Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) satış aracı ‘Umut Kafe’, Kupa Voley çeyrek final maçında VakıfBank Spor Sarayı’nda taraftarla buluştu. Kulüp menajeri Banu Can Schürmann, Başantrenör Giovanni Guidetti ve Cansu Özbay, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’ne dikkat çekmek için tezgahın başına geçerek taraftara satış yaptı. Guidetti, “Çok eğlenceli bir deneyim oldu. İnsanların coşkusu ve katılımlarını görmek güzeldi. KAÇUV’u bu yaptıkları harika iş için tebrik ederiz” dedi.
#VakıfbankLösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) gönüllüleri, Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Eskişehir, Kayseri ve Samsun’da eş zamanlı olarak sessiz etkinlik hareketini hayata geçirdi.
#LÖSEVDünyada her 3 dakikada 1 çocuğa kanser tanısı konuluyor ve bu çocukların yüzde 80’inden fazlası tedavi olamıyor. LÖSEV, Türkiye’de bunun için 23 yıldır en sık görülen çocukluk çağı kanseri olan lösemili, 12 yıldır da tüm çocukluk çağı kanseri çocuklarla el ele mücadele vererek LÖSANTE Hastanesi’nde yüzde 92 başarı ile kansere dur diyor, hiçbir ücret almadan çocuklara hayat veriyor.
#LÖSEVGaziantep'te sıklıkla erken çocukluk döneminde görülen nöroblastom (sinir sistemi kaynaklı kanser türü) ile mücadele eden 2,5 yaşındaki Buğlem Ardıç, tedavisi için Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Çocuk Onkoloji Bölümü'ne sevk edildi. Anne Burcu Ardıç, eşinin SGK'lı olduğunu, çocuğunu tedavi ettirmek için yeterince maddi güçleri bulunmadığını söyleyerek kendilerine yardım eli uzatılmasını istedi.
#Buğlem ArdıçDünya genelinde yılda 300 bin, Türkiye’de ise yaklaşık 3.500 çocuk ilk teşhis konularak, kansere karşı büyük bir mücadeleye başlıyor. Bu zannedildiği kadar kolay bir mücadele değil! Küçük bedenler büyük bir yükün altına giriyor, vücudundaki düşmanla savaşıyor.
#KAÇUVTürkiye’de yılda 3.500 çocuğa yani yaklaşık her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konulmakta ve bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşmaktadır. Kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.
#Çocukluk Çağı KanserleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2018'de kanser vakaları en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer aldı. Geçen yıl dünyada yaklaşık 18,1 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkarken, 9,6 milyon kişi de kanserden yaşamını yitirdi.
#Dünya Sağlık Örgütü- “Buraya gelene hoş geldin denmez. Çünkü kimse hoş gelmez onkoloji kliniğine. Çocuklarımız için güçlü olmak zorundayız biz. Birbirimize ‘Pes etmek yok’ diyoruz...” Kanser tedavisi gören çocuklarıyla aynı hastane odasını paylaşan, sadece kendi çocuklarının değil servisteki diğer çocukların da yardımına koşan, kader birliğini dayanışmaya çeviren güçlü annelerin sözleri bunlar. - Annelerin en büyük destekçisi ise oğlu Çınar’ı yaklaşık üç yıl önce kaybeden Burcu Özkan. Yaşadığı zor günlerden sonra Kanser Çocuğumdan Uzak Dur Derneği’ni (KAÇOD) kuran Özkan, hastanede kalan anne ve çocuklar için kıyafetten temizlik ürünlerine kadar yardımlarda bulunuyor. Özkan, “Anneler bana ‘Sen ayaktaysan biz de ayaktayız’ diyor. Birbirimize güç vererek ayakta duruyoruz” diye konuşuyor.
#GazetehaberleriBir Dilek Tut Derneği (Make-A-Wish Türkiye) verilerine göre hayati tehlike taşıyan bir hastalıkla mücadele eden 3– 18 yaş arası çocukların gerçekleşmesini beklediği dileklerin yaklaşık dörtte üçünü teknolojik ürünlere ve yatak odası sahip olmak oluşturuyor.
#İstanbul MaratonuLösemi kaderini paylaşan ve aynı hastanede gördükleri tedaviyle sağlıklarına yeniden kavuşan Merve, Tuba ve Cemile adlı 3 arkadaş şimdi hayallerinin peşinden koşuyor. Başarı hikâyeleriyle de diğer kanser hastalarına umut olan kızlar, “Pes etmemek ve inanmak gerek. Başarılamayacak bir şey değil” diyor.
#LösemiÇocukluk çağı kanseri olarak bilinen nöroblastoma hastası Süleyman Cengiz Eminoğlu, Türkiye’de de yaygınlaşan özel kordon kanı bankacılığı sayesinde kendi kanı ile hayata tutundu. Dünyada, bugüne kadar sadece 7 kişi kendi kordon kanı ile tedavi edilirken, Eminoğlu, 8’inci hasta oldu. Kök hücre nakli ile gerçekleşen bu tedavi Türkiye’de bir ilk.
ABD’de çalışan Türk doktor Mehmet Fevzi Özkaynak’ın başını çektiği bir araştırmada, çocuklarda görülen "noroblastom" gibi kanser türlerinin tedavisi yolunda önemli bir adım atıldı. Yeni bir tedavi yönteminin geliştirildiği çalışma, genel olarak kanser tedavisinde de umut ışığı oldu.