Son dönemde oldukça yaygınlaşan ‘toksik’ sözcüğü birçok alanda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de ‘toksik ebeveynlik’ kavramı. Ebeveynler çocukları için en iyisini isteseler bile bazen fazla kontrolcü olabiliyoruz. İşte o zaman da toksik ebeveyne dönüşüyoruz.
#Gizem Coşkunardaİnsani bir duygu olan öfke, hemen hemen her yaştan insanın hissettiği bir durumdur. Özellikle engellenmeye, incinmeye, istenmeyen sonuçlara, beklentilere veya karşılık bulmamış isteklere verilen bir tepkidir. Peki, çocuklarda karşılaşılan öfke nöbetlerine karşı nasıl davranma gerekir? Uzman Klinik Psikolog Merve İlikçi İygün, çocuklarda öfke nöbeti hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukBütün çocuklar zaman zaman öfkeli davranabilirler. Vurma, bağırma, hatta bazen kriz şeklinde kendini gösteren davranışlara verebileceğimiz tepkiler, bu davranışların sıklığı, şiddeti ve davranışı gösteren çocuğun yaşı göz önünde tutularak belirlenmelidir.
#Öfeke İle Başetmenin YollarıOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarBüyük bir yıkıma neden olan çifte deprem, ruhumuzda da derin yaralar açtı. Bölgedeki depremzedeler yas, korku, şok, kaygı, stres, öfke gibi çok sayıda duyguyla baş etmek zorunda. Sahaya inen psikologlar, depremzedelerin elini tutuyor, acılarını paylaşıyor, ruhsal yaralarını sarmaya çalışıyor...
#DepremÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalDünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Türü ne olursa olsun psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konunun hem psikolojik hem de hukuki boyutlarını ele aldık.
#Şiddetİzmir'de yıkıma yol açan depremin çocuklar üzerinde de olumsuz etki yarattığını belirten Uzman Psikolog Nurcihan Körpe, çocukları depremin yaratacağı travmadan kurtarmak için öneriler sıraladı ve çocuklarla kaliteli zaman geçirilmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
#ÇocukUZMAN Psikolog Nurcihan Körpe, İzmir'de yıkıma yol açan depremin çocuklar üzerinde de olumsuz etki yarattığını belirtti. Çocukları depremin yaratacağı travmadan kurtarmak için öneriler sıralayan Körpe, "Çocukla daha fazla ve kaliteli zaman geçirmeye dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
#Uzman Psikolog Nurcihan KörpeTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şiddet, özellikle de kadına şiddet çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her seferinde de şiddet uygulayan kişi “Çok seviyorum, çok kıskandım” şeklindeki sözleriyle kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. Peki bir kadını döve döve öldürmeye, bıçaklamaya, yakmaya, hatta üzerine beton dökmeye bile neden olan bu kıskançlık nasıl bir “sevgi” gösterisidir? “Sevgi” gösterisi değil de aksine karşı tarafın hayatını zehir eden çok büyük bir saygısızlık mıdır yoksa her türlü kıskançlık?
#KıskançlıkBireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanımı açısından çocukluk yılları kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğun sağlıklı ve uygun bir öğrenme ortamına sahip olması, hem psikolojik hem de sosyal açıdan çok önemlidir. Çocukluk çağında saldırganlık gibi bazı olumsuz davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Bu olumsuz davranışlar çeşitli mekanlarda ve çeşitli olaylar karşısında sergilenebilir ve hem çocuğun kendisini hem de yakın çevresini zora sokabilir.
#Çocuklarda ÖfkeÇocuklara istismar, taciz, tecavüz... Son zamanlarda bu haberleri sıkça duyar olduk. Peki çocuğunuzu bu tehlikelerden korumak ya da tekrarını önlemek için neler yapmalısınız? Prof. Dr. Mücahit Öztürk: "Çocuklar, olmayan bir şeyi uydurarak anne ve babalarına anlatma ihtimali çok az olan kişilerdir. Bu noktada çocuklara güvenmemiz ve inanmamız gerekiyor. Çocuklarda, dışarıdan bir zarar geldiğinde, bu sadece cinsel istismarla da alakalı değil, herhangi bir tehdit geldiğinde, bunu çok kolay şekilde ailesine gelip anlatma güvenini oluşturmak çok önemlidir."
#İstismarEmpati kurmadan 3 boyutlu düşünmeye, işitmeden ayrıntıları daha fazla hatırlamaya kadar tüm bu özellikler dişi ve erkek beynin arasındaki farkı yansıtıyor. Cinsiyetten bağımsız hormonların etkisiyle oluşan beynin cinsiyeti, öğrenme sistemini de etkiliyor. Uzmanlara göre testosteron beynin cinsiyetini belirliyor ve oran arttıkça beyin erkekleşiyor.
#ÖğretmenAdana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya’nın “Araştırmalara göre otistik çocuklar ile ateistler arasında bir bağlantı var” açıklaması büyük yankı uyandırdı. Bu skandal sözlerin ardından otizm hastalığı hiç olmadığı kadar konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. İşte otizmle ilgili bilimsel “gerçek”ler...
Geçen haftanın magazin gündemi, boşanmak için mahkemeye başvuran evli bir çift arasında yaşanan “HPV enfeksiyonu” tartışmasıydı. Tartışmadan çıkarılacak çok önemli bir ders var: HPV enfeksiyonu bizde de yaygın cinsel hastalıklardan biri. HPV virüsüyle oluşan siğiller bir tür enfeksiyon.