Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremTıpta bilinen adı erizipel olan yılancık hastalığı deri üzerinde ortaya çıkan yüzeysel bir enfeksiyondur. Yılancık hastalığının en belirgin belirtileri ciltte kenarları kabarık, ateşli kırmızı bir döküntü şeklinde olmasıdır. Peki, yılancık hastalığı nedir, neden olur? Yılancık hastalığı belirtileri ve tedavisi…
#Yılancık HastalığıGüneşin yüzünü iyice gösterdiği bu sıcak yaz günlerinde pek çok kişinin ortak problemi; lekeler. Ciltte oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi vardır. Bunlar bazen önemli bir hastalığa işaret ederken bazen de basit bir güneş lekesi olabilmektedir.
#Cilt LekesiTatil sonrası güneş lekeleri ve yanıkları, deri dökülmesi gibi sonuçlara ilişkin yapılması gerekenleri Dermatoloji ve Deri Hastalıkları Uzmanı Bahar Öznur anlattı. Güneş yanıklarına karşı kalıcı sorunların yaşanmaması ile ilgili bilgi verdi, soyulmaların ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabileceğinin altını çizdi.
#Güneş YanıklarıToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıYaz aylarının gelip sıcak havaların iyice kendisini göstermesiyle beraber, güneş yanıkları da birçok vatandaşların muzdarip olduğu konulardan biri haline geldi. Uzmanlar zararlı güneş ışığından etkilenilmemesi için belirli saatlerde güneş altında durulmasını tavsiye etmeseler de, cildi hassas olan kişiler bu durumdan çok daha kolay etkileniyor. Peki, Güneş yanığına ne iyi gelir? Güneş yanığı nasıl geçer?
#Güneş Yanığı Nasıl Geçer?"Tetanoz aşısı nedir?" sorusunun cevabı en fazla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Ciddi bir hastalık olan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabilen tetanoz, ülkemizde ve dünya genelinde aşı ile önlenebilmektedir. Sanıldığının aksinde yalnızca paslı demirlerden geçmeyen tetanoz, her yaştan ve topluluktan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, Tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Tetanoz aşısı kaç sene korur?
#HastalıkTÜM dünyada yaklaşık 125 milyon kişiyi, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünü etkileyen bir cilt hastalığı olan sedef Türkiye’de ise en az 700 bin kişiyi etkiliyor. Deride kırmızı renkli zemin üzerinde, beyaz renkli kepeklenmelere neden olan döküntülerle kendini gösteren sedef hastalığı, özellikle diz, dirsek ve saçlı deri gibi bölgelerde, zaman zaman şiddetli kaşıntılı ve tekrarlayıcı bir hastalık.
Kadınların yüzde 20-40’ı hayatı boyunca en az bir kez sistite yakalanıyor. Sistit, mesane yani idrar kesesinin iltihaplanması anlamına geliyor ve yaz aylarında sistite yakalanma riski artıyor. Uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmenin sistitten koruduğunu söylüyor. Bol su idrar yolunu yıkayarak enfeksiyondan koruyor. Sistit dayanılmaz ağrıları nedeniyle tıbbi yardıma zorlar. Yine de zamanında tedavi edilmemesinin böbreklerde ve mesanede ciddi sorunlara neden olabileceğini hatırlatalım.
Son 20 yılda deri kanserleri her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 4 oranında artıyor. Ozon tabakasının incelmesi, güneş altında geçirilen zamanın uzun ve korumasız olması, solaryuma girilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan kronik böbrek yetmezliği, AIDS gibi hastalıkların artması bu yükselmenin önemli etkenlerinden. Kanser konusunda bilinçlenme ve erken tanı yöntemlerinin gelişmesi de tanıda rol oynuyor.