Çoklu Organ Yetmezliği sendromu, literatürde sepsis ve septik şok sonucu birden fazla organ fonksiyonlarında ileri derecede bozulma olarak açıklanmaktadır. Tıpta, Multiple organ dysfunction syndrome olarak da bilinen Çoklu Organ Yetmezliği,
#Çoklu Organ YetmezliğiSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#Hastane200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, aHÜS ve PNH nadir hastalıklarının farkındalık haftasına özel görüşlerini paylaştı.
#Sponsorlu İçerikAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesSon günlerde Aedes sivrisinek ısırığı gündemdeki haberler arasında yer alıyor. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da artış yaşanması paniğe neden oldu. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri...
#Aedes Sivrisinek IsırığıAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesCovid-19 ile mücadelede zorlu düşman olarak görülen sitokin fırtınası, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılıyor. Covid-19 virüsü kapmış olan hastalarda ortaya çıkabilen sitokin fırtınası yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Peki, sitokin fırtınası nedir, kaçıncı gün ortaya çıkar? İşte sitokin fırtınası ile ilgili bilgiler...
#Sitokin FırtınasıKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetDünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, erişkinler kadar sık olmasa da çocuklarda da hastalık yapabiliyor. Erişkinlerde; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi bulgular veren koronavirüsün, çocuklarda da benzer; ancak farklı belirtiler de gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Çoban, “Hızlı nefes alıp verme, uykuya eğilim, göğüs ağrısı, dudaklarda ve yüzde morarma, şiddetli karın ağrısı gibi şikayetleri olan çocukların aileleri tarafından acilen bir hekime götürülmesi gerekiyor. Aşı çalışmaları hızlansa da güvenilirlik yönünden çocuklar için halen etkin bir aşı yok” dedi.
#ÇocukDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan'dan sonra Etiyopya için de sarı humma salgını uyarısı yaptı. Örgütten yapılan açıklamada, ülkenin Güney eyaletinin Gurage bölgesinde mart ayı başında 3 olan şüpheli sayısının 85'e yükseldiği belirtildi. Bu gelişmenin ardından sarı humma virüsü hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Peki, sarı humma nedir? Sarı humma belirtileri neler?
#Sarı Humma Nedir?Çin’de ortaya çıkan ölümcül yeni tip koronavirüs ‘Kovid-19’ salgınının başka ülkelerde de yayılma hızı arttı. Dünya genelindeki vaka sayısı Çin dahil 36 ülke ve bölgede yaklaşık 80 bini buldu. 2593’ü Çin’de olmak üzere can kaybı 2629’a çıktı. İran’dan sonra hastalık komşu Irak’ta da tespit edildi. İtalya’da can kaybı yediye çıkarken AB alarma geçti.
#GazetehaberleriSarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır. Sarıhumma hastalığı hakkında en merak edilen sorulardan biri virüsün nasıl bulaştığı ve aşısının olup olmadığı ile ilgili oluyor. Peki Sarıhumma hastalığı (Yellow Fever) nedir, Sarıhumma aşısı var mıdır?
#SarıhummaCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraBahar ve yaz aylarında sıkça görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer. Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür" dedi.
#KKKA