Kış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveAraştırmalar, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan kişilerin, 60 yaşından önce felç geçirme riski açısından diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek bir risk taşıdığını tespit etti. O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük bulunurken uzmanlar, felç riskinin kan pıhtılaşma faktörleri ve damar sağlığı ile bağlantılı olabileceğini ifade etti.
#UzmanTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuz2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#MetroRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Beslenme uzmanı Gözde Güzelcan akciğerin temizlenmesini sağlayan tahinin özellikle koronavirüs sürecinde kahvaltı sofralarından eksik edilmemesini önerdi. Güzelcan, "Tahin çok güçlü bir antioksidandır. Bir yemek kaşığı tahini meyvelerin üzerine dökülerek tüketilmesi pek çok hastalığa karşı koruyucu olacaktır" dedi.
#TahinAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Peki soğuk hava kalbimizi nasıl etkiliyor? Neden kış aylarında kalp krizi daha çok yaşanıyor? Kimler risk altında? Soğuklarda kalp sağlığımızı korumak için ne yapalım? İşte 11 soruda soğuk havalarda kalbimizi koruma rehberi…
#Kalp SağlığıSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni çalışma alanlarının yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyleyerek, "Hedefimiz, bu riskleri ülkemizde minimum düzeye indirmek, tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma hayatını tesis etmektir" dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni çalışma alanlarının yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyleyerek, "Hedefimiz, bu riskleri ülkemizde minimum düzeye indirmek, tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma hayatını tesis etmektir" dedi.
#Vedat IşıkhanABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkKalp ve damar hastalıkları, dünyadaki ölümlerin en önde gelen nedenidir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık sebepleri kalp krizi ve inmedir. Yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yaparak, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkları kontrol altına alarak kalp ve damar hastalıklarından korunabiliriz. Peki bu değişiklikler neler olabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat kalp ve damar sağlığını korumanın yollarını anlattı.
#Kalp Ve DamarAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberAydın bir tatil şehir olduğu için pek çok gezilecek ve görülecek yerleri bulunmaktadır. Bu yerlerin yanına yöresel yemekleri de oldukça bilinmektedir. Yeni tatlar arayan ve aydının yemeklerini merak eden pek çok kişi Aydın Yemekleri - Aydın'da ne yenir ve neyi meşhur? Aydın mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aydın Yemekleri