Oyun dönemindeki bir çocuğun bir anda oyun oynamayı bırakmasının ya da arkadaşlarından uzaklaşıp sessiz bir ortama çekilmesinin migren belirtisi olabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, çocuklarda migren ağrısı hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda MigrenYeni doğan bir bebek yanı sıra anne karnındaki ceninden itibaren ağrı algısı oluşur. Çocuk ve ergenlerdeki baş ağrısı da oldukça sık rastlanan bir sorundur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, neden çocukların baş ağrısı yaşadığını, çocuklarda baş ağrısının nedenlerini ve çocuklarda migren tanısının koyulabilmesi için gerekli tipik özellikleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukBebeklerde nörolojik hastalıklar, beyin ve sinir sistemini yakından ilgilidir. Bebeklerde nörolojik hastalıkların belirtileri ise kas ve eklemlerde güçsüzlük, dengesizlik, baş ağrısı, istem dışı hareket bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir? Sizler için tüm ayrıntıları ile derledik.
Geçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarGizli şekilde ilerleme potansiyeline sahip olan göz tansiyonu, kronik olarak seyreden müzmin hastalıkları içerisinde yer almaktadır. İleri durumlarda körlük ile karşı karşıya bırakabilecek bir rahatsızlık olmasının yanı sıra, göz tansiyonu düşürmek için ele alınması gereken bazı hususlar mevcuttur. Peki göz tansiyonu nasıl düşer? Göz tansiyonu yükselince ne olur, kaç olursa kör eder? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz TansiyonuGlokom ya da halk arasındaki ismiyle göz tansiyonu sinsice ilerleyen göz hastalıklarından birisi. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Belkıs Ilgaz Yalvaç, tedavi edilmediğinde görme kaybına bile yol açabilen glokomun yakın aile bireylerinden birinde görülmesi halinde risk oranının yaklaşık 7 kat artabileceği uyarısında bulundu.
#Göz Hastalıkları UzmanıÇocuklarda migren, yetişkinlerde olduğu gibi günlük yaşamı etkiliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda migren sıkça görülüyor, bu durum okul başarısını da etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Salçini, çocuklarda migren tanısı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda MigrenYetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da vertigoyla karşılaştıklarına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, “Çocukta yürüme problemi, bulantı, kusma, korku, terleme gibi şikâyetler ortaya çıktığında mutlaka vertigoyu da araştırmak gerekiyor. Zira, çocukların yaklaşık yüzde 5-6'sında bu sorun görülüyor” dedi.
#ÇocukAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirNezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu durum mukusun burun içine geçişine engel olup sinüs içinde birikmesine ve sinüs içerisi basınç artışına yol açar. Sinüs içerisi artmış basıncın baş ağrısına yol açtığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Genel SağlıkGünümüzde çok sayıda insanı etkileyen migrene neyin yol açtığı her hastada belirlenemiyor. Sebebi belli olmayan migrenin tedavisi de zor oluyor ve istenen sonucu vermiyor. Yeni araştırmalar ise bazı baş ağrısı tiplerinin altında yatan nedenin vitamin eksikliği olduğunu gösteriyor.
#Migren