Oyunlar çocukların aynasıdır

Güncelleme Tarihi:

Oyunlar çocukların aynasıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 09:40

Kaygı bozukluğu yaşayan çocuklar için oyun terapisi...

Haberin Devamı

Çocuklar, kendilerini konuşarak ifade etmekte zorlanırlar. Çocuklar için duygularını, sıkıntılarını, isteklerini oynayarak ortaya koymak en doğal yoldur.

Sık sık aynı senaryolar çerçevesinde oynuyorsa, zihni büyük ölçüde bu konu ile meşgul denebilir. Ancak bu durum mutlaka bir sorunu vardır şeklinde yorumlanmamalı. Çocuk, tekrarlanan oyunlarında yaşadığı bir sıkıntıya çözüm bulmayı deniyor olabileceği gibi, yeni bir beceri konusunda uzmanlaşmaya da çalışıyor olabilir. Çünkü çocuklar her şeyi tekrar tekrar yaparak öğrenir.

Sembolik oyun – Hayali oyun

Sembolik oyun, çocuğun bir objeyi başka bir obje yerine kullanabilmesidir. Bir lego parçasını telefonmuş gibi kulağına götürüp konuşan bir çocuk, sembolik oyun becerisini kazanmış demektir. Çocukların hayali oyunlar oynamasını sağlayan da bu beceridir. Hayali oyunlarında neredeyse sınırsız yaratıcılık gösterirler. Bir kumaş parçasını sırtına geçiren biri bir anda prense dönüşebilir. Ya da bacakları arasına bir sopa sıkıştırıp ata bindiğini düşünebilir. Kağıt parçalar para, karton kutular araba olabilir. Bu sayede çocuk, nerede olmak isterse, kimin yerine geçmek isterse bunu başarabilir ve sonsuz sayıda oyun üretebilir.

Kaygı bozukluğu yaşayan çocuklarda oyun terapisi

Oyun ve oyuncaklar, çocukların diğer tüm duygularını olduğu gibi kaygılarını da ifade etmeleri için bir araçtır. Kelimelerle anlatamadıkları endişelerini oyunlarıyla dile getirirler. Böylece kendilerinde kaygıya yol açan durumları oyun gibi güvenli, zarar görmeyecekleri bir ortamda yaşama şansları olur. Nasıl ki yetişkinler endişelendikleri zaman bu duyguyla baş etme yollarını zihinlerinden geliştirirse, çocuklar da oyunlarında deneyimleyerek çözüm yolu ararlar. Yoğun kaygı hissettikleri durumla gerçek hayatta karşılaşmadan önce, kendilerini ve çeşitli çözüm yollarını denemeleri için bir ön hazırlıktır oyun. Böylece daha cesaretlenirler, kendilerine güvenleri artar ve kaygıyla baş etmek konusunda aşama kaydederler. Terapistin görevi, çocuğun bu gelişmeyi gösterebilmesi için, her duygusuyla kabul edildiği ve güvende olduğu ortamı yaratabilmektir.

Yaş grubuna göre oyuncaklar

Her yaşın gelişimsel özelliklerine bağlı olarak uygun oyun ve oyuncaklar seçilebilir elbette. Ancak farklı yaş gruplarına genel olarak önerilebilecek oyuncaklar hayali oyun kurmaya yardımcı olanlardır. Oyun evi, anne, baba ve çocuk yerine geçebilecek bebek figürleri, oyuncak hayvanlar, kuklalar, arabalar, uçaklar, kostümler veya tahta bloklar çocukların yaratıcılığını desteklediği gibi, duygusal konuları oyun yoluyla çalışmalarına da yardımcı olur. Oyuncaklar illa ki çok para harcanarak temin edilmek zorunda değildir. Kullanılmayan kıyafetler, kumaş parçaları, eski tencereler, tavalar, gazeteler hatta yumurta kartonları bile çocukların hayal gücü ile birleşince şahane oyuncaklar haline gelir.

Uzman Klinik Psikolog
Burcu Gençer Türk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!