Son yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay Koç6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Bir çok ebeveyn bu konudan şikayetçidir. Aslında iyi bir haber vermek gerekirse bir çok konu gibi bu konuda da ebeveyn tutum ve davranışlarıyla ilintili. Bu davranışlar değerlendirilir, yeniden yapılandırılırsa çocuklarının bireyselleşme ve bağımsızlaşma yolunda tüm yaşamlarına katkı sağlamış olurlar.
#Çocuklarda OyunYapılan son bilimsel araştırmalar, dışarıda oynamanın çocuklar ve onların gelişimi için oldukça faydalı olduğunu doğruluyor. Peki aileler çocuklarının dışarıda vakit geçirebilmeleri için yeterli zamanı ayırabiliyorlar mı? Pandemi koşulları çocukları dışarı çıkarmayı ne ölçüde mümkün kılıyor? Dışarıyı içeriye taşımanın, evin içinde de doğayla olabilmenin yolları var mı? Birlikte bakalım.
#ÇocukVideo oyun endüstrisi hızlı bir şekilde yükselişine devam ederken, bu oyunların kişilerin ahlaki gelişimindeki etkilerine yönelik tartışmalar da devam ediyor. Yapılan araştırmalar, video oyunlar ile ahlaki gelişim arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor.
#Burak KesayakBeynin haz merkezi ve dopamin ile ilişkili olan bağımlılık, çocuklarda oyunlara yönelik olarak görülebiliyor. Oyunlardaki ışıklar, renkler, sesler ve hızlı geçişler çocuklarda uyaran etkisi yaparken oyun bağımlılığı zamanla çocuğun hayat kalitesini de düşürüyor. Çocuğun çok uzun zaman bilgisayar başında zaman geçirmesi, özbakımını ihmal etmesi halinde bağımlılıktan söz edilebileceğini belirten uzmanlar, oyun oynarken yemek yemeyi unutmanın ve okula geç kalmanın bağımlılık belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.
#ÇocukMİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da otizmli öğrencilerin okul çıkışında veliler tarafından yuhalandığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. İsmini vermek istemeyen otizmli öğrenci velisi, isyan etti. Olayın ortaya çıkması ardından sosyal medya kullanıcıları ‘otizm’ etiketiyle tepkilerini dile getirdi. Peki, otizm nedir? Otizmli çocukların özellikleri neler?
#Otizm Neden TT Olduİnternet günümüzde iş, eğlence, eğitim, alışveriş, iletişim alanında hizmet vermek adına birçok imkan sunmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artmakta olan ve kullanım alanları da gelişen internet için verimli ve kontrollü kullanmak büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklar üzerinden etkilerine bakıldığında daha da hassas olunması gereken bir konu olduğu görülmektedir.
#Çocuk Ve İnternetKaramanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nin verdiği ve ‘kişiye özel ilan’ olduğu gerekçesiyle tepki çeken ve YÖK tarafından iptal edilen ‘Şeytanla mücadele edecek insan eğitimi üzerine çalışmaları bulunan’ yardımcı doçent ilanının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de aynı iddiayla gündeme geldi. Üniversitenin internet sitesinde yayınlanan ve dördü profesör olmak üzere 14 akademik personel istihdam edeceğini duyurduğu ilanın ikisi, ‘kişiye özel’ olduğu gerekçesiyle tepkilere neden oldu.
#GazetehaberleriÇocuklar bilgisayar, tablet ve cep telefonu oyunların başından ayrılamıyor. Hatta paylaşılan rakamlara göre çocukların yüzde 40’ı oyun bağımlısı olmuş durumda. Çocuklara zarar da veren bu sorunu çözmek için harekete geçen MentalUP, geliştirilen özel egzersizlerle çocukların dikkat, hafıza, problem çözebilme gibi zihinsel becerilerinin gelişmesini amaçlıyor.
#StartupSosyal ortamlarda kişinin aşağılanıp utanacağını düşünme korkusu, kalabalık ortamlarda kaçınma davranışıyla kendini gösterir ve bu durum ‘sosyo-fobi’ olarak tanımlanır. Sosyo-fobi eğer hafif gözüküyorsa kişinin korku duyduğu ortamlardan uzaklaşması şeklinde gerçekleşir. Ağır durumlarda ise sosyal yalnızlık görülür. Çocuklarda utangaçlık gibi durumlar çok ağır gözükürse bu bir kişilik özelliği gibi alganılmaması ve önlem alınması gerekir.
#PsikolojiEĞİTİM uzmanı Ayşegül Gençoğlu Aytaç, akademik eğitimini sanat kariyeriyle birlikte devam ettirmiş. Uzun yıllar bale yapan ve piyano çalan Ayşegül Hanım, Pittsburgh Üniversitesi’nde aldığı “Sanat Terapisi” eğitimini şimdi İzmir’de uyguluyor. Aytaç, okullarda sadece sergilenen esere odaklanıldığını, oysa baskı altında kalan yönlerimizi ortaya çıkaran ve iyileştirici etkisi olan sanatla uğraşma sürecinin çocukların gelişimi için çok daha önemli olduğunu söylüyor.