Paylaş
Omurgayı uzun yıllar ağır sporlar, düşme, ağır kaldırma gibi travmaya ve yüke maruz bırakmak dar kanal sorununa yol açıyor. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal’ın verdiği bilgiye göre, tıbbi adı spinal stenoz olan dar kanal hastalığı çoğu kez bel fıtığıyla karıştırılıyor. Yürürken veya ayaktayken ağrı, uyuşma, bacaklarda tutulma ve durma ihtiyacı sorunun klasik belirtilerinden birkaçı. Yürüme mesafesinin 200 metreye inmesi ise ‘alarm’ demek. Zira bu kadar ilerleyen hastalık, kısmi felçlere yol açabiliyor.
Dar kanal omurgayı oluşturan omur kemiklerinin ortasında yer alan omurilik kanalının ön-arka veya sağ-sol çaplarının daralarak, yukardan aşağı içinden geçen omuriliği bazı seviyelerde kum saati gibi boğmasıyla oluşuyor. En çok bel ve boyun omurlarında görülüyor.
2 BACAĞI BİRDEN ETKİLİYOR
Doç. Dr. Topsakal bacak ağrısı, uyuşma ya da güç kaybı gibi benzer belirtiler nedeniyle dar kanal hastalığı ile bel fıtığının karıştırıldığını hatırlatıyor. Topsakal, “Ancak bel fıtığında olay genellikle tek taraftadır. Dar kanalda ise genellikle iki bacağı birden tutuyor. Dar kanal sadece ayaktayken güç kaybı yani geçici felç ya da uyuşma şeklinde gelirse doktorlar tarafından da kolaylıkla atlanıyor. Sadece uyuşmayla gelen dar kanal hastası doktora gitmesi gerektiğini anlayamayabilir. Kısacası dar kanal her zaman ağrıyla gelmek zorunda değildir. Hem ağrı hem uyuşma hem de güç kaybı bir arada olursa teşhisi daha kolay oluyor” diyor.
Tehlikeli eşik
Oturmadan bir seferdeki yürüme mesafesi 500 metrenin altına inmişse ameliyat gündeme geliyor. 200 metreye indiğinde ise hasta fark etsin ya da fark etmesin artık ayakta ya da bacakta güçsüzlük yani kısmi felç başlıyor. Geçici felç kalıcı felç aşamasına geldiğinde ameliyat başarısı düşüyor. Gecikmeli müdahalelerde bile kalanı koruyabilmek için mutlak ameliyatla darlığı açmak gerekiyor.
Doç. Dr. Topsakal, “Dar kanal beklemeye gelmez. Felçli aşamada yapılan ameliyatın başarısı felçsiz aşamaya göre çok düşük. İleri felç hastayı sonunda yatalak yapar” diyor.
Paylaş