bu tür küçük kümes hayvancılığından vazgeçmek, uyarılara uymak, önlemleri almak ve hayvanlarla temastan kaçınmaktan geçiyor.

KİM RİSK ALTINDA

1. derecede risk altındakiler, küçük kümes hayvancılığı yapan, bu hayvanlarla ve çıktılarıyla önlemsiz-korunmasız temas eden insanlarımız. Hayvanı hastalananlar, derhal Tarım İl Müdürlüğüne başvursun. Hasta ve hasta olmayan kanatlıyla temastan kaçınsınlar, hasta hayvanı yemesinler.

MARKA VE MÜHÜR ÖNEMLİ

Markasız, mühürsüz, pazarlarda satılan, ne olduğu belli olmayan ürünü kesinlikle satın almasınlar, yemesinler. Bunu yaparsak, önümüzdeki dönemi iyi yönetir, toplum ve ülke olarak bu krizi en az zayiatla, en kısa sürede atlatırız.

EMİN OLMAK İSTEDİK

Kuş gribinden ilk ölüm vakasını gece 23.00’te yapmamızın nedeni; sonuçlardan emin olmak istememiz ve bunun için Çapa Viroloji Laboratuvarı’ndan gelecek sonucu beklememizdir. ’Saklayalım’ düşüncesinde olmadık. Biz bir yandan vatandaşı duyarlı olmaya yönlendirirken, bir yandan da olmayanı, varmış gibi topluma söylemenin doğru olmayacağını düşünerek hareket ettik. Ama, saklamadık, gecikmedik.

HAYVAN SAKLAMAYIN

Haberin Devamı

Vatandaşımız itlaf ekibinden lütfen hayvanını saklamasın. Mal canın yongasıdır ama, söz konusu olan kendi yaşamları. Zaten, Tarım Bakanlığımız itlaf edilen hayvanın bedelini sahibine ödüyor.

İLLE YAPACAĞIM, DERSE

Vatandaş ille küçük kümesimde hayvan yetiştireceğim diyorsa; kümese giriş çıkışta maske ve eldiven kullanmalı. Hayvanı kesme, yemeye hazırlama aşamasında da maske-eldiven kullanmalı. Hayvanla teması yok da nezle-grip olduysa; bu mevsimsel nezle-griptir. Aksi durumda kendisi için derhal bir sağlık kuruluşuna, hayvanı için tarım il müdürlüğüne başvursun.

Van’a gidemedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, kuş gribi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere yapacağı Van ziyareti, hava muhalefeti nedeniyle bugüne ertelendi. Akdağ, Esenboğa Havaalanı’nda, Van Havaalanı’ndaki sisin kalkması için yaklaşık 2,5 saat bekledi.

Haberin Devamı

Bakan’ın bilançosu

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, BCC’nin Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada kuş gribi nedeniyle Van’da tedavi gören 37 hastadan 3’ünün hayatını kaybederken, kesin kuş gribi hasta sayısını 2 olarak açıkladı. Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun yaptığı sınıflandırma doğrultusunda, kesin, kuvvetle muhtemel ve muhtemel olarak üçe ayrıldığını belirtti. Bakan Akdağ’a göre kuş gribi olması kuvvetle muhtemel hasta sayısının 11, muhtemel vak’a sayısının ise 21 olduğunu belirtti.

Bakan Akdağ, hastalığın belirtilerinin normal grip ile aynı olması nedeniyle, bu belirtileri gösteren hastaların paniğe kapılarak hastanelere başvurmasının doğal olduğunu söyledi. WHO’nun Koçyiğit kardeşlerin hastalığı birbirlerine bulaştırmış olma ihtimaliyle ilgili araştırması sürerken, Akdağ, bu ihtimali güçlü bulmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Maalesef saklıyorlar

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 14 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini, Erzincan ve Bitlis’de iki yabani

/images/100/0x0/55ea0e96f018fbb8f86835cd
güvercinde kuş gribi saptandığını açıkladı.

Bölgede kuş gribi konusunda incelemelerde bulunan Eker, Erzurum’dan Ankara’ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Önceki gün laboratuvar teyidi alınmış beş vaka olduğunu yineleyen Eker, "Bunlar Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa illerine ek olarak Erzincan ve Bitlis’de iki yabani güvercinde kuş gribi tespit ettik. Bunlar ölmüş yabani güvercin" dedi.

TAKVİYE YAPTIK

Eker, bölgede itlaf, dezenfeksiyon ve alınmış karantina tedbirlerini yakından izlediklerini, ihtiyaçları tespit ettiklerini, personel takviyesi yaptıklarını, mali kaynak naklettiklerini söyledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile kısmen diğer bölgelerde kuş gribi hastalığı ile ilgili temel sorunun evlerde kişisel ihtiyaçlar için beslenen tavuk, hindi gibi kümes hayvanları olduğunu bildiren Eker şöyle devam etti: "Bunlar çok yaygın. Gündüzleri dışarlarda dolaşıyor, dolayısıyla risk altında, tehlikelere açık. Hastalık tespit edilen yerlerde bunların itlaf edilmesi gerekiyor."

BEDELİ ÖDENECEK

Haberin Devamı

Eker, birkaç gündür belirli bir düzeyde bilinç oluştuğunu tespit ettiklerini söylerken, daha önce itlaf ekiplerinden hayvanlarını saklayan olduğunu söylerken, artık vatandaşların kendilerinin yardımcı olmaya başladığını kaydetti. Eker şunları ekledi: "Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde para kaygısıyla, zarar ederim kaygısıyla bunları saklamaması gerekiyor. Bunların tamamının bedelini ödüyoruz ve ödeyeceğiz."

Mehmetçik kanatlı avında

/images/100/0x0/55ea0e96f018fbb8f86835cf


Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde ekipler yetersiz kalınca 14’üncü Mekanize Tugay Komutanlığı’na bağlı askerler de kanatlı hayvan toplamaya başladı. Mahalle mahalle dolaşarak vatandaşların tavuklarını toplayan özel kıyafetli Mehmetçikler, büyük bir özenle dezenfekte de yapıyorlar. Tavuklarını çıplak elle tutmak isteyenlere ise engel olan askerler, ’Çıplak elle dokunmayın’ uyarısında bulunuyorlar.

Kuş gribi tehlikesi Şubat’ta büyüyebilir

BAŞTA Doğubeyazıt olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da başgösterip üç can alan kuş gribi nedeniyle bölgedeki
/images/100/0x0/55ea0e96f018fbb8f86835d1
göçmen kuşlar sıkı takibe alındı. Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özdemir Adızel ile Araştırma Görevlisi Atilla Durmuş, Van Gölü Havzası ve çevresindeki göçmen kuşların konakladığı bölgelerde toplu ölüm olup olmadığını araştırdı. Teleskop ve fotoğraf makineleriyle Van Gölü ve Erçek Gölü havzasında gözlem yapan Adızel ve Durmuş, toplu kuş ölümlerine rastlamadı. Adızel, şunları söyledi:"Bundan sonra önemli olan bahar göçlerinin başladığı Şubat ayıdır. Bu aydan itibaren büyük kuş göçleri oluyor. Önümüzdeki en tehlikeli dönem Şubat ayının ilk haftası ile Nisan ayına kadar olan zamandır. Bu zaman diliminde çok dikkatli olmalıyız."

’Eyvah! Kan davamız var, deşifre olduk...’

YALOVA Devlet Hastanesi’nden kuş gribi şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne eşi ve 4 çocuğuyla sevk edilen (M) ailesi, doktorlara kan davasından kaçmak için Iğdır’dan göçtüklerini, kuş gribi yüzünden de bulundukları yerin ortaya çıktığını söyledi. Ailenin doktorlara "Hastalıktan kurtulsak, peşimizdeki kan davalılarımızdan kurtulamayacağız" diyerek endişesini iletmesinden kısa süre sonra yapılan testlerin sonuçları geldi ve ailede kuş gribine ratlanmadığı anlaşıldı. İstanbul İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar yaptığı açıklamada, "Aileden incelenmek üzere alınan örnekler İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı’na gönderildi. Yapılan tetkikler sonucu hepsinden negatif sonuç alınmıştır" dedi. Mehmet Bakar ayrıca, önceki gece Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran bir hastadan alınan örneklerin de negatif olduğunu bildirdi.

Onlar temiz

Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde koruma altında bulunan ve gelecek ay doğaya salınması planlanan Kelaynakların, kuş gribinin yayılması halinde tedbir olarak kafeslerde tutulacağı bildirildi. Doğa Derneği Kelaynak Projesi Sorumlusu Turan Çetin, "Fırat Nehri çevresinde ölü yabani kuşa rastlanmadı. Bu, sevindirici bir gelişme" dedi.

Fırsatçı

Kars’ın Subatan mahallesinin Papatya Sokak’ta boş alandaki çöplükte hastalanarak ölen tavuklar gaz dökülerek yakıldı. Tam olarak yanmayan tavukları köpekler kapıştı.

Görev önlemi

Kuş gribi görülen Erzurum’un Kazımyurdalan Mahallesi’nde itlaf ekipleri kanatlı hayvanları toplamak için neredeyse savaş verdiler. Göreve çıkmadan önce özel kıyafetleriyle dikkat çeken elemanlar, eldivenlerini dezenfekte ettiler.

Vahşete soruşturma

KARS Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Hürriyet’in ve Kanal D’nin önceki akşam 19.00 haber bülteninde yayınlanan, kuş gribi şüphesiyle toplanan 108 kanatlı hayvanın canlı canlı yakılması haberi üzerine soruşturma açtı. Katliam gibi itlaf sırasında alevlerden kaçan tavuğun tekrar yakalanarak ateşin içine atılması, ülke genelinde büyük tepki gördü. Kanal D’de yayınlanan görüntüleri izlediğini ifade eden Özkorul, tavukları canlı canlı yakanlar hakkında, uygun itlaf yöntemi kullanmadıkları ve hayvanlara eziyet ettikleri için soruşturma açtığını bildirdi.

Şüphe duyan doktora

YURDUN çeşitli yerlerinde dün de çok sayıda vatandaş ’kuş gribi’ şüphesiyle hastanelere koştu. Karantinaya altına

/images/100/0x0/55ea0e96f018fbb8f86835d3
alınan hastalara ilk tedaviler uygulanırken, alınan nümuneler kesin teşhis için tahlile gönderildi. Kuş gribi şüphesiyle en çok hastanın tedavi gördüğü Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, 8 günde 150 hastanın başvurduğunu açıkladı. Şahin bunlardan 35’inin yatarak, 30’una şüpheli temas sonucunda ayakta koruyucu tedavi uygulandığı belirtti. Şüpheli hasta sayısı şöyle: Batman 3, Afyon’da, 1, Şanlıurfa’da 6, Yozgat’ta 2, Kastamonu 3.

140 başvuru

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, son 8 gün içinde hastanelerine 140 kişinin kuş gribi şüphesiyle başvurduğunu açıkladı.

Bursa ve Kars’ta iki köy karantinada

BURSA’nın Gürsu İlçesi’ne bağlı Karahıdır Köyü’nde "kuş gribi" belirlenmesi üzerine köy karantinaya alındı. Kuş gribi, Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Telek Köyü’ne de sıçradı. Köyden alınan numunelerin sonuçlarının pozitif çıktığı açıklandı. Vali Nevzat Turhan, köyde kanatlı hayvanların itlafına başlandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!