Yanıklara karşı önlem almak ve dikkatli olmak şart.
Çünkü yanık tedavisi uzun, pahalı ve başarısızlık şansı barındıran bir süreç. Üstelik İzmir'de yetişkinlerin yanık vakaları için başvuracakları bir klinik yok.
YANIK vakalarının tüm dünyada en ciddi ev kazası kategorisi olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Alsancak Devlet Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Ülkümen Rodoplu, özellikle çocuklarda yarattığı ciddi sonuçlar sebebiyle korunma tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Okulların tatile girmesinin yakın olduğu şu günlerde çocuklara daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Rodoplu, "Ev ve iş yerlerinde son derece dikkatli olunmalı. Yanık tedavisi son derece uzun ve başarısızlık riskini barındıran bir süreç" uyarısında bulundu.
YERİNİ BELİRLEDİK
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özcan da erişkin yanık hastalarının plastik ve genel cerrahi ünitelerinde tedavi edildiğini yineleyerek, "Yetişkinler için yanık merkezi kurma aşamasına geldik. Hatta yerini bile belirledik. Son derece donanımlı ve yeterli bir merkez olacak. Böylece sağlık alanındaki bir eksiklik giderilecek. İzmir'de yanık konusunda bugüne kadar çok büyük bir sorun yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşamayız" diye konuştu.
Göz torbalarına karbondioksit
GÖZ kapağı estetiğinde karbondioksit lazer kullanımının dünyada en iyi sonuç veren yöntem olduğu belirtildi. Eskiden göz kapağına yapılan estetik müdahalede ameliyatın tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Armağan Çağdaş, "Son yıllarda geliştirilen karbondioksit lazer yöntemi ile göz çevresi ve göz kapakları tamamen lazerle düzeltiliyor. Bu bölgelerde botoks yaptırmak yerine yapılan bir karbondioksit lazer tedavisi ile ortalama 4 yıl süresince çizgilerde azalma meydana geliyor. Karbondioksit lazerde göz kapağındaki birikmiş yağ torbaları hiç kanama olmadan çıkartılıyor ve dışarda da hiçbir kesik izi gözükmüyor. Böylece hastalar, bu göz kapaklarındaki yağ torbalarından kurtulmuş oluyorlar" diye konuştu.
Buca Tıp’a altın madalya
ŞİRİNYER'in kurumlar vergisinde ilk 100'e giren tek firması olan Buca Tıp Merkezi, altın madalya aldı. Geçen yıl aynı kategoride gümüş madalya alan Buca Tıp Merkezi Koordinatörü Dr. Mehmet Bektur, "Daha çok çalışıp, daha çok ciro yapıyoruz. Tabii ödediğimiz vergi de artıyor. Tüm sağlık kurumları içinde birinci olup altın madalya almak bizi çok mutlu etti. Bu tamamen hasta tercihinin ve talebinin bir sonucu" dedi.
Doğum sonrası idrar kaçırmaya ameliyatlı çözüm
BUCA Tıp Merkezi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayşalı Yılmaz, birden fazla doğum yapan kadınlarda sıklıkla görülen idrar kaçırma probleminin ameliyatla çözüldüğünü kaydetti. Mesane ile idrar yolu arasındaki ilişkinin doğum sonrasında bozulmasından kaynaklanan rahatsızlığın, hapşırma ya da öksürme gibi doğal reflekslerle birlikte kendini gösterdiğini belirten Dr. Ayşalı Yılmaz, "Bu rahatsızlık sıkça görülmesine rağmen, hastalar yardım istemekte yeterince cesur değil. Bunu bir utanç vesilesi sayma eğilimi hala mavcut. Oysa ki anestezi sonrası yarım saat süren bir operasyonla sorun giderilebiliyor" diye konuştu.
Kapaklı priz kullanın
Korunma amacıyla öncelikle ev ve iş yerlerinde olası yangın risklerine dikkat edilmelidir.
Evlerde elektrik yangınlarına karşı kaçak akım rölesi takılması ucuz ama çok yararlı bir yöntemdir.
Ocakların ön kısımlarında bulunan ateş kaynakları yerine arka taraftakiler kullanılmalı. Yanlışlıkla kolumuz takılabilir ve kızgın bir yağ veya kaynamakta olan su ile haşlanabiliriz. Hele evde bir de yeni hareketlenen bir çocuk varsa bu konuya daha da dikkat edilmeli.
Küçük çocukların ilgisini çeken pirizlerin ciddi birer yanık riski oluşturduğu unutulmamalı. Bu nedenle kapaklı pirizler kullanılmalı.
Ev ve iş yerlerinde yangın söndürme cihazları olmalı.
Yanıkta ilk yardım
Ağrı duruncaya kadar yanık olan yeri musluğun altına tutun veya soğuk suya batırın.
Yanık yeri temiz bir bezle örtün.
Hastanın yanan yerini zemine değdirmeden yatırın.
Yanık kol bacak gibi organlarda, şişmeyi önlemek için hastayı yükseğe kaldırın.
İçi su dolu kabarcıkları asla patlatmayın, yanık deri parçalarını çıkarmayın.
Yanan giysileri çıkarmaya çalışmayın.
Losyon, kolonya, merhem, ya da diş macunu, yoğurt, salça gibi maddeler sürmeyin.
Pudra ve benzeri sıvı emici maddeler dökmeyin.
VAKALAR ARTIYOR
İzmir'de erişkinlerin tedavi olabileceği bir yanık merkezinin bulunmadığını kaydeden uzmanlar, bakanlığın konuyla ilgili düzenlemeyi bir an önce gerçekleştirmesini istedi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı, "Erişkinler için böyle bir merkezimiz yok. Söz konusu tedaviler plastik cerrahi kliniklerinde yapılıyor. Acilen İzmir'e bir yanık tedavi mekezi kazandırılması gerekir. Bizim de bu konuyla ilgili planlamamız sürüyor" şeklinde konuştu.
DURUM VAHİM
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Geylani Özok ise, yaz tatiliyle birlikte artan yanık vakalarına karşın, yoğun bakım ünitelerinin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Yanık vakalarına genellikle hastanelerin genel cerrahi servislerinde bakıldığını ancak bunun doğru bir yaklaşım olmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Geylani Özok, "1961 yılında hizmete açılan yanık kliniğimiz 1991 yılında yenilendi. Klinik, ikisi yoğun bakım yatağı olmak üzere 10 yatak kapasitesine sahip. Okullar tatil olunca çocularda yanık vakaları hızla artıyor. Ancak erişkinlerin yanık vakaları karşısında gidebileceği fazla yer yok. Bu vahim durum, bakanlığın müdahalesiyle bir an önce çözülmeli" dedi.