Güneşin yüzünü gösterdiği saatlerin artması ile güneş koruyucu konusu yeniden gündemde. Güneş koruyucu konusunda farkındalık artsa da günlük hayatta hala koruyucu kullanmayan çok fazla insan var. Ancak uzmanlar güneş koruyucuların sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve hatta kapalı mekanlarda bile kullanması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konunun önemini tam anlatmak için “Cilt kanserinin yüzde 90 sebebi güneş ışığı” dedi ve güneş koruyucular hakkında merak edilen her şeyi anlattı
#Güneş KoruyucuUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkGüneş kararmaları; genel olarak yaz aylarında güneşte korunmasız bir şekilde çok fazla kalmaktan ötürü ortaya çıkar. Bununla beraber yüz, kollar, bacaklar başta olmak üzere her alanda ortaya çıkan güneş kararmaları için bazı metotlar söz konusudur. Evde yapılabilecek yöntemler sayesinde güneş kararmalarından kurtulmak mümkündür. Güneş kararmaları nasıl geçer ayrıntıları ile derledik.
Çocukların büyümesi ve gelişmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu besinlerin başında B1, D ve C vitamini gelmektedir. Ayrıca kalsiyum ve fosfor da boyun uzamasına yardımcı olmaktadır. Peki, boy uzatan vitaminler nelerdir ve hangileridir? Boy uzatan vitaminler hangi besinlerde bulunur? İşte boy uzatan vitamin ve besinler.
Güneşin tüm cömertliğini sergilediği yaz aylarında gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru zamana ve doğru doza çok dikkat etmek gerekiyor. Aksi taktirde zararlı ışınlar fayda yerine sağlığa ciddi şekilde zarar veriyor! Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, toplumda güneşlenme hakkında doğru bilinen 5 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GüneşlenmeVitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiHayatımızda her zaman için güneşe ihtiyaç duyarız. Güneşin birçok konuda insanların yaşamına etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkiler genel olarak olumlu etkilerdir. Yani güneş olmadan hayatımızı sürdürmek ve sağlıklı yaşamak imkansızdır. Güneşin önemi nedir? Güneşin hayatımız ve dünyamız için önemi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GüneşGüneş lekeleri ağırlıklı olarak esmer tenlilerde görülmektedir. Bu lekelerin oluşum bölgeleri ise; yanak, alın, dudak çevresi, çene, boyun ve kollardır. Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerden baskın olanlar ise genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bu kapsamda güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp, zaten var olan lekeleri de iyice karartmaktadır. Peki, güneş lekelerine ne iyi gelir? Güneş lekeleri neden olur, yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer? İşte, geçmeyen güneş lekelerine doğal çözüm maske...
#Güneş Lekeleri Nasıl GeçerYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde giderek yaygınlaşan MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında, hastalık hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSDengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli uyku ve egzersizin, kişinin sağlıklı olmasını sağlayan etkenlerin başında yer aldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Enerji düşüklüğü, vücut ağrıları ve uykusuzluk, günümüzde en sık rastlanan vitamin eksikliği belirtilerindendir” dedi.
#Sağlık YanınızdaÖZEL bir hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Burak Çakçak, Covid 19 pandemisi sürecinde evlerinde eğitim gören çocukların bağışıklık sisteminin, düzensiz beslenme ve hareketsizlik nedeniyle etkilenebileceğini söyledi.
#Dr. Öğretim Üyesi Burak ÇakçakRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekTüm dünyayı paniğe sürükleyen, sınırları kapattıran ve sokağa çıkma yasaklarını beraberinde getiren Covid-19 salgını nedeniyle bugünlerde çok daha fazla strese maruz kalıyoruz. Evlerimizde vakit geçirmek durumunda olduğumuz bu süreçte ise beslenme programınızda yapacağınız bazı değişikliklerle hem stresle mücadele edebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
#StresKoronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için pek çok kişinin bilinçsizce D vitamini takviyesi aldığını belirten Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, "D vitamini zehirlenmesi başlangıçta baş ağrısı, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, kabızlık, şuur bulanıklıkları, huzursuzluk, sinirlilik, kas güçsüzlüğü gibi şikayetlere yol açarken daha ileri kronik toksisitede damar sertliği, yüksek tansiyon gibi kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı, pankreas iltihabı, kemiklerde ağrı ve kırılmaya eğilim gelişebilir" dedi.
#PankreasKoronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için pek çok kişinin bilinçsizce D vitamini takviyesi aldığını belirten Prof. Dr. Onur Yaprak “ D vitamini zehirlenmesi başlangıçta baş ağrısı, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, kabızlık, şuur bulanıklıkları, huzursuzluk, sinirlilik, kas güçsüzlüğü gibi şikayetlere yol açarken daha ileri kronik toksisitede damar sertliği, yüksek tansiyon gibi kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı, pankreas iltihabı, kemiklerde ağrı ve kırılmaya eğilim gelişebilir” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakD vitamininin koronavirüse yakalanma riskini azalttığına dair araştırmaların, kontrolsüz ve bilinçsiz vitamin kullanımını arttırdığını söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Değerlerinize baktırmadan takviye almayın, ilaç yerine doğal yollara başvurun” dedi.
#D Vitamini“Raşitizm, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda görülen kemiklerdeki büyüme plağının bozulması ve hücresel bozukluğunun sonucu meydana gelen bir hastalıktır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Kürşat Akkar; raşitizm nedir, raşitizm belirtileri nelerdir, raşitizm tanısı nasıl konur gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını verdi.
#Raşitizim TedavisiPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Severcan, yaz aylarında bronz bir cilde sahip olmak için uzun süre güneşlenmenin, kısa dönemde cilt yanıklarına, uzun dönemde ise deri kanserine ve yaşlanmaya neden olduğunu söyledi.
#Güneşin Cilde EtkisiHamilelik, her kadın için zor bir dönemdir, ancak hamileliğiniz yaz aylarında denk geldiyse bunu fırsata çevirmek sizin elinizde. Çünkü sıcak havalarda, yaz aylarının getirmiş olduğu o evhamı, birkaç küçük öneriyle atlatabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, yazın alınabilecek küçük önlemlerle nasıl daha güzel bir yaz ve hamilelik geçirebilmenin yollarını anlatıyor.
#Yaz HamileliğiDoğanın hayat kaynağı güneş, insanoğlu için ne kadar gerekli de olsa mesafeli bir ilişki çok daha fayda sağlayacaktır. Özellikle de yetişkinlere göre hassas ve ince bir cilt yapısına sahip olan bebeklerin sağlığı için hayati öneme sahip olsa da mutlaka gerekli önlem ve tedbirler alınarak güneşle buluşmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, bebek ve güneş ilişkisini anlatıyor.
#D Vitamini EksikliğiSon yıllarda oluşan güneş fobisinin sağlık için son derece vahim sonuçlar yaratabileceğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Koruma faktörü 30, hatta 50 olan koruyucular olmadan kumsala gidilmez oldu. Söylenenin tam aksine, asıl güneş değil güneşsizlik hasta eder! D vitamini zengini gıdalar ile güneş ışınlarının bir ekip olarak birlikte çalışması gerekir” diyor.
#Güneşin Etkileri